fbpx

Lespakket en fair trade food challenge

Lespakket ‘Eerlijk is eerlijk!’

Hoe zit dat nu precies met fair trade producten? Wat maakt producten eerlijk? Zit er geen raar smaakje aan? Waarom zou ik meer betalen voor de fair trade variant? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in het nieuwe lespakket ‘Eerlijk is eerlijk’ over chocolade en fair trade. De lessen zijn geschikt voor groep 6 t/m 8.

Duik samen met je leerlingen in de wereld van fair trade producten, ontdek de waarde van voedsel en kom erachter hoe belangrijk eerlijke productie hierbij is. Leerzaam, leuk en je krijgt er vast en zeker lekkere trek van. Samen kunnen we verschil maken!

Het lespakket met negen inspirerende lessen is gratis aan te vragen via het formulier op deze pagina. Bekijk hier alvast een voorproefje. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via lekkerduurzaam@woordendaad.nl.

Aanvragen lespakket: Eerlijk is eerlijk!

 • Bekijk hier onze privacyverklaring

Fair trade food challenge

Winnen jullie een pakket Tony’s Chocolonely?

Fair trade producten; daar zit toch een gek smaakje aan? Niet dus! Zit je in groep 6, 7 of 8? Dan dagen wij jou uit voor een echte fair trade food challenge, met je hele klas!

Wat heb je nodig?

 • 1 blinddoek (of meerdere, als de klas in groepjes verdeeld wordt)
 • 5 voedselproducten (standaard)
 • 5 dezelfde voedselproducten (fair trade)
 • Een aantal lepeltjes of messen om een klein hapje / plakje uit de verpakking te halen
 • Een aantal schoteltjes of (papieren) bordjes om de producten op te plaatsen
 • Scoreformulieren, zoveel als nodig is voor het aantal groepjes / leerlingen.

Hoe werkt het?

 1. Verzamel met elkaar van minstens 5 voedselproducten een standaard en een fair trade variant. Mogelijkheden genoeg: ananas, bananen, chocola, hagelslag, koekjes, pasta, pindakaas, thee enzovoort.
 2. Kies een aantal ‘proefkonijnen’ uit of nog beter: verdeel de klas in kleine groepjes zodat iedereen proefkonijn kan zijn en minimaal één product kan testen.
 3. Zet voor in de klas of per groepje de producten in de twee varianten naast elkaar klaar.
 4. Doe telkens de blinddoek om (theedoek of andere lap stof) bij het proefkonijn en plaats de twee varianten van het product op een bordje.
 5. Laat het proefkonijn een klein hapje / stukje proeven en zeggen wat het fair trade product was en welke de standaardversie.
 6. Houd de score van het aantal juist geraden producten bij op het scoreformulier.
 7. Rouleer met de proefkonijnen en producten.
 8. Welke persoon / welk groepje heeft de meeste productvarianten juist geraden?
 9. Maak een foto / filmpje tijdens het proeven van de proefkonijnen en / of het scoreformulier. Foto’s kunnen gemaild worden naar lekkerduurzaam@woordendaad.nl, filmpjes graag uploaden via het formulier hieronder:

Video lespakket | Lekker duurzaam

Zorg dat jullie inzending uiterlijk vrijdag 23 oktober bij Woord en Daad binnen is. We trekken uit alle inzenders één winnaarsklas die een pakket heerlijke chocolade van Tony’s Chocolonely voor heel de groep ontvangt! Zet ‘m op!
 • Sleep bestanden hierheen of

Lekker duurzaam!

Van D.V. 5 t/m 10 oktober 2020 organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Lekker duurzaam! We nemen een duik in de mango- en ananasproductie in Sierra Leone en inspireren je om te kiezen voor lekker, duurzaam en fairtrade voedsel. Doe je mee?

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen