Projectupdate Drops4Crops Burkina Faso - december 2022
In deze rapportage blikken we terug op jaar 5 (sept 2021 – sept 2022) van het Drops4Crops project. Het jaar 2021-2022 was geen makkelijk jaar. In het regenseizoen 2021 viel weinig regen en de reservoirs achter de dammen vulden zich niet goed met water. Door de aanhoudende onveiligheid in het gebied waren sommige productiegebieden niet toegankelijk. En ook de inflatie als gevolg van een wereldwijde crisis maakte het de boeren niet makkelijk.
Toch zijn veel van de activiteiten en investeringen voor geïntegreerd waterbeheer doorgegaan. In het algemeen zijn de resultaten van de verschillende werkpakketten naar tevredenheid. Het regenseizoen van 2022 is tot nu toe goed verlopen. Dit stelt de boeren gerust over de beschikbaarheid van water voor het komende seizoen. Met deze resultaten beginnen we hoopvol aan een nieuw jaar.
Ondersteunen van de allerarmsten
Via onze lokale, uitvoerende partners werken we aan de ontwikkeling van kleine boeren. Zij kennen de mensen en weten het beste wie in aanmerking komt. De meest kwetsbare boeren worden betrokken en ondersteund via technische ondersteuning op het veld, capaciteitsopbouw, steun voor de aanschaf van nieuwe irrigatietechnologieën en financiering voor de aanschaf van productiemiddelen. Om vrouwelijke boeren te stimuleren in hun eigen ontwikkeling en hen te helpen in het besturen van boerencoöperaties, zijn trainingen in vrouwelijk leiderschap en goed bestuur georganiseerd. 241 boerencoöperaties, waaronder 189 boeren, namen deel aan diverse trainingen.
Fotoverslag
Vrouwelijke boeren krijgen les in meten
Bijeenkomst voor vrouwelijke boeren
Aanleg van stenen dijkjes in kronkelstructuur
Vorige
Volgende
Resultaten augustus 2021 – september 2022 | per werkpakket
Werkpakket 2: Toegang tot water
Er zijn 78 nieuwe waterputten gerealiseerd en deze zijn ook in gebruik. Tegelijk is dit werkpakket erg afhankelijk van het regenseizoen.
In het tweede kwartaal is 48% van de putten in gebruik. Helaas regende het maar matig in het regenseizoen van 2021, waardoor het grondwaterpeil niet genoeg kon stijgen en de waterputten niet konden vullen.
Werkpakket 3: Integraal waterbeheer (IRWM)
Er zijn sinds de start van het project 111 ha. stenen dijkjes aangelegd, 24 km heggen geplant door middel van het planten van 43.011 bomen en 500 m filterdijkjes aangelegd. De stenen dijkjes zijn in kronkelstructuur aangelegd (zie foto boven). Deze techniek verhoogt de opbrengst aanzienlijk en vermindert bodemerosie, infiltreert bronwater in de bodem en vangt mineraalrijke sedimenten op die door het water worden meegevoerd. De heggen dienen als windbreker voor de gewassen.
Werkpakket 4: waterefficiëntie en toegang tot productiemiddelen
Steeds meer boeren zijn efficiëntere irrigatiesystemen gaan gebruiken. 333 modelboeren zijn inmiddels getraind op goede landbouwmethoden. Dankzij deze nieuwe irrigatietechnieken zullen de boeren het water efficiënter kunnen gebruiken en ook kunnen besparen op de besproeiingstijd.
Werkpakket 5: Toegang tot land
Het aantal boeren dat veilige toegang heeft tot land is inmiddels 95%. 394 boeren werden het hele jaar door bewust gemaakt over grondbezit en grondrechten. In Bagayalgo werd een bijeenkomst gehouden. Tijdens de dialoog die volgde tijdens deze bijeenkomst is geconstateerd dat vrouwen slechts toegang hebben tot kleine percelen vanwege het gebrek aan water en het ontbreken van putten in de plaats. Echtgenoten en landeigenaren zijn bereid hen te begeleiden en hen grotere percelen te geven als het probleem van het gebrek aan water en putten wordt opgelost. Er namen 55 vrouwen en 18 mannen aan deel.
Werkpakket 6: Markttoegang
De productie van uien en aardappelen is over het algemeen gedaald. Dat heeft grotendeels te maken met de veiligheidssituatie. Boeren uit verschillende dorpen zijn weggetrokken vanwege onveiligheid. Ook kon het grondwaterpeil niet worden aangevuld vanwege matige regenval in het regenseizoen. De putten konden hierdoor ook niet gebruikt worden.
Conclusie jaar 5
De samenwerking tussen de verschillende partijen in dit project verloopt goed en professioneel.
De boerengroepen houden de boekhouding goed bij. Ze beheren alle uitgaven en inkomsten en hebben nu inzichtelijk of ze winst of verlies maken.
Ook met de opslag van uien en aardappels is goede ervaring op gedaan.
Knelpunten zijn de veiligheidssituatie en de matige regenval.
Opslag van uien en aardappelen
Met steun van een ondernemersgroep investeert onze lokale partnerorganisatie ASPMY gedurende de jaren 2020-2022 in 12 magazijnen voor de opslag van uienoogst. Voor de boerengroepen is dit een grote stap vooruit, omdat het ze de mogelijkheid geeft om de uien te bewaren tot een moment dat de vraag naar uien hoger is en daarmee de verkoopprijs ook een stuk hoger. Om de opslag goed te managen worden er diverse trainingen gegeven aan de boeren waarin ze leren wat ze moeten doen om een goede kwaliteit te kunnen waarborgen, maar ook een aantal basisvaardigheden zoals boekhouding, wegen en rekenen. Veel boeren zijn namelijk vaak ongeletterd.