Ik moet een vakopleiding volgen, realiseerde Riaz Sana uit Bangladesh zich na de zoveelste mislukte poging om een baan te vinden. Zonder beroepsvaardigheden, zou hij nooit een baan vinden.
Riaz is de jongste zoon van Amirul Sana en Chumki Begum. Zijn twee oudere zussen zijn getrouwd. De vader van Riaz verkoopt vis, zijn moeder is huisvrouw. Als kind gaat Riaz naar school, maar na het examen van de middelbare school in 2018 komt hij thuis te zitten. De kosten voor een beroepsopleiding zijn te hoog. Dat kunnen zijn ouders niet betalen.
Werkzoekende
‘Ik wilde een baan vinden om financieel bij te dragen aan ons gezin,’ vertelt Riaz. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zonder beroepsopleiding is het lastig om een baan te vinden. Daar loopt Riaz ook tegenaan. Na de zoveelste afwijzing, realiseert hij zich dat hij een manier moet vinden om een opleiding te volgen. Via een advertentie leest hij over de vakschool van CSS.
Samen met CSS biedt Woord en Daad jongeren in Bangladesh een vakopleiding of -training. De jongeren kunnen uit verschillende studierichtingen kiezen. Riaz wordt toegelaten tot de IT-opleiding. Dankzij zijn harde werken, haalt Riaz in 2022 zijn diploma.
Riaz Sana vond een baan als bezorger
Vakopleiding
Met een diploma op zak zijn de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt groter, maar nog altijd is dat geen garantie voor een baan. CSS ondersteunt jongeren via een Job & Business Service. Na de vakopleiding kunnen jongeren zich bij deze dienstverlener melden. Ze worden dan ondersteund in het vinden van een baan. De JBS biedt aanvullende training om de jongeren goed voor te bereiden. Tegelijk stelt JBS de jongeren voor aan potentiële werkgevers.
‘JBS heeft een cruciale rol gespeeld in mijn succes,’ vertelt Riaz. ‘Zij begeleiden me, boden training en realiseerden een enorme verandering in mijn leven door me voor te stellen bij potentiële werkgevers.’ Tijdens de aanvullende training komen thema’s als eerlijkheid, arbeidsrisico’s, werkomgeving, collegialiteit en salarisstructuur aan de orde.
Een waardig inkomen
Korte tijd later vond Riaz een baan bij SWADESH, een grote voedingsmiddelenproducent in Bangladesh. Hij gaat aan de slag als bezorger. Daarmee verdient hij 1.100 Taka (10 euro) per maand. Dat is genoeg om zijn ouders en zussen financieel bij te staan. Riaz is blij met zijn baan. Hij stimuleert al zijn vrienden om ook een opleiding te volgen en via JBS een baan te zoeken met een waardig inkomen.