Op het Oegandese platteland staat sinds kort een waterpomp op zonne-energie. De pomp werkt goed en het is er een drukte van gewelste; mensen pompen hun jerrycans vol en kinderen spelen rond deze bron van water. Maar dat is niet vanzelfsprekend.
50% van de pompen werkt niet
In veel Oegandese dorpen is maar één waterpunt te vinden waar het water met de hand moet worden opgepompt. Deze handpompen zijn erg gevoelig en waterpunten raken regelmatig buiten werking, meestal door een gebrek aan onderhoud. Want als een watervoorziening eens is aangelegd, wie heeft daar dan de verantwoordelijkheid over en wie betaald voor reparaties? Op heel veel plekken lukt het dorpsbewoners niet het beheer te regelen en worden watervoorzieningen slecht beheerd. Of het ontbreekt de beheerder aan de kennis of middelen om de voorzieningen te onderhouden. Het resultaat: bijna 50% van de watervoorzieningen raakt buiten werking. Met het gevolg dat mensen lange afstanden af moeten leggen met hun jerrycans of het risico lopen om ziek te worden door het drinken van vervuild water dat wel dichtbij te vinden is.
Een nieuw systeem
Daarom introduceerde Woord een Daad een nieuw systeem in Oeganda: WaterTime. Door dit systeem krijgen dorpen toegang krijgen tot duurzame en opschaalbare watervoorziening. Een prepaid betalingssysteem zorgt ervoor dat alle watergebruikers financieel bijdragen om de waterpunten te kunnen onderhouden en installeren. En door een servicesysteem wordt gebruikersdata bijgehouden en worden onderhoud en reparaties verzorgd. Voor de geselecteerde en getrainde ondernemers die installaties en reparaties uitvoeren vormt dit proejct een bron van werkgelegenheid! En dorpsbewoners krijgen toegang tot schoon en goedkoop water. En belangrijker: de bron droogt niet op!
Hoe werkt het?
- Een of meerdere waterpunten in een dorp worden gerenoveerd
- Het betaalsysteem op zonne-energie wordt ingebouwd
- De dorpskiosk gaat tags en tegoed verkopen aan watergebruikers
- Watergebruikers kunnen na het scannen van hun tag water tappen
- Watergebruikers betalen zo gezamenlijk voor de aanleg en het onderhoud van de waterpunten
- Vanaf nu wordt het onderhoud duurzaam geregeld en is opschaling van het aantal waterpunten per dorp mogelijk.
We gunnen iedereen een gezonde toekomst! En een gezonde toekomst begint bij een schoon leven. Daarom zet Woord en Daad zich door de kerstcampagne ‘Wonderschoon’ in voor schoon drinkwater, goede hygiëne en werkend sanitair voor kinderen en volwassenen in Ethiopië, Oeganda, Bangladesh en Haiti. Doet u ook mee? Lees meer op de startpagina van de campagne.