Coronacrisis in: Burkina Faso

Burkina Faso

13.841

aantal coronabesmettingen in Burkina Faso

19,2 miljoen

mensen wonen in Burkina Faso

43,7%

van de bevolking leeft in armoede

183

positie op de Human Development Index

bron: United Nations Development Programme, Johns Hopkins University (op basis van WHO, CDC, ECDC, NHC en DXY

Steun ons via een Tikkie
Of doe een gift via het donatieformulier
/ IMPACT VAN DE CORONACRISIS IN DIT LAND

Burkina Faso kwam in deze tijden van pandemie verschillende keren in het nieuws vanwege terroristische aanvallen en geweld tegen christenen. Het aantal mensen dat om verschillende redenen acuut humanitaire hulp nodig heeft, is in zes maanden tijd met 30 procent gestegen. Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht en van hen heeft 75 procent geen dak boven het hoofd. In gebieden waar veel vluchtelingen worden opgevangen, hebben hevige regens voor meer problemen gezorgd. Daarnaast is er, door de onveiligheid en klimaatschokken, sprake van een voedselcrisis. Burkina Faso hoort bij de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatrampen. Ook dit jaar is er in de regentijd in korte tijd enorm veel neerslag gevallen. Het land kan de vele regen in die korte tijd niet vasthouden. Daardoor komen er overstromingen, die voor veel schade zorgen.

De besmettingen met COVID-19 lijken tot nu toe in Burkina Faso mee te vallen. We weten dat de testfaciliteiten niet goed zijn en het beeld van aantallen besmettingen dus vertekend is. Er is in elk geval geen grote toeloop naar ziekenhuizen. Het feit dat de bevolking zo jong is, lijkt hierin mee te spelen. Veel klinieken zijn gesloten of behandelen op een minimumniveau, waardoor er voor nog minder mensen gezondheidszorg beschikbaar is.

In Burkina Faso was het lange tijd relatief veilig. In het afgelopen jaar kwam het land in het nieuws vanwege terrorisme in het noorden van Burkina Faso. Er zijn veel terroristische aanvallen en gewapende overvallen gepleegd, onder meer op religieuze gebouwen. Vorig jaar zijn door dit geweld zeker 2.000 mensen omgekomen. In de afgelopen tijd zijn daardoor ook veel vluchtelingenstromen op gang gekomen. Met militair ingrijpen van onder meer Frankrijk en verschillende West-Afrikaanse landen is de situatie beter onder controle.

Recent zijn de presidentsverkiezingen, vaak toch een bron van onrust, gelukkig rustig verlopen. Wat hierbij wel speelde, is dat veel gevluchte mensen nog niet terug durven te keren. Dat is één van de redenen waardoor zo’n 20 % van de mensen niet gestemd heeft.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring