Projectupdate Restaveks Haïti | december 2020

In oktober eindigde in Haïti het schooljaar 2019-2020. Het was een schooljaar dat anders liep dan verwacht. Naast politieke onrust kreeg het land ook te maken met de coronapandemie. De scholen moesten hun deuren sluiten en het land ging in lockdown, maar samen met onze partnerorganisatie Restavek Freedom gingen we door!

In deze rapportage blikken we terug op de afgelopen maanden. Welke impact had het thuisonderwijs op de Restaveks, die vaak geen veilige thuissituatie hebben? Hoe zorgden we dat zij gezien bleven? We delen een aantal mooie cijfers, maar we moeten niet vergeten dat daarachter verhalen van individuen schuil gaan. Ontmoet Andes en Widelaine, twee kinderen die als Restavek werkten, maar nu herenigd zijn met hun biologische familie en dankzij christelijk onderwijs een hoopvolle toekomst opbouwen.

Tot nu toe in 2020…

470.000

mensen luisterden naar het radioprogramma dat bescherming tegen kindslavernij aanmoedigt

165

gevallen van uitbuiting en kindslavernij werden in samenwerking met de politie geregistreerd

304

Restaveks bouwen via christelijk onderwijs weer een hoopvolle toekomst op

1.000

families deden mee aan allerlei activiteiten tegen kinderuitbuiting

788

kerken en lokale leiders werden getraind

57

‘influencers’, waaronder beroemdheden, docenten, activisten en politieke leiders deden mee aan een beweging tegen kindslavernij

ONDERWIJS TIJDENS DE CORONAPANDEMIE

Scholen gesloten, maar contact blijft

In het schooljaar 2019/2020 waren 304 kinderen onderdeel van het onderwijsprogramma van onze partnerorganisatie Restavek Freedom. Het schooljaar begon in november 2019, maar door politieke onrust en onveiligheid op straat konden de kinderen pas in december 2019 naar school. Na 3 maanden onderwijs sloten in maart 2020 de scholen vanwege de coronapandemie. De afgelopen maanden zijn de scholen gesloten gebleven, maar Restavek ging door in haar strijd om kindslavernij te stoppen!

Ondanks de uitdagingen in het land bleven social workers wekelijks in contact met elk kind om te vragen hoe het gaat én om lesmateriaal uit te delen zodat de kinderen geen grote leerachterstand opliepen. De kinderen mochten de social worker altijd bellen als ze zich onveilig voelen of willen praten. Niet elke familie heeft een eigen telefoon, maar er is altijd wel een buurman of vriend van wie het kind in zo’n geval een telefoon kan lenen.

Tijdens huisbezoeken werden ook de (gast)gezinnen betrokken waarin het kind woont, zodat zij de kinderen blijven stimuleren om thuis te studeren en tegelijkertijd ook rust geven als dat nodig is. Daarnaast legden de social workers de corona richtlijnen uit en deden ze voor hoe je je handen moet wassen. In totaal werden er 3.000 mondkapjes en 1.271 voedselpakketten uitgedeeld.

Extra lessen voor examenleerlingen

September 2020 was de laatste maand van het schooljaar in Haïti en dat betekende voor veel leerlingen: examens. Thuisonderwijs is vanwege de situatie waarin de Restaveks wonen uitdagend, bijvoorbeeld omdat ze vaak geen hulp kunnen vragen als ze iets niet begrijpen. Restavek Freedom organiseerde daarom extra lessen op school, zodat de leerlingen goed voorbereid hun examens konden maken.

Bemoedigende gesprekken

Sinds kort komt een groep van 43 jongeren elke week bij elkaar om over verschillende, persoonlijke onderwerpen te praten. Vragen die worden gesteld, zijn:

  • Wat betekent eigenwaarde als je opgroeit in een moeilijke situatie?
  • Hoe kun je blijven vasthouden aan je normen en waarden, en hoe geeft dit kracht?
  • Hoe zorg je goed voor jezelf, zowel fysiek als emotioneel?

Door hierover in gesprek te gaan, kunnen de jongeren elkaar aanmoedigen en inspireren.

Uitdagingen voor Restavek Freedom

In Haïti is niet alleen de coronapandemie is een dreiging; ook politieke onrust en burgers die in opstand komen zorgen voor onzekerheid. Onze partnerorganisatie Restavek Freedom werkt onder moeilijke omstandigheden, wat zorgt voor grote uitdagingen. Mederwerker Joan laat weten: ‘Regelmatig hebben we te maken met inbraken en geweld tegen de social workers die de kinderen thuis bezoeken. Soms weten we niet meer hoe we verder moeten, maar toch gaan we door! We willen er voor de Restaveks zijn, daarom maken we ook plannen voor de toekomst. Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een kantoor in een nieuwe regio.’

Landelijke aandacht voor kindslavernij

Restavek Freedom wil kindslavernij stoppen, maar om dat te bereiken is een brede aanpak nodig. We kijken daarom niet alleen naar de individuele kinderen, maar pakken ook systemen aan die kindslavernij in stand houden. Begin dit jaar hebben we een coalitie gevormd met NGO’s, kerken, scholen en overheden om de situatie van kinderen die niet bij hun biologische ouders wonen, te verbeteren. Door kerken en lokale leiders te trainen, stimuleren we hen om zelf actief te worden in de strijd tegen uitbuiting.

Daarnaast gaan we ook in gesprek met de overheid en lokale politie. Begin dit jaar trainden we 25 politiemannen om de meldingen van kinderuitbuiting te rapporteren in een database. Op deze manier krijgen we steeds beter inzicht in het probleem en kunnen we een brede aanpak hanteren die voor duurzame verandering zorgt.

  • Tip!

    Volg Restavek Freedom op Facebook. Hier plaatsen ze allerlei berichten om bewustwording te creëren rondom kindslavernij.

HET VERHAAL VAN…

“Later wil ik boer worden!”

Na orkaan Matthew verliet de 12-jarige Andes in 2016 zijn biologische familie. “Mijn familie kon niet langer voor mij zorgen, daarom ging ik als Restavek bij een “tante” wonen. Hier moest ik allerlei huishoudelijke taken doen, zoals water halen, de was en schoonmaken.” In dit gezin werd de kleine, verlegen Andes regelmatig geslagen en emotioneel uitgebuit.

Toen Andes de kans kreeg om naar school te gaan, kwam er weer hoop in zijn leven. “Ik haalde goede cijfers, vond een nieuwe beste vriend en begon weer zelfvertrouwen te krijgen. Dankzij de social worker vond ik mijn biologische moeder terug. Ik heb haar alles verteld over de tijd dat ik als Restavek werkte.”

Inmiddels woont Andes weer thuis bij zijn biologische familie. Hij gaat nog steeds naar school en wordt hierbij gestimuleerd door zijn moeder. “Vooral Frans en Creool vind ik leuke vakken. Later wil ik boer worden!”

“Als ik niet snel of goed genoeg schoonmaakte, werd ik geslagen en uitgescholden”

Toen de 8-jarige Widelaine in 2017 voor het eerst aan het onderwijsprogramma begon, was ze pas vijf maanden werkzaam als Restavek. Haar moeder heeft veel kinderen, waardoor ze niet goed voor Widelaine kon zorgen. In de hoop op een beter leven en een goede opleiding, ging Widelaine naar een ander gezin.

“Elke dag was ik verantwoordelijk voor het huishouden: ik moest de afwas doen, het huis schoonmaken en het water halen. Als ik niet snel of goed genoeg schoonmaakte, werd ik geslagen en uitgescholden. ‘s Nachts sliep ik alleen, buiten, op een stuk tapijt.”

Hoewel Widelaine dol was op school, haalde ze slechte cijfers. Haar social worker, Jasmithe, bezocht haar thuis, en ontdekte dat Widelaine niet goed werd gevoed, waardoor ze niet genoeg energie had om zich te concentreren op haar schoolwerk.

“Inmiddels woon ik weer bij mijn biologische familie thuis. Dankzij Restavek Freedom ben ik veilig en krijg ik de kans om mijn studie af te ronden. Ik durf weer te dromen over mijn toekomst. Later wil ik verpleegster of dokter worden!”

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring