Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
Op 4 november 2020 startten de Ethiopische regeringstroepen een militaire interventie in Tigray, een noordelijke regio grenzend aan Sudan en Eritrea. De aanval volgde op steeds verder oplopende spanningen tussen de TPLF (Tigray People Liberation Front) die de regionale regering vormen en de nationale regering in Addis Abeba. Meer dan twee miljoen mensen zijn gevlucht.
De afgelopen dagen, een jaar na de start van het conflict, is de burgeroorlog in Ethiopië feller geworden. Zo is onder andere Dessie, de stad waar onze partner Hope Enterprise een school heeft en sponsorkinderen naar school gaan, ingenomen door strijders van het TLPF. Veel gezinnen proberen momenteel het gebied te verlaten, op zoek naar veiligheid.
De strijders van het TLPF zijn bezig aan een opmars richting de hoofdstad Addis Abeba. De premier heeft burgers opgeroepen om tegen de rebellen te vechten. Inmiddels zijn er vele duizenden slachtoffers gevallen. Meer dan twee miljoen mensen zijn gevlucht. Er dreigt een hongersnood in het land, want de voedselprijzen stijgen flink en het is lastig om voedsel aan te voeren. In het land is de noodtoestand uitgeroepen. Het is daardoor ontzettend uitdagend om direct hulp te verlenen. De regio Tigray zit al maanden dicht voor humanitaire hulp. Ook het opvangen van vluchtelingen in de scholen van Hope Enterprise in Dessie, wat voorheen gebeurde, zal nu lastiger worden. Tegelijkertijd doen we er alles aan om toch via onze partners steun te bieden aan ontheemde gezinnen. Wilt u daar ook aan bijdragen?
Daarnaast willen we u namens onze partners oproepen om te bidden voor de inwoners van Ethiopië. Eleni Tilahun, medewerker van Hope Enterprise in Dessie: ‘Bid voor ons. Mijn hoop is dat alles met de hulp van God goed zal komen.’
(foto’s: Joost Bastmeijer, november 2020, Gaderef)
Het conflict in Ethiopië duurt inmiddels een jaar. Het is een ingewikkeld conflict, met vele betrokken partijen. Lees hieronder de informatie die wij nu hebben. Heeft u een sponsorkind in Ethiopië? We houden u zo goed mogelijk op de hoogte. Voor vragen kunt u ons altijd bellen of e-mailen.
Welke partijen vechten tegen elkaar in Ethiopië?
Begin november 2020 bestormden strijders van het TPLF (het Volksbevrijdingsfront van Tigray) een legerbasis in de noordelijke regio Tigray. Sindsdien probeert het regeringsleger de opstand de kop in te drukken. Het conflict heeft al duizenden mensen het leven gekost. Twee miljoen Ethiopiërs zijn op de vlucht.
De afgelopen tijd is het conflict tussen de Tigrese strijders en de federale regering van Ethiopië en haar medestanders overgeslagen naar regio’s rondom Tigray. Milities van uiteenlopende bevolkingsgroepen in Ethiopië mengen zich nu ook in de strijd.
De noodtoestand is sinds gisteren in het hele land van kracht. Die riep president Abiy uit nadat bleek dat het TPLF twee steden had ingenomen op de weg naar Addis Abeba, waardoor ze ook belangrijke aanvoerroutes naar de hoofdstad beheersen. Maandag spoorde de premier burgers aan om zich te bewapenen en die stad te verdedigen.
Waar gaat het conflict over?
Een kort antwoord op deze vraag hebben we niet. De regering verwijt Tigray dat het sinds het verlies van de centrale macht in Ethiopië (in 2018) het nieuwe bestuur ondermijnt, en Tigray beschuldigt op zijn beurt de regering van een anti-Tigray-beleid. De strijd begon ermee dat de strijders van het TPLF weer invloed wilden in Tigray, maar inmiddels is het conflictgebied groter geworden en zijn er meerdere bevolkingsgroepen en regio’s betrokken. Al jaren sluimeren er conflicten tussen diverse etnische groepen in Ethiopië, die in toenemende mate spanning geven. Ook buurlanden Eritrea, Soedan en Djibouti spelen een rol: veel vluchtelingen uit Ethiopië zoeken daar hun heil, terwijl er ook juist vluchtelingen uit deze gebieden nog steeds in Ethiopië zijn.
Waar in Ethiopië speelt het zich af?
Het conflict speelt voornamelijk in regio Tigray in het noorden, maar strijders van het TLPF nemen nu ook zuidelijker gebieden in.
Op deze kaart kunt u zien waar het conflict zich nu afspeelt en welke ontwikkelingen er zijn.
Mijn sponsorkind gaat naar school in Dessie. Wat weten jullie over het geweld in dat gebied?
Dessie ligt niet ver van de regio Tigray, dus ook in deze stad was de onrust goed merkbaar. Veel gezinnen probeerden het gebied te verlaten, op zoek naar veiligheid. Vorig jaar werd de telefoonmast gebombardeerd, er was geen internet en de school werd gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. Het onderwijs in Dessie werd geschorst, maar inmiddels zijn de scholen weer open. Twaalf leerlingen keerden helaas niet terug, omdat zij zijn verhuisd naar een andere regio. We informeren u persoonlijk wanneer we nieuws hebben over uw sponsorkind.
Mijn sponsorkind gaat naar school in Addis Abeba. Is het conflict daar ook?
In Addis Abeba is het momenteel rustig. Onze partnerorganisatie Hope Enterprise houdt de situatie nauwlettend in de gaten, op het moment dat het niet meer veilig zou zijn om over straat te gaan worden de scholen gesloten.
Mijn sponsorkind gaat naar school in Roggie, Gambella of Assosa. Hoe is het daar?
Roggie ligt zuidelijker dan Addis Abeba en Gambella en Assosa in het westen. In deze gebieden is het conflict momenteel niet. Tegelijkertijd heeft de noodtoestand natuurlijk ook impact op de gezinnen die in deze gebieden wonen. De kinderen mogen nog wel naar school. Mocht de situatie veranderen dan stellen we u zo spoedig mogelijk op de hoogte.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
Sinds 2020 proberen rebellen in het noorden van Ethiopië de macht te grijpen en voeren ze strijd tegen het regeringsleger. EO Metterdaad start een actie om voedsel, water en hygiënekits uit te kunnen delen aan de getroffenen.
In Alamata, een stad in de Ethiopische regio Tigray zijn de gevolgen van de voortdurende oorlog pijnlijk te zien. Inwoners van de regio hebben beperkt toegang tot voedsel en drinkwater.
De afgelopen dagen is de burgeroorlog in Ethiopië feller geworden. In Dessie, de stad waar ook sponsorkinderen van onze partner Hope Enterprise naar school gaan, zorgen Tigrese strijders voor veel onrust. De telefoonmast is gebombardeerd en ook het internet werkt
Bij het waterpunt is het druk. De kraan is nauwelijks te zien tussen de mensen, maar de gele jerrycans bewijzen dat hier drinkwater gehaald kan worden. In de lokalen zitten de mensen op schoolbanken en op de grond. Overal waar
‘Ik zag het met m’n eigen ogen, het was verschrikkelijk.’ Melishew (32) vertelt met tranen in haar ogen over die nacht waarin het conflict in Tigray ook haar leven binnendrong. ‘Soldaten in het militaire kamp waren vermoord, de rest werd
De laatste maanden van 2020 werd Tigray (Noord-Ethiopië) het decor van een militair conflict tussen het nationale leger en de lokale TPLF (Tigray People Liberation Front). Duizenden Ethiopiërs sloegen op de vlucht naar Soedan, waar ze veiligheid zoeken in onder
Met ontroering hoorden we het verdrietige nieuws van onze collega-organisatie ZOA uit Tigray. Een collega van ZOA is vermoord terwijl hij aan het werk was in vluchtelingenkamp Hitsats in Tigray. Ons meeleven gaat uit naar de familie, vrienden en collega’s van ZOA. We bidden om
Samen met twee private familiestichtingen start de AFAS Foundation een directe noodhulpactie voor mensen die getroffen zijn door het conflict in de Ethiopische regio Tigray. Door een financiële bijdrage van 300.000 euro kunnen ZOA en Woord en Daad per direct
De humanitaire nood in de Ethiopische regio Tigray is zó nijpend, dat hulporganisaties onmiddellijk toegang moeten krijgen. Dat stellen hulporganisaties Woord en Daad en ZOA, die beiden al voor de oorlog actief waren in Tigray en nu ook gezamenlijk klaarstaan
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!