Cycloon Idai trof Mozambique in het hart van het land. In maart 2019 kwam de tropische storm aan land ter hoogte van de havenstad Beira. De havenstad bleef in puin achter terwijl de cycloon voortraasde het binnenland in richting Zimbabwe en Malawi. De hevige regen overspoelde het midden van het land. Deze regio vormt de graanschuur van het land. 700.000 hectare vruchtbare grond spoelde weg. Daarmee ging de oogst verloren, maar ontstond ook een kans, de mogelijkheid om opnieuw te beginnen, met betere landbouwmethoden. Samen met een breed consortium van lokale partnerorganisaties gaat Woord en Daad aan de slag. Want na de noodzakelijke voedselpakketten is het nu tijd om het land samen met de lokale bevolking weer op te bouwen en weerbaar te maken.
Op zo’n 1,5 uur rijden vanaf Beira ligt de gemeenschap Nhampusso. Hier staan 672 families geregistreerd. De mensen zijn arm en door de cycloon is het weinige dat deze families hadden verloren gegaan. In de eerste dagen na de cycloon werden ook hier voedselpakketten uitgedeeld, maar na verloop van tijd bleven de vrachtwagens met hulpgoederen weg. De gemeenschap werd aan haar lot overgelaten terwijl de schade in de regio in rapporten over de ramp als extreem wordt omschreven. Het is deze ‘vergeten’ gemeenschap die we willen ondersteunen. Dat doen we op 7 terreinen.
Fruitbomen en kippen
Elke familie is actief in de landbouw, maar bijna niemand heeft hiervoor een training gevolgd. Dat is terug te zien in landbouwmethoden en de oogstcijfers. De oogst is nauwelijks voldoende om de familie te voeden, laat staan dat er voldoende is om te verkopen. Daarom krijgen de boeren trainingen. Als de boeren leren nieuwe landbouwtechnieken gebruiken, zal de oogst stijgen en kunnen ze geld verdienen. Ook worden er fruitbomen geplant. Dat is goed voor de biodiversiteit en levert de boeren meer inkomsten op.
In de regio worden traditioneel veel kippen gehouden. Bijna alle gezinnen hield kippen voordat cycloon Idai alles verwoestte. Door gebruik te maken van de kennis over pluimvee in de gemeenschap is het mogelijk om deze sector weer snel op te bouwen. De veestapel kan snel weer opgebouwd worden met kippen die de pluimveehouders ook economisch kansen bieden.
Het is belangrijk dat de boeren ook op de lange termijn geld kunnen verdienen en omdat de oogst groter uitvalt, is er een grotere markt nodig. Daarom wordt er een verbinding gemaakt met de markt in de steden. Daar kunnen de boeren hun oogst verkopen tegen een goede prijs. Tegelijkertijd is samenwerking onder de boeren belangrijk. Daardoor staan ze samen sterk in de onderhandelingen met hun klanten. Er zijn echter geen coöperaties in het gebied. Binnen het project worden de boeren gestimuleerd om samen een coöperatie op te zetten.