De situatie in India is zeer zorgelijk. De tweede coronagolf woedt in alle hevigheid. Sommige families hebben geen geld of geen mogelijkheid om hun eigen familieleden een waardig afscheid te geven. Dat moet anders, vond de 25-jarig Bharath.
AMG India, samenwerkingspartner van Woord en Daad, vertelt het verhaal van Bharath Raghava Mallisetti. Bharath, getrouwd en vader van twee dochters, verloor zijn eigen vader toen hij 15 jaar oud was. Toen zijn vader kwam te overlijden, was er niemand die Bharath hielp bij het regelen van de uitvaart. Hij moest alles alleen doen. Dat raakte hem zo dat hij vastbesloten was om mensen te helpen die er bij een uitvaart alleen voor staan.
Coronapandemie
Nu, tien jaar later, heeft Bharath een opleiding aan de AMG-school afgerond en is hij chauffeur op zijn eigen vrachtwagen. De nood in India vanwege de coronapandemie wakkerde het vuurtje bij hem verder aan. De besmettelijke ziekte weerhield hem er niet van om hulp te verlenen in deze schrijnende situatie. Met veel liefde zet hij zich in ten dienste van de samenleving.
Geen geld, geen afscheid
Bharath draagt zorg voor dode lichamen van Covid-patiënten die geen waardig afscheid krijgen omdat de families geen geld hebben. Zelf hoeft hij er niets voor te hebben. Hoewel zijn familie het maar vreemd vond, staan ze nu achter hem. Ze zien hoe de ziekte steeds meer mensen raakt. Ook komt het steeds vaker voor dat families geen hulp krijgen als ze hun geliefde geen waardig afscheid kunnen geven.
Voedsel en medicijnen
Ook Panta Reddy zet zich tijdens de pandemie actief in voor zijn naasten. Tijdens de eerste coronagolf moest hij noodgedwongen binnen blijven. Dat resulteerde in een gebrek aan werk, inkomsten en voedsel. En zijn familie? Die hielp hem niet. Daarom zet Panta zich in deze tweede golf in voor daklozen en coronazieken. Samen met een aantal vrienden vormen zij het ‘Covid Fighters Team’. Elke dag delen ze voedsel en medicijnen uit aan mensen die dat nodig hebben.
Tijdens zijn schooltijd bij AMG leerde Panta het belang van het helpen van anderen, met name armen en behoeftigen. Hij is dankbaar voor het onderwijs wat hij mocht ontvangen: ‘Ik ben er trots op dat ik een oud-student van AMG ben’.
Noodhulp corona
Geen lucht meer. Uitgeput. Wanhoop. We zien het wereldwijd, op dit moment vreselijk schrijnend in India en Nepal. Het coronavirus grijpt harder dan ooit om zich heen. De gevolgen zijn mensonterend.
In veel landen is ziek worden niet eens de enige angst. Geen werk betekent geen eten. Geen school betekent geen toekomstperspectief. We zien het overal. De wereld snakt naar adem!
Het Christelijk Noodhulpcluster komt in actie voor de meest kwetsbare volwassenen en kinderen die als gevolg van corona tekort hebben aan alles.