Madhura Mondal staat bij een kleine gootsteen. Haar handen zijn wit van het schuim. Geconcentreerd wast ze haar handen. ‘Wij zijn er van overtuigd dat ieder huishouden een goede latrine zou moeten hebben,’ vertelt de 34-jarige vrouw. Sinds oktober 2019 heeft het gezin een goede latrine. Daarvoor zagen de sanitaire voorzieningen er heel anders uit.
Madhura is getrouwd en heet een dochter van 9 jaar en een zoon van 4 jaar. Haar man heeft een onregelmatig inkomen als assistent-metselaar. ‘We wisten weinig over gezondheid en een hygiënische levensstijl.’ Het gezin gebruikte een onhygiënische latrine die tijdens het regenseizoen regelmatig volstroomde met water. ‘We deden er weinig aan door een gebrek aan kennis en geld. Eerlijk gezegd wilden we niet betalen voor een goede latrine.’
Voorlichting opent ogen
Dat veranderde toen Madhura een voorlichting bijwoonde over het belang van goede sanitaire voorzieningen. De training werd gegeven door een ondernemer die getraind werd binnen het project van Woord en Daad. In Bangladesh leven duizenden gezinnen zoals de familie Mondal. Het belang van goede hygiëne en schone latrines is onbekend. In 2018 startten Woord en Daad en twee lokale organisaties een project om in drie jaar tijd een blijvende verandering neer te zetten.
Markt voor sanitaire producten
We bouwden aan een markt voor sanitaire voorzieningen. Door ondernemerschap te stimuleren en te investeren in bewustwording bij de bevolking ontstaat duurzame verandering. In 2020 werd het project afgerond met mooie resultaten. Het gezin van Madhura is één van de gezinnen die profiteren van verbeterde sanitaire voorzieningen.
Investeren in een latrine
Tijdens de voorlichting leert Madhura veel. Als later de ondernemer bij haar thuis komt kijken, adviseert hij om te investeren in een goede latrine. Zeker met opgroeiende kinderen is dat belangrijk. Door de onhygiënische situatie kunnen de kinderen gemakkelijk infecties en ziektes oplopen die hun ontwikkeling en groei beïnvloeden.
In oktober 2019 was het zover. Het gezin investeerde in een schone latrine en een handenwaskit. ‘We weten veel over hygiëne en regelmatig koop ik hygiëneproducten. Een eigen, goede latrine heeft ook onze sociale status in het dorp verbeterd. We zijn er van overtuigd dat elk huishouden een goede latrine moet hebben.’