Woensdag 7 oktober
Je staat in de winkel voor het schap met koffie of bent op zoek naar een heerlijke reep chocolade. De verpakkingen en wikkels zien er allemaal lekker uit en je kiest een smaak uit: dark roast coffee en je favoriete hazelnoot melkchocolade. Dan zie je de keurmerken. Niet één, maar meerdere. Tja, kies je voor UTZ, Fairtrade of toch Max Havelaar? En waar staan ze eigenlijk voor? Doe deze quiz om je kennis te testen over keurmerken, voordat we je helemaal bijpraten.
Keurmerken zijn er in alle vormen en maten. Ze bestaan voor voedsel, kleding, wasmachines en noem maar op. Ze geven informatie over de manier waarop een product is gekweekt of gemaakt. Want aan een telefoon kan je niet zien onder welke omstandigheden hij is gemaakt en aan een banaan proef je niet of er regenwoud is gekapt voor de teelt. Zo weet je ook niet of mensen een eerlijk loon hebben gekregen voor het roosteren van koffiebonen of het werken in de cacao.
Wereldwijd verbonden
Zoals we eerder in de week al schreven: ons leven is verbonden met dat van anderen wereldwijd. Door het voedsel dat we kopen en de kleding die we dragen. (Lees in dit interview welke keuzes onze collega Antonie Treuren maakt!) Om daarin eerlijke keuzes te kunnen maken, is het goed om op de keurmerken te letten. Maar je verdwaalt gemakkelijk in het oerwoud van al die logo’s. Sommige keurmerken focussen op milieu, anderen op arbeidsomstandigheden en weer anderen op dierenwelzijn. Afgelopen jaar werden er Kamervragen gesteld, omdat er steeds meer keurmerken bijkwamen en het moeilijker kiezen was voor mensen zoals jij en ik.
Keurmerkwijzer
Gelukkig bestaat de Keurmerkwijzer (gemaakt door Milieu Centraal) zodat je per categorie kan checken waar de keurmerken voor staan. Tip: zet de “Keurmerkenwijzer” op je telefoon, zo heb je ‘em altijd bij je als je boodschappen aan het doen bent.
Hier nog drie tips van merken die hun best doen voor eerlijke productie:
-
- Tony’s Chocolonely is een Nederlands bedrijf dat streeft naar 100% slaafvrije chocolade, zonder kinderarbeid of uitbuiting. De repen zijn heerlijk (volgens de Woord en Daad collega’s – we hebben wat rondgevraagd op kantoor) en zijn dus een goede keus!
- Als je op zoek bent naar koffie, kijk dan eens op de website van Moyee Coffee. Deze onderneming kiest voor fairchain in plaats van alleen fairtrade. Dus niet alleen de productie van koffiebonen is eerlijk, maar de hele keten. Zo worden de bonen in Afrikaanse landen gebrand en verpakt, wat zorgt voor werkgelegenheid en inkomen. Probeer jij de koffie uit?
- Wist je dat Woord en Daad eerlijke producten te koop heeft, zoals koffie, thee, honing en cashewnoten? Vol van smaak en levensveranderend voor de mensen die het produceren. De opbrengsten gaan naar armoedebestrijdingsprojecten wereldwijd, zoals het mangoproject in Sierra Leone. Zo draag je dubbel bij!
Eerlijke chocola
Samen met je klas aan de slag met een lessenserie over eerlijke chocola? Vraag ons nieuwe lespakket Eerlijk is eerlijk aan en doe mee met de Fair Food Challenge. Wie weet wint jullie klas een pakket Tony’s Chocolonely!
Heb je een vraag over keurmerken? Mail ons op lekkerduurzaam@woordendaad.nl. Ben je aan de keurmerken gegaan? Maak een foto van ’n heerlijk genietmomentje, bijvoorbeeld met je favoriete Tony-smaak, en deel het op social media met de hashtag #lekkerduurzaamwd. Vinden we leuk!
Lekker duurzaam!
Van D.V. 5 t/m 10 oktober 2020 organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Lekker duurzaam! We nemen een duik in de mango- en ananasproductie in Sierra Leone en inspireren je om te kiezen voor lekker, duurzaam en fairtrade voedsel. Doe je ook mee?