Bij Woord en Daad houden we van mensen. Onze projecten richten zich op een beter leven voor kwetsbaren. Achter vrijwel ieder product dat jij bezit, zit een mens. En vaak worden producten geproduceerd onder erbarmelijke omstandigheden.
Het was 24 april 2013. De dag waarop in Bangladesh het gebouwencomplex Rana Plaza instortte. Daarbij kwamen 1138 kledingarbeiders om het leven en raakten 2500 mensen gewond. Al snel bleek dat kledingmerken die wij in het Westen dragen, in deze onveilige fabrieken hun kleding lieten maken. Het instorten van Rana Plaza werd wereldnieuws.
Fast fashion en technologie
Inmiddels weten veel mensen dat de grote modeketens bijdragen aan uitbuiting van mensen. Veel kledingarbeiders werken voor een extreem laag loon en onder slechte omstandigheden. Maar ook in andere industrieën werken mensen aan onze producten. Zo zijn er in Burkina Faso goudmijnen die voor veel ellende en ontwrichting zorgen in lokale gemeenschappen. Goud wordt bijvoorbeeld gebruikt in mobiele telefoons en laptops.
Goudwinning
Nieuwssite OneWorld dook in de wereld van goudwinning in Suriname en schrijft: De goudzoekers gebruiken kwik. Het bindt zich aan de gouddeeltjes zodat het goud makkelijk gewonnen kan worden. Daarna wordt de kwik-goud-verbinding verhit, zodat het kwik verdampt en het goud overblijft. De kwikdamp wordt meegevoerd door de wind. Wanneer het kwik windafwaarts uitregent, wordt het in de bodem door bacteriën omgezet in methylkwik, een (organisch gebonden) vorm van kwik die gemakkelijk door vissen kan worden opgenomen en in de voedselketen van vis op vis wordt doorgegeven. Hoe het metaal zich precies verspreidt in het milieu is niet goed bekend, maar het wordt inmiddels overal in het land gemeten in de rivier, in de bodem en in consumptievis.
Omdat vis zo’n belangrijk deel uitmaakt van het dieet van de inheemse Wayana, krijgen mensen het giftige spul dagelijks binnen. Onderzoekers ontdekten ruim tien jaar geleden dat mensen uit Kawemhakan ruim zeven keer zoveel kwik in hun lichaam hadden als wat volgens de internationale veiligheidsnorm acceptabel is. Maar er is geen goed beeld van de gezondheidseffecten bij veel gemeenschappen, omdat er alleen basale medische zorg aanwezig is in de dorpen en er niet stelselmatig gemonitord wordt. De Surinaamse Itoewaki vertelt dat er in het verleden wel kinderen met een beperking werden geboren. “Maar de gevolgen van kwik zijn niet altijd zichtbaar. Soms lijkt een kind van buiten helemaal gezond, maar heeft het klachten zoals hoofd- of buikpijn. Je weet dan niet zeker of het door kwik komt.”
Multinationals
Ook op de Filipijnen komt veel onrecht voor. Dat merken de boeren die we ondersteunen in ons abacaproject. Eén van de grootste uitdagingen in de Filipijnse regio Mindanao zijn de landrechten van de boeren. De oorsprong hiervan gaat terug tot de Spaanse overheersing in het verleden. Na de onafhankelijkheid stonden landhervormingen op de politieke agenda. Daarbij werden ook bewoners van andere eilanden aangemoedigd om naar Mindanao te verhuizen. Vanaf de jaren 1960 kwamen daar multinationals bij die grootschalige landbouwprojecten wilden starten op het eiland.
Een steeds groter deel van de boeren bezit geen grond. In 2018 nam de regering een wet aan die een herverdeling regelt. De afgelopen jaren zijn hier grote stappen in gezet, maar nog niet al het land is toegeschreven aan individuen. Binnen het project zetten we ons in om de registratie van de landrechten zo snel mogelijk af te handelen want landrechten zijn cruciaal voor de boeren om toegang te krijgen tot kredieten.
Waardig bestaan
De mensen die werken aan (onderdelen) van jouw producten, verdienen een waardig bestaan. Door uitbuiting te gedogen en onze ogen te sluiten, helpen we niet mee aan een oplossing van dit probleem. Maar waar begin je dan?
- Geniet van wat je al hebt en wees daarmee tevreden. Denk niet alleen aan wat je wilt, want verzadigd ben je nooit. Maak je keuzes bewust. Wat heb je nodig om te functioneren en wat is luxe? Misschien heb je niet eens zoveel nodig als dat je denkt.
- Beschouw duurzaam kopen als vanzelfsprekend. Maak het prioriteit.
- Verdiep je erin! Onderzoek je eigen impact en zoek naar oplossingen. Dat gaat niet in één keer goed en heeft tijd nodig.
Ga je ervoor? Veel succes!
Binnenstebuiten!
Van Deo volente 4 t/m 9 oktober organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Binnenstebuiten! – Een frisse kijk op spullen. We nemen dit jaar een duik in de wereld van spullen en keren die helemaal binnenstebuiten. Want weet jij wat er nodig is voor jouw nieuwe smartphone of schemerlamp? Samen kunnen we verschil maken! Doe je mee?