Geschreven door: Linda Agbotah, PMEL-expert
Met mijn collega Marike rijd ik door de prachtige straten van Addis Abeba. Onderweg drinken we de beste koffie van de wereld en worden we verwelkomd met de brede glimlach van de mensen die we ontmoeten. Echter, achter al deze schoonheid voel ik ook de sluimerende wanhoop, de onzekerheid en de angst in de harten en hoofden van de mensen in Ethiopië.
Tijdens gesprekken met onze partners en andere lokale organisaties horen we telkens weer de moeilijkheden waarmee de mensen hier te kampen hebben: stijgende kosten van levensonderhoud door inflatie (36%), conflicten waardoor mensen hun huis ontvluchten en bedelen op straat, meer huiselijk geweld door verschillende conflicten, hoge schooluitval (ongeveer 3 miljoen kinderen) en stijgende kinderarbeid door armoede.
Onvermijdelijk dringt de vraag zich aan me op: heeft ons werk überhaupt zin? De problemen in Ethiopië zijn enorm en werken in zo’n fragiele context voelt soms als roeien tegen de stroom in.
De stroom trotseren
Maar er zijn mensen die die stroom trotseren. Bijvoorbeeld de vrouwen in een gespreksgroep die ons vertellen dat ze via ons project ‘Combatting Modern Slavery’ (CMS) hun eigen bedrijf hebben opgestart. Zij sturen nu hun kinderen naar school in plaats van dat ze bedelen op straat. Ook de politie, die folders publiceert over de risico’s van kinderuitbuiting en kinderhandel, trotseert de stroom. En het huishoudelijk personeel, de makelaars en de werkgevers die openlijk moderne slavernij bespreken en de noodzaak om kinderen te beschermen tegen kinderuitbuiting.
Dat geeft hoop en spoort ons aan om door te gaan met dit werk. En niet zonder resultaat: door de inzet van al deze mensen zien we beelden van bevrijde slachtoffers van kinderuitbuiting, die herenigd worden met hun families.
‘Dit werk geeft hoop’
Ethiopië blijft een fragiele en moeilijke context. Ja, de inflatie is hoog en de armoede staart ons elke dag in het gezicht. Ook dit project, met ontzettend gedreven partners, kan niet alle kinderen van de straat halen of alle conflicten stoppen. Maar één ding is zeker: dit werk geeft hoop aan die 378 kinderen die zijn gered van uitbuiting en nu opnieuw naar school kunnen gaan.
Het geeft hoop aan de 1330 gezinnen die nu hun eigen bedrijf hebben en zich een beter bestaan kunnen veroorloven, zónder hun kinderen de straat op te hoeven sturen. Samen houden we hoop, zoals Abraham, die juist toen alles donker leek ‘… tegen hoop op hoop geloofd heeft’ (Romeinen 4:18a).
Meer over dit project
Ieder kind is het waard om op te groeien in vrijheid. Helaas zitten wereldwijd miljoenen kinderen gevangen in een systeem van moderne slavernij. Bijvoorbeeld in Ethiopië, waar een combinatie van armoede, familieproblemen én hiaten in de wetgeving leidt tot uitbuiting van kinderen. Daarom werkt Woord en Daad, samen met een consortium van lokale partners, aan de bestrijding van moderne slavernij door de ketens van kinderarbeid en uitbuiting in Ethiopië te doorbreken.