Dit artikel komt uit het maartnummer van Werelddelen
Naam: Angela Rooijmans (58)
Woont: in Amsterdam
Getrouwd, moeder van twee studerende zonen
Angela woonde 3,5 jaar met haar gezin in India. Daar zag ze veel plastic en ander troep op straat liggen. Angela raakte geïnspireerd door de lokale initiatieven die iets wilden doen aan dit afvalprobleem. Sindsdien zet ze zich in om er mooie producten van te maken.
Je verkoopt gerecyclede producten uit India in Nederland. Hoe is dat ontstaan?
Zo’n 8 jaar geleden kwam ik in contact met Kapil Sharma, een Indiase ontwerper die onder de naam Ecowings tassen maakte van oude binnenbanden van vrachtauto’s. We hadden direct een klik! Ik vond vooral de kwaliteit van zijn werk heel goed, maar ook zijn sociale ambitie sprak me aan.
Waarom is het belangrijk om autobanden te recyclen?
Jaarlijks worden er wereldwijd een miljard autobanden weggegooid. Veel daarvan komen op grote afvalhopen terecht. Autobanden zijn een lastig product in de recycle-keten, want van een autoband kan je niet weer een nieuwe autoband maken. In landen zoals India worden autobanden daarom gebruikt als brandstof, omdat ze heel veel warmte genereren. Je kunt je voorstellen hoe slecht dat is voor het milieu. Door autobanden te recyclen beschermen we de natuur en de dieren, en creëren we bewustwording dat we zuiniger met onze grondstoffen om moeten gaan. Het is echt mogelijk om van afval nieuwe hoogwaardige producten te maken!
Tegenwoordig ben je ‘Manager Europe’. Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden?
Het is mijn rol om het merk Ecowings op te bouwen. Deze week heb ik samen met een vormgever nieuwe productverpakkingen bedacht voor onze laptoptassen, rugzakken, portemonnees, etuis, notitieboeken en riemen. Verder heb ik via WhatsApp bijna dagelijks overleg met Kapil over het ontwikkelen van producten. We zijn bijvoorbeeld bezig met een maatwerkproject voor een klant: 100 tassen met hun logo erop. Kapil en zijn vrouw Uma regelen de productie. En natuurlijk moet er ook financiële administratie worden gedaan.
Van autoband tot product. Hoe gaat dat productieproces?
De producten worden gemaakt in het eigen productiehuis van Ecowings, in de stad Indore. Hier werken ervaren lokale handwerklieden maar ook veel mensen, voornamelijk vrouwen, zonder opleiding die door Ecowings worden opgeleid. De eerste stap in het productieproces is het inkopen van de oude binnenbanden bij lokale garages. De banden worden eerst goed schoongemaakt met water en groene zeep. Daarna worden de banden gesneden. Er wordt zoveel mogelijk van het rubber gebruikt, ook stukken waar bijvoorbeeld een plakker opzit. Juist dat laat zien dat het hergebruikt materiaal is. Vervolgens zetten de handwerklieden de producten in elkaar achter de naaimachine en worden ritsen bevestigd en losse draadjes afgeknipt. Vervolgens worden de tassen nauwkeurig gecontroleerd, opgepoetst en daarna gelabeld en ingepakt om naar Nederland verstuurd te worden!
Welke duurzame tip zou je aan de lezers willen geven?
Wij moeten toe naar een circulaire economie waarbij we grondstoffen zo veel mogelijk hergebruiken en daarmee de aarde zo min mogelijk belasten. Als je graag wilt weten hoe je zelf een positieve bijdrage kan leveren aan de planeet, kijk dan eens op de site van Babette Porcelijn (www.babetteporcelijn.com). Zij heeft een handige tool gemaakt waarmee je kan bepalen wat jouw impact op de planeet is. Volgens haar zit het voornamelijk in de hoeveelheid spullen die we allemaal kopen. Heel verhelderend!
Naam: Mariam Sawadogo (28)
Woont: in Riblo, Burkina Faso
Getrouwd , moeder van drie kinderen
Mariam en haar gezin moesten hun huis in het noorden van Burkina Faso ontvluchten vanwege grote onrust in die regio. Ze lieten alles achter, maar tijdens een training leerde Mariam autobanden recyclen. Door de verkoop van gerecyclede producten verdient ze nu een inkomen en kan ze voor haar gezin zorgen.
Wat heb je tijdens de training allemaal geleerd?
Ik heb geleerd wat de impact van afval is op het milieu en wat de gevolgen zijn van luchtvervuiling. We gingen ook gelijk praktisch aan de slag. We zagen welke banden geschikt zijn om te recyclen en hoe we de banden goed schoonmaken. Vervolgens verwerkten we de banden tot nieuwe tafels en stoelen, inclusief montage van de poten. We leerden ook om sandalen, bloempotten en afvalbakken te maken van autobanden.
Waarom is het belangrijk om autobanden te recyclen?
Autobanden vervuilen de stad. Bovendien leggen muggen eitjes in het water dat in oude banden achterblijft. De muggen zorgen voor ziekten bij onze kinderen. Recycling houdt de stad schoon en onze kinderen gezond. Daarnaast, recycling is voor mij een belangrijke bron van inkomsten. Ik ben best trots op wat ik al heb bereikt.
Van autoband tot product. Hoe gaat dat productieproces?
Allereerst ga ik langs bij autogarages en vuilnisbelten op zoek naar banden die we kunnen gebruiken. Vervolgens bedenk ik wat ik van de banden wil maken. Voor bijvoorbeeld een tafel is een grondige reiniging van de band nodig. Het gat in de band moet worden gedicht, daarvoor zaag ik een stuk hout met de juiste diameter. Hier omheen bevestig ik een mooie stof. Het gestoffeerde hout maak ik vast in de band. Daarna maak ik vijf poten die ik rondom vast boor. Met een penseelkwast maak ik een mooie tekening op de band. Ik heb steeds weer nieuwe inspiratie, dus is schilder steeds iets anders. Na vier uur drogen in de zon is de tafel klaar voor gebruik!
Wat zou je nog willen leren?
Er zijn nog veel meer materialen die vervuilend zijn, maar die je ook kunt recyclen. Ik weet bijvoorbeeld dat je van plastic zakken mooie sieraden kunt maken. Stenen kunnen worden gebruikt voor een nieuwe vloer en van de jerrycans waar olie is zit kun je bloempotten maken. Het lijkt me mooi om ook deze vaardigheden te leren.
Welke duurzame tip zou je aan de lezers willen geven?
Recycling beschermt de leefomgeving en voorkomt bepaalde ziekten, en tegelijkertijd levert het geld op. Ik wil alle vrouwen in eenzelfde situatie als ik oproepen om ook te starten met recyclen. Een tweede leven geven aan afvalproducten geeft een goed gevoel.
Dit artikel is geschreven door Erika Levering, communicatiemedewerker