Gorinchem – Om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te kunnen behalen zullen ook stappen moeten worden gezet om moderne slavernij uit te bannen. Met dit statement besloot de Noorse overheid haar inspanningen tegen moderne slavernij op te voeren en kende zij in dit kader subsidie toe aan Woord en Daad voor een project in Ethiopië, waarmee kindslavernij en uitbuiting worden tegengegaan. Dit is de derde keer dat de Noorse overheid een subsidie aan Woord en Daad toekent.
Wereldwijd zijn meer dan 40 miljoen mensen, waaronder miljoenen kinderen, gevangen in een systeem van moderne slavernij. Tegengaan van moderne slavernij – bijvoorbeeld in productieketens – is een onderwerp dat sinds 2018 hoog op de politieke en internationale agenda staat. Zowel vanuit de Nederlandse als de Noorse overheid wordt samengewerkt met de ILO (International Labour Organization). De VN-resolutie riep 2021 uit tot het internationale jaar voor de uitbanning van kinderarbeid.
Belangrijker dan ooit
De Noorse regering besloot in het zogenaamde Granavolden-platform in 2019 haar inspanningen tegen moderne slavernij te bundelen in een apart hulpprogramma. In 2020 werd het nieuwe programma voor ontwikkelingsbijstand gelanceerd. De Noorse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Dag-Inge Ulstein, zei erover in een persbericht: ‘Moderne slavernij is één van de ernstigste vormen van mensenrechtenschendingen. Kinderen en kwetsbare mensen worden in het bijzonder getroffen door deze pandemie. Het tegengaan van alle vormen van slavernij is daarom belangrijker dan ooit.’ Aan het einde van het jaar zijn de eerste twee overeenkomsten voor het nieuwe hulpprogramma ondertekend.
Voorkomen van kinderarbeid
Via het Noorse bureau voor ontwikkelingsorganisatie Norad kende de Noorse overheid een subsidie van 2,35 miljoen euro toe aan Woord en Daad voor een project in Ethiopië. Woord en Daad leidt een consortium van vier andere organisaties, Hope for Justice Ethiopia, Justice for All, Hiwot Integrated Development Organization en Digital Opportunity Trust in Ethiopië, waarmee dit project zal worden uitgevoerd. Het project richt zich op interventies om kinderarbeid te voorkomen door bewustwording van de gemeenschap en gezinsondersteuning, waarbij meer dan 6.000 kinderen en zo’n 200.000 familieleden en mensen uit de omgeving worden bereikt. Ook opvang en re-integratie van kinderen die het slachtoffer zijn geweest van mensenhandel, kinderarbeid of andere vormen van uitbuiting, krijgen in het project een plek. Daarnaast wordt samengewerkt met de Ethiopische overheid om bijvoorbeeld wetgeving en juridische bijstand rond dit thema verder te ontwikkelen.
Samenwerking in Ethiopië
Woord en Daad werkt al sinds 1994 in Ethiopië, onder andere met een sponsorprogramma waardoor 3.000 kansarme kinderen onderwijs en basisvoorzieningen ontvangen. Met genoemde partners is ook samengewerkt aan het succesvolle project Employable Youth in Ethiopia (EYE: 2017-2021, gefinancierd met 6 miljoen euro door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken), dat zich richt op werk voor jongeren en het creëren van de juiste voorwaarden daarvoor. Voortbouwend op de bestaande ervaring van EYE, de netwerken en de goede relaties met de partners, zal dit project de steun krijgen van de overheid en andere actoren in Ethiopië. Daarnaast neemt Woord en Daad de ervaringen mee van de samenwerking met Hope for Justice op het gebied van re-integratie van straatkinderen en soortgelijke projecten in andere landen.
Wendy van Amerongen, namens Woord en Daad betrokken bij de ontwikkeling van dit project: ‘Wat ik zo waardevol vind aan dit project is dat we het uitvoeren met lokale organisaties die diep geworteld zijn in de Ethiopische samenleving, die van dichtbij zien hoe mensen lijden onder deze problematiek. Dankzij de langdurige en unieke samenwerking met Norad kunnen we daarbij inzetten op het daadwerkelijk veranderen van systemen. Dat is nodig om de keten van uitbuiting te doorbreken.’
Beeld: Huibert van den Bos