Water, voedsel, medicijnen, dekens: daaraan denken we als het gaat om noodhulp. Maar bij Woord en Daad gaat noodhulp veel verder. We starten in de toekomst ook noodhulpprojecten waar (nog) geen ramp heeft plaatsgevonden, met als doel om de bevolking weerbaar te maken voor wat komen gaat. Projectleider Tineke Morren vertelt erover.
Tineke Morren, projectleider noodhulp: ‘We deelden vanaf het begin altijd voedsel, water, medicijnen en dergelijke uit en in de tweede fase werkten we aan wederopbouw. Maar nu werken we met één allesomvattend scenario. Vanaf het begin hebben we al een resultaat op het oog waar ontwikkelingssamenwerking ook deel van uitmaakt. We proberen een resultaat te bereiken waarbij daarna geen hulp meer nodig is.’
Weerbaarheid
Steeds meer mensen worden jaarlijks getroffen door de gevolgen van een natuurramp. De arme en meest kwetsbare mensen hebben vaak het meest te lijden. Het Noodhulp en Weerbaarheid project van Woord en Daad heeft daarom de insteek om de hele gemeenschap beter voor te bereiden op een nieuwe ramp. De mensen worden dan weerbaarder in allerlei opzichten: als het gaat om hun huizen, om de drinkwatervoorziening of om het beschermen van gewassen en vee.
Noodhulp voorafgaand aan een ramp
Weerbaarheid is dus een belangrijke nieuwe pijler onder het noodhulpbeleid. En daarbij gaan we ver. We starten in de toekomst ook noodhulpprojecten in gebieden, waar (nog) geen ramp heeft plaatsgevonden. Zulke regio’s zijn gevoelig voor een grootschalige ramp, die de bevolking ernstig bedreigt.
Een dergelijk noodhulpproject wordt voorbereid in Shalla, Ethiopië. ‘Dit is echt een weerbaarheidsproject,’ geeft Tineke aan. ‘Deze regio kent heel veel uitdagingen. Het is een enorm droog gebied. Er is geen directe watervoorziening, er ligt slechts een groot zoutmeer naast. Nergens is schoon drinkwater te vinden en 68% van de bevolking heeft geen sanitaire voorzieningen. Hier doen we doen we dus een duurzaam-waterproject ter voorkoming van een ramp. Goed drinkwater zal meteen een positief effect hebben, maar daarnaast zijn er toiletten nodig en het onderhoud daarvan moet door de gemeenschap worden opgepakt. Dit wordt gecombineerd met aspecten van het noodhulpprogramma.’
Uitdagingen
Goede weerbaarheid is ook afhankelijk van andere factoren, zoals de mentaliteit van de mensen. Het is belangrijk dat mensen binnen een gemeenschap kunnen samenwerken en initiatief nemen. Als er conflicten zijn, is dat een extra risicofactor. Want de bevolking neemt de wederopbouw ook zelf ter hand. Het programma van Woord en Daad zal het plaatselijke ondernemerschap en de economie zoveel mogelijk stimuleren.
Woord en Daad projectleider ‘Noodhulp en Weerbaarheid’: Tineke Morren.