Een maand na de aardbeving en de daarop volgende tropische storm in Haïti wordt de impact van het natuurgeweld pas goed duidelijk. We spraken Joan Conn van onze partnerorganisatie Restavek Freedom voor een update.
Op 16 augustus, 2 dagen na de aardbeving liet Joan Conn van Restavek Freedom al weten:
… it is so sad. Just when we felt as if things were in a better place, this happens. I wonder what God has planned. The south is badly damaged and we will head back in a relief mode… we are still trying to locate our kids. We are purchasing food in bulk from Haiti and trying to find water in Cayes… people have tons of fear…
Joan, bieden jullie nu nog steeds noodhulp?
Ja, de noodhulp is nog steeds in volle gang. Dat is hard nodig, want de getallen zijn schrikbarend: er zijn meer dan 12.200 gewonden en 2.200 doden, 53.000 huizen zijn ingestort, 77.000 huizen zijn beschadigd en 300 scholen zijn kapot. In totaal zijn er 800.000 mensen getroffen door de aardbeving.
Wat doen jullie om de slachtoffers te helpen?
We bezoeken de getroffen gebieden om dekzeilen uit te delen, zodat de inwoners onderdak hebben en beschermd zijn tegen de regen. Daarnaast brengen we voedselpakketten. Op de langere termijn willen we de kapotte scholen herbouwen. Ook willen we de mensen voorzien van geiten, varkens en kippen zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook ons kantoor in Les Anglais is beschadigd en moeten we herstellen.
Wat is jullie grootste angst op dit moment?
De grootste zorg is nu dat arme families in de bergen, die heftig zijn getroffen, hun kinderen wegsturen. Zij worden naar de stad gestuurd om geld te verdienen als kindslaaf, met alle traumatische gevolgen van dien. Medewerkers van Restavek Freedom bezoeken de berggebieden om dit te ontmoedigen.
Een andere zorg is dat we worden tegengehouden in het verlenen van noodhulp. Gewapende groepen blokkeren de wegen, waardoor het moeilijk is om bepaalde gebieden te bezoeken. Er vinden onderhandelingen plaats om toch die getroffen gebieden te kunnen bereiken.
Gaat jullie ‘gewone’ werk ook nog door?
Jazeker, in de minder getroffen gebieden ten noorden van de hoofdstad gaat ons werk gewoon door. We bezoeken Restaveks, bieden hen onderwijs en begeleiding en gaan met hun ouders in gesprek over de gevaren en gevolgen van kindslavernij. Onlangs nog waren 1.276 kinderen aanwezig op ons zomerkamp. Er werd gezongen, gespeeld en gelachen. De zorgen verdwenen even naar de achtergrond. Zulke momenten koesteren we!