In het najaar van 2018 werd Sulawesi, Indonesië, getroffen door een aardbeving. De schade was groot. In de eerste maanden na de ramp lag de focus op de acute noodhulp. Ook Woord en Daad kwam in actie om de slachtoffers van de ramp te ondersteunen. Vanaf de start van het project is er ook naar de lange termijn gekeken. Woord en Daad zette direct in op de weerbaarheid van de gemeenschap. Het acute noodhulpproject is afgerond, maar Woord en Daad blijft samen met partnerorganisaties de lokale bevolking ondersteunen.
We zetten in op economische weerbaarheid van de gemeenschap. Na de aardbeving zaten veel Indonesiërs in het getroffen gebied zonder inkomsten. De oogst was vernietigd, het vee gestorven. Hoewel er al een start gemaakt is om de boeren te voorzien van nieuwe planten en vee, is dat werk nog niet klaar. Met dit weerbaarheidsproject richten we ons op dorpen in de regio’s Kulawi en Balaesang Tanjung.
In 2020 willen we de boeren verder trainen in het telen van bijvoorbeeld cacao, koffie of kokosnoten. Daarnaast worden veehouders getraind in de zorg voor de dieren. De boeren zijn een belangrijke schakel in de voedselvoorziening in het gebied. Door de regio loopt één grote weg naar Paku, waar een markt is. Tijdens het regenseizoen is die weg vaak onbegaanbaar door modderstromen. De dorpelingen zijn dan afhankelijk van straatventers die langs de dorpen reizen.
Sanitaire voorzieningen en energie
Om echt economisch weerbaar te zijn, zetten we ook in op andere terreinen, zoals gezondheid, sanitair en energie. Eten wordt in vrijwel alle gezinnen op een houtvuur gekookt. Rond de dorpen is veel hout te vinden en die energiebron is efficiënter dan het elektriciteitsnetwerk. Met de training voor biogas wordt een nieuwe, duurzame brandstof geïntroduceerd. De huizen hebben doorgaans geen sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater is op z’n best enkele maanden per jaar beschikbaar. Bij de wederopbouw van de dorpen worden deze knelpunten aangepakt.
De schade van de aardbeving is niet alleen materieel. Ook mentaal hebben de Indonesiërs een flinke klap gekregen. Met trainingen bieden we ondersteuning bij het verwerken van de ramp. Daarnaast krijgen de dorpelingen een training zodat ze in de toekomst weerbaarder zijn tegen rampen. Zo is er bijvoorbeeld een training rond het produceren van voedzame gewassen in een crisissituatie. Een moestuin bij de huizen biedt al veel mogelijkheden. Dankzij de opbrengst uit eigen tuin houden de mensen meer geld over om te sparen.