Eerlijk over eten
Lekker eten, daar houden we allemaal wel van! Maar waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Hoe wordt het geproduceerd en door wie? En hoe maak je daarin keuzes om goed met de schepping en met mensen wereldwijd om te gaan?
‘Juice worth the squeeze’
‘Ik wil een einde maken aan de armoede in onze gemeenschap en ik wil God dienen.’ Het is de ambitie van Sorie Conteh (56) uit Sierra Leone. Sorie is boer en dorpshoofd, maar net als veel andere fruitboeren in Sierra Leone heeft hij beperkte mogelijkheden om het fruit te verkopen. Zeker voor mango’s is het lastig, want de markt in de stad is een eind reizen. Daarom ligt het fruit te rotten onder de bomen. Dat kan en moet anders!
Duurzame keten
Samen met lokale partnerorganisaties ondersteunt Woord en Daad deze fruitboeren en bouwen we aan een duurzame keten. We trainen de boeren zodat hun opbrengsten stijgen en we linken hen aan de enige sapfabriek in het land: Sierra Agra Inc. Hier worden de mango’s verwerkt tot sap of pulp. De mango’s worden van april tot juni geoogst en direct verwerkt in de fabriek. In de andere maanden van het jaar verwerkt de fabriek ander fruit, zoals ananas. In het project ondersteunen we ook deze ananasboeren. Via trainingen leren ze hun oogst optimaliseren en dankzij de sapfabriek krijgen ze een eerlijke prijs voor het fruit.
Certificaat
Sierra Agra Inc wordt ondersteund in het organiseren van het transport van het veld naar de fabriek. Daarnaast trainen we hen om beter inzicht te krijgen in de kwaliteit fruit die boeren leveren. Te rijp of juist te onrijp fruit is namelijk niet geschikt om te persen. De fruitboeren werken biologisch. We ondersteunen hen om de benodigde certificering daarvoor te krijgen, want alleen met een certificaat mag het fruit als biologisch verkocht worden. Het sap wordt in Sierra Leone verkocht, maar ook geëxporteerd naar de VS en Europa.
School
Zo bouwen we samen aan een duurzame en eerlijke keten, waar kleinschalige boeren en hun gezinnen van profiteren. Dorpshoofd Sorie weet wat hij met de hogere inkomsten van de boeren wil betekenen: ‘Ik wil een school bouwen in het dorp, zodat de kinderen naar school kunnen. We willen het onderwijs van onze kinderen verbeteren en we willen ons geen zorgen meer maken om voedsel.’
dorpshoofd en mangoboer
woont in Masongbo, Sierra Leone
(groot)vader van 8 kinderen en 8 kleinkinderen
Lekker eten, daar houden we allemaal wel van! Maar waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Hoe wordt het geproduceerd en door wie? En hoe maak je daarin keuzes om goed met de schepping en met mensen wereldwijd om te gaan?
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer