De laatste weken van 2020 zijn aangebroken. Wat een jaar was het hè? Onvoorstelbaar hoe de wereld in een jaar tijd zo kan veranderen door een onbekend en onvoorspelbaar virus. Mooi om bij alle onzekerheid stil te staan bij één zekerheid. God blijft Dezelfde: gisteren, vandaag en morgen. Ook in 2021.
Gelukkig zijn er ook nog veel mooie dingen gebeurd in 2020. We hebben ons best gedaan jullie te inspireren en informeren over duurzaam leven. Afgelopen oktober hebben veel mensen zich aangemeld voor de Week van de Duurzaamheid van Woord en Daad. De focus lag deze week op fairtradevoedsel. Wat houdt dit precies in, waarom is het belangrijk om te kiezen voor fair trade en wat merkt de boer in Sierra Leone ervan als wij (meer) voor fairtradeproducten kiezen? Is het jullie gelukt om meer fairtradeproducten in je boodschappenkar te leggen?
In 2021 hopen we jullie weer te gaan inspireren en motiveren om (meer) duurzame keuzes te maken. We gaan onze blik komend jaar vooral richten op onze spullen. Wat is de waarde eigenlijk van spullen? Word je alleen gelukkig als je huis vol nieuwe spullen staat of ga je voor origineel kringloopgeluk? En wat is de (verborgen) impact van al onze spullen? Genoeg stof om met elkaar na te denken!
Voordat we echt na gaan denken over al die spullen, volgen hieronder alvast een aantal tips om eens over na te denken als het om pakketbezorging gaat. Tijdens deze tweede lockdown zijn heel veel winkels gesloten, waardoor we meer en meer op online shoppen zijn aangewezen. Ook wat betreft pakketbezorging kan je duurzame(re) keuzes maken, nu en na de lockdown.
Een paar tips over duurzame(re) pakketbezorging:
– Bedenk vooraf goed: Waarom wil ik dit product kopen? Zou ik het zonder korting nog steeds willen hebben? Zou ik het over vier weken nog steeds graag willen? Zo voorkom je onnodige impulsaankopen die misschien wel weer retour gaan.
– Koop lokaal en haal de spullen waar mogelijk lopend of met de fiets op. Zeker in deze moeilijke tijden kunnen lokale ondernemers een extra steuntje in de rug gebruiken. Kijk voordat je bij webgiganten koopt eerst of je het dichtbij ook kunt krijgen.
– Verschillende (web)winkels bezorgen hun producten met fietskoeriers of met elektrische voertuigen. Kies voor deze mogelijkheid.
– Pakketbezorging is vaak niet heel efficiënt omdat veel consumenten niet thuis zijn bij de eerste poging. Het is dus al gauw milieuwinst als je je pakketjes niet thuis laat bezorgen, maar bij een afhaalpunt laat brengen. Dat scheelt ook nog eens heel veel vervoersbewegingen in de wijk. Probeer dan wel met de fiets naar het afhaalpunt te gaan om je pakket op te halen, anders is het effect weg.
– Zelf iets doen om de pakketbezorging in jouw buurt duurzamer te maken? Laat je pakketje versturen via een pakketservice zoals Homerr. Zij maken gebruik van verzamelpunten en bestaande routes van pakketbezorgers. Zo besparen ze tot 79% CO2-uitstoot per pakketje. En je haalt je pakketje op bij buurtgenoten, waardoor je meer mensen in je omgeving leert kennen. Je kunt je ook zelf aanmelden als Homerr buurtpunt en zo een centje bijverdienen. Meer informatie: homerr.com. Of lees dit artikel over Heleen, die haar Homerr-buurtpunt combineert met de verkoop van Woord en Daad-postzegels.
– Tot slot hopelijk een overbodige tip: groet je pakketbezorger vriendelijk. Zij werken in deze tijden extra hard, terwijl hun salaris door allerlei schimmige constructies met onderaannemers van het werk vaak niet heel hoog is. Wees daarom gewoon een beetje aardig als ze aan je deur staan, ook al is dat iets later dan verwacht of beloofd!
Lekker duurzaam!
Van D.V. 5 t/m 10 oktober 2020 organiseerde Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Lekker duurzaam! We namen een duik in de mango- en ananasproductie in Sierra Leone en inspireerden je om te kiezen voor lekker, duurzaam en fairtrade voedsel. In 2021 staan we stil bij onze spullen en kijken we hoe we daarin duurzame keuzes kunnen maken. Doe je ook mee?