De Awash rivier in Ethiopië is ruim 1250 kilometer lang en is een levensader voor miljoenen mensen, waaronder boeren die het water gebruiken voor hun land. Veel rivierwater wordt bovenstrooms afgetapt voor landbouw en de industrie, waardoor de watervoorraad benedenstrooms afneemt. Tegelijk worden omwonenden van de rivier tijdens de regentijd bedreigd door overstromingen. Vanwege het ontbreken van goed watermanagement wordt het beschikbare water niet goed vastgehouden en drogen de rivier en de grond steeds verder op. Voor miljoenen kwetsbare mensen die van de rivier afhankelijk zijn heeft dit verstrekkende gevolgen.
Daarom werken zes partijen, waaronder regionale partijen in Ethiopië, samen om te zorgen voor eerlijke verdeling en een geïntegreerd beheer van de schaarse watervoorraden, volgens een op het stroomgebied gebaseerde aanpak.
Woord en Daad en Waterschap Zuiderzeeland, een van de consortiumpartners, ondersteunen de uitvoering van het Waterakkoord. Het Waterakkoord is onderdeel van het WaterPricing project.
Bekijk de film voor meer informatie.
Wat is het Waterakkoord?
Het beheer van water kan beter geregeld worden en daarom is samenwerken de enige oplossing. Alle betrokken partijen, inclusief het benedenstroomse Afar, hebben in 2019 hun handtekening gezet onder een waterakkoord. Het eerste in Ethiopië! Partners uit onze WaterPricing samenwerking hebben zich hier al lang hard voor ingespannen. Projectleider Jacob Jan Vreugdenhil schreef eerder al een column over het Waterakkoord