“Binnenkort is er helemaal geen brandstof meer beschikbaar, deelde de minister van Financiën vandaag mee.” Ik zit samen met Suthagar, onze Sri Lankaanse partner en tevens mijn huisgenoot voor drie maanden, achter het huis. Suthagar maakt zich zorgen over zijn land. En terecht.
Nadat Sri Lanka door moeilijke tijden met een burgeroorlog, tsunami, terrorisme en corona is gegaan, heeft het land nu te maken met de grootste economische crisis sinds hun onafhankelijkheid.
Voor de gewone Sri Lankaan betekent dit dat eten 2 tot 5 keer duurder is dan vroeger. Elke dag is er een deel van de dag geen elektriciteit, en voor het enkele tankstation waar nog brandstof te vinden is, staan rijen die zo lang zijn dat er de afgelopen tijd meerdere mensen bezweken zijn terwijl ze in de rij stonden.
Home-gardening
Vanuit de corona-campagne die Woord & Daad vorig jaar voerde, is een project gestart in de stad Mannar waarbij er naast beschermingsmiddelen en bewustwording ook ingezet is op home-gardening of: moestuinieren. Juist dit deel is nu relevanter dan ooit. Als mensen geen brandstof meer hebben, kunnen ze niet meer naar hun werk en zijn er geen inkomsten meer. Tegelijkertijd kan ook het voedsel niet meer naar de markt gebracht worden. Home-gardening is een goede manier om mensen weerbaar te maken tegen deze marktkrachten.
Voedselbos
Afgelopen week bezocht ik de boerderij van Jayacumar. Hij is één van de weinige biologische boeren die in Mannar actief zijn. Jayacumar is een hele bescheiden man met een groot hart voor de mensen om hem heen. Hij wil zijn kennis graag delen. Bijvoorbeeld zijn kennis over het voedselbos dat hij heeft aangelegd. In dit systeem wordt gebruik gemaakt van meerdere lagen voedselproducerende bomen en planten onder elkaar. Volgens Jayacumar is de hoeveelheid land waarop elk huis in Mannar staat genoeg om voor een driepersoons gezin, jaarrond eten te produceren als ze de voedselbos methode gebruiken.
Vissers en boeren
Tot nu toe is het lastig om mensen te overtuigen om zelf voedsel te produceren. In vissersdorpen wordt alleen gevist en in melkveedorpen wordt alleen geboerd. Dit zorgt voor een eenzijdig dieet en tegelijkertijd een kwetsbaar inkomen. Home-gardening kan zorgen voor diversiteit: in eten en in inkomsten. Het mooie van een crisis is dat het naast heel veel ellende ook zorgt voor nieuwe kansen. Mensen willen kansen aangrijpen die ze vroeger niet zagen. Een voedselbos, wanneer eenmaal aangelegd, blijft nog jaren voedsel produceren. Als mensen nu beginnen met een voedselbos zullen ze daar nog jarenlang weerbaar door zijn.
Onze partnerorganisatie OPEnE wil deze kans aangrijpen en is bezig dit plan uit te werken. Woord & Daad support de eerste stappen middels het Covid project. Wellicht is er een vervolg mogelijk als er nieuwe fondsen aangeboord kunnen worden.
Over de auteur
Dico van den Noort is als projectexpert werkzaam bij Woord & Daad op het vlak van Inclusieve Agribusiness en Noodhulp & Weerbaarheid. Op dit moment is hij voor een aantal maanden in Sri Lanka om te leren hoe de implementatiekant van projecten werkt.