‘Het ging allemaal goed’. ‘Het ontbrak me aan niets.’ De verhalen van Elie Sawadogo en Michel Sawadogo uit Burkina Faso beginnen op dezelfde manier. Het leven van beide mannen veranderde toen terroristen aanslagen pleegden in hun woonplaats Dablo. Ze vluchtten naar Kaya. Daar vertellen ze over hun leven, de grote impact van de aanslagen en hoe ze met hulp vanuit Nederland werken aan hun toekomst.
‘De problemen begonnen toen gewapende individuen ons dorp binnenkwamen en mijn buurman, mijn broertje, vermoorden. Dat is de dag waarop ik het dorp verliet,’ vertelt Elie Sawadogo (70 jaar). Hij liet zijn land waarop hij voedsel verbouwde en zijn handel achter en vluchtte naar Kaya. De 70-jarige staat aan het hoofd van een gezin met 15 leden.
Elie Sawadogo (70 jaar) vluchtte samen met zijn gezin naar Kaya nadat zijn buurman en broer omkwamen bij een aanslag in het dorp.
Kaya en Kangoussi: overvolle veilige havens
‘Het leven was heel moeilijk. We konden niet eens één keer per dag eten,’ vervolgt Elie. Hij is één van de duizenden Burkinabé die een veilig heenkomen zochten. Vooral in het noorden van Burkina Faso neemt de dreiging door terrorisme toe. Veel ontheemden trekken naar Kaya en Kangoussi. Het aantal inwoners van deze steden verdubbelde in korte tijd doordat veel landgenoten hier naartoe vluchten. Samen met partnerorganisatie CREDO zette Woord en Daad een korte campagne op om deze ontheemden te ondersteunen.
Religieuze leider in gevaar
Ook Michel Sawadogo (61 jaar) vluchtte samen met zijn gezin naar Kaya. ‘Het ontbrak me aan niets. Ik had 3 hectare akkers, 17 ossen, 70 schapen en 120 stuks pluimvee. Echt, ik had een goed leven.’ De dreiging kwam voor hem steeds dichterbij. Het begon toen de autoriteiten hem tegenhielden uit veiligheidsoverwegingen om een begrafenis te bezoeken in een nabijgelegen plaats. Daar hadden terroristen een bloedbad aangericht. Op 12 mei volgde een aanslag op de kerk in zijn woonplaats. ‘Als religieuze leider voelde ik me in groot gevaar.’
‘Ik had een goed leven,’ vertelt Michel Sawadogo (61 jaar). Door een aanslag op een kerk in het dorp voelde hij zich als religieus leider niet langer veilig en vluchtte met zijn gezin naar Kaya.
Gestolen vee
Op een dag klopte een vreemdeling bij zijn huis aan en vroeg naar het gezinshoofd. Michel was niet thuis, maar de vreemdeling zei dat hij informatie had dat Michel net thuis was gekomen van een veemarkt. De vreemde vertrok, maar Michel voelde zich niet langer veilig. ‘Toen heb ik besloten snel het dorp te verlaten. Al mijn vee is gestolen door de terroristen.’
Steun voor ontheemden
In Kaya is het gezin van Michel veilig, maar staan ze voor nieuwe uitdagingen. ‘We hadden niets om van te leven. We moesten wachten tot er mensen kwamen om ons te helpen.’ De gezinnen van Elie en Michel kregen vanuit het noodhulpproject twee keer 50.000 CFA (76 euro). In totaal kregen 120 gezinnen in Kaya financiële ondersteuning. Nog eens 200 gezinnen in Kangoussi kregen een voedselpakket uitgereikt.
Ook Burkina Faso werd in maart 2020 getroffen door de coronapandemie. In een land waar de gezondheidszorg een grote toestroom van patiënten simpelweg niet aankan, is preventie belangrijk. Daarom zijn er hygiënemiddelen uitgedeeld en vijf handenwaskits aangeschaft om verspreiding van het virus te voorkomen.
‘Drie maaltijden per dag’
De financiële steun was welkom, zo bevestigen Elie en Michel. Beide gezinnen gebruikten het geld om voedsel te kopen. ‘Ons dieet verbeterde aanzienlijk. We waren in staat om drie keer per dag een maaltijd te eten.’
Perspectief voor de toekomst
De resultaten van de noodhulp zijn positief. Dankzij uw steun konden we 320 gezinnen ondersteunen met voedselpakketten of financiële middelen. De nood in het land blijft echter hoog. De tweede golf in de coronapandemie raakt ook Burkina Faso hard. Dagelijks komen er enkele honderden nieuwe besmettingen bij. Daarnaast is de dreiging van terroristen onverminderd hoog. Net is in andere Afrikaanse landen is het geweld tegen christenen in Burkina Faso in 2020 toegenomen.
Samen met onze lokale partnerorganisaties blijven we deze kwetsbare mensen ondersteunen. Vanuit het nieuwe Job Booster-project in Oost-Burkina Faso ondersteunen we onder andere jonge ontheemden, maar ook andere kwetsbare jongeren, in het vinden van werk of het starten van een onderneming. Door in te zetten op werkgelegenheid en ondernemerschap bij jongeren krijgen zij perspectief voor de toekomst en een inkomen om hun familie te onderhouden.