Delen is duurzaam! Maar ook repareren of lenen is beter dan spullen nieuw kopen. Een bladblazer, hogedrukspuit of auto delen scheelt voor het milieu én voor je portemonnee. Of gaat je waterkoker kapot? Probeer ‘m te repareren!
God vraagt ons goede rentmeesters te zijn. Alle spullen die we bezitten, horen ook bij ons dagelijks leven. Hoe ga je nu goed om met de spullen die je al hebt?
Delen en lenen
Als je spullen niet zo vaak gebruikt (zoals die hogedrukspuit of tapijtreiniger) kijk dan eens of je het kan lenen bij de buren, familie of via een deelplatform. Andersom werkt het net zo. Heb je spullen die je niet zo vaak gebruikt? Geef ze weg of bied het te leen aan bij vrienden.
In de deeleconomie wordt iedereen vrager en aanbieder van spullen en diensten. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen gereedschap aan te schaffen, maar vindt deze bij een buurtgenoot of via een deelplatform zoals Peerby. De platforms vormen de schakel om spullen te delen, te lenen of tegen een kleine vergoeding te huren van je buren. Vaak kun je ook een beoordeling achterlaten op een platform. Vertel in een review hoe prettig het delen verliep. Als je een kleine vergoeding betaalde, kun je ook laten weten of de prijs-kwaliteitverhouding klopte. Zo wordt delen voor iedereen leuker, makkelijker en betrouwbaarder.
Auto en fiets
Heb je een auto die vaker stilstaat dan dat ‘ie rijdt? Dan is het voor het milieu en voor je portemonnee misschien interessanter om je auto aan te bieden via een deelplatform. Buurtbewoners zonder auto lenen tegen betaling jouw auto en jij verdient een leuk zakcentje.
Ook een fiets kun je lenen. In grote(re) steden kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een Lime-fiets, maar ook veel NS-stations bieden fietsen aan tegen een lage huurprijs. Voor nog geen €4,- rijd je dan een hele dag rond op een blauw-gele OV-fiets. Ook leuk om eens te proberen wanneer je een onbekende stad op de fiets wilt ontdekken.
Repareren
Heb je een product zelf niet meer nodig? Gooi het dan niet weg. Je kan het beter verkopen of weggeven. Ook als je spullen kapot zijn, hoef je ze niet meteen weg te gooien. Vaak kun je ze nog (laten) repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café of door zelf aan de slag te gaan. Moet je wel wat technisch inzicht voor hebben. 😀
Binnenstebuiten!
Van Deo volente 4 t/m 9 oktober organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Binnenstebuiten! – Een frisse kijk op spullen. We nemen dit jaar een duik in de wereld van spullen en keren die helemaal binnenstebuiten. Want weet jij wat er nodig is voor jouw nieuwe smartphone of schemerlamp? Samen kunnen we verschil maken! Doe je mee?