Inmiddels is het een ingeburgerd fenomeen in Nederland: Black Friday. Een dag waarop veel winkels stunten met hoge kortingen en bizarre aanbiedingen. Dat klinkt leuk, maar dit soort dagen kennen ook een keerzijde.
Black Friday is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en vindt traditiegetrouw plaats op de vrijdag na Thanksgiving. Het wordt gezien als de start van het decemberseizoen waarin vaak veel cadeaus worden gekocht. Ook in Nederland is december een cadeaumaand. Niet zo gek dus dat Black Friday ook bij ons steeds populairder wordt.
Korting is niet zo erg?
Dat een winkel korting geeft, is niet perse een probleem. Als het tenminste niet ten koste gaat van het loon van de makers. Vaak staan die door de enorme kortingen nog meer onder druk dan anders. Maar: er ligt nog iets anders op de loer. Aanbiedingen zorgen ervoor dat je een product graag wilt kopen, of je het nu nodig hebt of niet. Daarom is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je iets koopt vanwege de korting of omdat je het daadwerkelijk nodig hebt.
- Vind je het lastig om goed om te gaan met alle kortings-prikkels die op je af komen? Schrijf je uit voor online nieuwsbrieven die je proberen iets je verkopen, of bekijk de reclamefolders die soms speciaal voor deze dag gemaakt worden niet.
- Voor veel kleine winkeliers, is het financieel niet haalbaar om hoge kortingen te geven. De macht van grote ketens wordt op een dag als Black Friday zichtbaar. De ene aanbieding is nog beter dan de andere, maar wie betaalt de echte prijs?
We tippen je graag een documentaire die helemaal gaat over het retour sturen van pakketjes. Hoe meer we online bestellen, hoe meer producten er retour gestuurd worden. Maar wat gebeurt daar eigenlijk mee?
Foto: boer op de Filipijnen – Huibert van den Bos
In onze inspiratieberichten tijdens de Week van de Duurzaamheid deelden we al dat ons consumptiegedrag effect heeft op de mensen in onze projectlanden. Waar vroeger boeren in Oeganda de klok gelijk konden zetten op hun oogst, is dat nu volledig uit balans. Extreme overstromingen zorgden ervoor dat er een heel Filipijns dorp verplaatst moest worden. De mijnindustrie koopt het land van boeren in Burkina Faso en vervuilt het: het zijn zomaar wat voorbeelden van het effect dat de mens op de aarde heeft. Het heeft tot gevolg dat mensen minder verdienen, kinderen niet naar school kunnen en bepaalde gebieden onleefbaar worden.
Stel jezelf wat vragen
Ben je van plan iets te kopen tijdens een Black Friday-sale? Het kan helpen om jezelf wat vragen te stellen voordat je iets koopt:
- Heb ik het nodig?
- Zou ik het kopen als het niet in de aanbieding was?
- Hoe vaak ga ik het gebruiken?
- Is het van goede kwaliteit?
- Waarom koop ik het?
Foto: Huibert van den Bos
Een alternatief: Green Friday
Laten we een positieve draai geven aan Black Friday. We kiezen, net als veel andere organisaties, voor een Green Friday! Een dag die in het teken staat van genieten van dat wat je al hebt. We dagen je uit om te gaan schatgraven in je eigen huis.
- Welk mooi item dat je eigenlijk niet meer gebruikt, verdient een tweede leven? Green Friday is een mooi moment om een ritje naar de kringloopwinkel te maken om het product daar aan te bieden. Wie weet maak je er een ander blij mee!
- Kijk eens in je boekenkast. Staat er een mooi boek in wat je kunt doorgeven, bijvoorbeeld als Sinterklaascadeautje?
- Heb je toch iets nieuws nodig? Overweeg dan om het aan te schaffen via de SponsorKliks-pagina van Woord en Daad. Zoek op deze pagina de webshop waar je je product wilt bestellen, klik op de link en bestel je product. Omdat je dit via de SponsorKlik-website hebt gedaan, krijgen we (anoniem) een percentage van jouw aankoopbedrag overgemaakt. En ‘t kost jou niets extra’s!
Binnenstebuiten!
Van Deo volente 4 t/m 9 oktober organiseerde Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Binnenstebuiten! – Een frisse kijk op spullen. We nemen dit jaar een duik in de wereld van spullen en keren die helemaal binnenstebuiten. Want weet jij wat er nodig is voor jouw nieuwe smartphone of schemerlamp? Samen kunnen we verschil maken! Doe je mee?