Als de pandemie niet je enige dreiging is
De coronacrisis treft mensen in ontwikkelingslanden hard. In veel landen zorgen lockdowns en een dreigende uitbraak van corona voor enorme uitdagingen, bovenop de dreigingen die er al waren.
De impact van de coronacrisis op ons werk is groot. Onze partners hebben programma’s aangepast. Thuisonderwijs, steunpakketten voor ondernemers, extra aandacht voor hygiëne en: opnieuw bouwen aan de toekomst, als lockdowns worden versoepeld en de dreiging in sommige landen minder wordt.
Veel aanpassingen proberen we binnen bestaande budgetten te doen. Maar dat lukt niet altijd. Daarom vragen we uw steun aan ons noodfonds voor de impact van corona. Zodat ons werk door kan gaan.
Samen met onze lokale partners werken we aan duurzame oplossingen, waarmee mensen (opnieuw) zicht krijgen op een toekomst. Juist in tijden van een pandemie.
Doet u mee?
/ CORONACRISIS IN DE LANDEN WAAR WIJ WERKEN
Klik op een marker om te lezen wat de impact van corona is op een specifiek land.
LEGENDA:
< 1000 besmettingen in dit land
> 1000 besmettingen in dit land
/ VAN ONZE PARTNERS
Impact corona: weduwe Gloria sluit succesvol cateringbedrijf
Sinds ze haar man verloor staat de 35-jarige Gloria alleen voor de opvoeding van haar twee kleine kinderen. Haar oude moeder woont ook bij haar in huis, maar Gloria is de kostwinner. De jonge vrouw startte een cateringbedrijf. Binnen Job Booster Tsjaad staat ze bekend als een hardwerkede vrouw die bij elke nieuwe klant enthousiast haar coach belt met het blijde nieuws. Door de uitbraak van het coronavirus moest ze haar bedrijf sluiten.
Het is maart 2020. De grote corona uitbraak moet nog komen, van een pandemie is nog geen sprake. Rond de kleine binnenplaats in een buitenwijk van Ndjamena staan een aantal gebouwen. Geen van allen is groot. Ook de ruimte waar Gloria ons heen leidt niet. Dankzij de dikke muren is het echter opvallend koel in vergelijking met de buitentemperatuur. De kleine ruimte staat vol met dozen, zakken, een gasfornuis en een grote houten kist. Dit is het hart van haar onderneming Sahelis Food, zoals ook een groot spandoek aan de muur vertelt.
Succesvolle ketenaanpak: rijstfabriek steunt boeren in crisistijd
Tot het einde van juli is het druk op de bolli’s in Sierra Leone. De rijst moet voor augustus gezaaid zijn, want als de regentijd in augustus aanvangt spoelt het zaad weg. Ook de afgelopen maanden werd er hard gewerkt om de rijstboeren te ondersteunen. In juni luidde Augustine Sankoh, veldwerker van partnerorganisatie CTF de noodklok: veel boeren die nieuw zijn in het trainingsprogramma zaten zonder zaad. Zonder zaad geen oogst, zonder oogst geen eten.
Waardoor ontstond dit tekort aan zaad?
In normale omstandigheden bewaart elke rijstboer een klein deel van de rijstoogst om dat volgend jaar te zaaien. Stel dat een rijstboer 20 bushels (1 bushel = 25 kilo) oogst, dan bewaart hij zo’n 3 bushels voor het volgende seizoen. Door de uitbraak van het coronavirus veranderde alles. Ook in Sierra Leone, waar de herinnering aan de ebola-epidemie nog glashelder is, werden strakke maatregelen afgekondigd. Eén van de maatregelen beperkte de binnenlandse reizen.
/ LEESTIPS EN UPDATES
Bedankt voor uw betrokkenheid!
Voor actueel nieuws over de impact van het coronavirus op onze projecten, lees ons liveblog
Woord en Daad is ANBI- en CBF-gecertificeerd. Kijk voor alle keurmerken op deze pagina.
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer