Woord en Daad werkt vanuit Bijbels perspectief aan duurzame verandering voor mensen in armoede. Wij verbinden mensen, organisaties, bedrijven en lokale partners uit alle sectoren. Zo werken we aan een menswaardig bestaan voor iedereen, en scheppen we samen hoop en nieuwe kansen om armoede te overstijgen.
Over Woord en Daad
Over Woord en Daad
Als bijbelgetrouwe Nederlandse stichting verbindt Woord en Daad, samen met lokale partners en actoren uit relevante sectoren, mensen wereldwijd. Zo willen we verantwoordelijkheid nemen voor het vormgeven van een menswaardig bestaan voor armen en rijken en scheppen we hoop en kansen om armoede te overstijgen. Met onze programma’s Agrarische ontwikkeling, Beleidsbeïnvloeding, Bewustwording, Duurzaam water, Educatie, Noodhulp en weerbaarheid en Werk en opleiding, werken we al 47 jaar aan duurzame verandering. Dat doen we niet alleen. Samen met onze trouwe achterban en ervaren partners bouwen we door aan dit levens-veranderende werk.
Het systeem veranderen
Maar we willen niet alleen het ene leven, gezin, of dorp veranderen. Voor echte transformatie veranderen we systemen die armoede in stand houden. Bijvoorbeeld het systeem van oneerlijke verdeling van water voor boeren in Ethiopië. Of het gewelddadige systeem van straatbendes in Guatemala waardoor jongeren geen veilige toekomst kunnen opbouwen.
Trouw aan onze missie
Wij geloven dat ieder mens geschapen is naar Gods beeld. Dat alle mensen gelijkwaardig zijn én uniek. Daarom weten we ons geroepen om Gods liefde en barmhartigheid te weerspiegelen en door te geven. Zo wordt onze missie werkelijkheid, en streven we naar zichtbare tekenen van het Koninkrijk dat komt. In het leven van die boer. In het leven van die jongere.
Doet u mee?
Lees hier meer over onze werkwijze, ons bestuur en keurmerken.
Projectmatig werken
Woord en Daad werkt projectmatig. Dat betekent dat we al ons werk organiseren in projecten. Dit stelt ons in staat om efficiënt en flexibel te werken en snel in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. Onderstaande afbeelding illustreert de projectmatige manier van werken.
De projecten (thematisch, regionaal, business development en intern) staan centraal en richten zich op de duurzame verandering van mensen in armoede. Als centraal tandwiel daarbinnen functioneert ‘Strategie en kennis’ om onderlinge samenhang en leren tussen en binnen de programma’s en projecten te faciliteren. Voor het realiseren van onze ambities werken we op verschillende manieren samen met externe partijen en experts. Deze externen hebben daarom een belangrijke plaats binnen onze projectmatige manier van werken.
Bij het werken aan onze missie zijn fondsen onmisbaar, zowel private als institutionele fondsen. Deze fondsen stellen ons in staat om te werken aan duurzame verandering van mensen in armoede, wereldwijd. De directeur-bestuurder (RvB) faciliteert het projectmatig werken en het optimaal functioneren van de projectteams en de (zelfsturende) ondersteunende teams. Concreet betekent dit dat de directeur-bestuurder per project een projectleider aanstelt. Vervolgens wordt er een projectopdracht opgesteld waarin de doelstelling en te behalen resultaten van het project worden beschreven. Ook geeft het projectplan inzicht in benodigde fondsen en uren van het projectteam en hoe het project vanuit fondsenwerving gedekt gaat worden. Iedere maand stemt de projectleider af met de directeur-bestuurder over het ‘wat’ van het project; het ‘hoe’ van het project kan door de projectleider zelf worden ingevuld binnen het kader van het goedgekeurde projectplan.
Aan het begin van het project wordt er startkapitaal toegekend. De projectleider is zelf verantwoordelijk voor de fondsenwerving en de samenstelling van het projectteam waarbij geput kan worden uit de expert pools of de flexibele schil (externen). HRM functioneert daarbij als marktmeester en adviseert de projectleider over de beschikbaarheid en inhoudelijke geschiktheid van projectteamleden. De projectleider zelf maakt afspraken met projectteamleden over hun rol binnen het project en de resultaten die worden verwacht.
In het linker blok (Resources) worden de verschillende (zelfsturende) teams genoemd die de projectteams ondersteunen.
Bestuur en toezicht
Bestuur en toezicht
Woord en Daad werd in 1973 opgericht door een ondernemer (Ivo ’t Lam) en een dominee (ds. Herman Hegger). Beiden hadden het diepe verlangen om verandering te brengen in het leven van mensen die in armoede leven. Ze kozen ervoor om dit te doen in nauwe samenwerking met christelijke organisaties uit ontwikkelingslanden zelf. Inmiddels is Woord en Daad uitgegroeid tot een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, met een breed netwerk van vrijwilligers, sponsors, jongeren, vrouwen, ondernemers en scholen. Een organisatie die haar christelijke identiteit concreet zichtbaar wil maken in haar doen en laten.
Hier vindt u de Statuten van Stichting Woord en Daad.
Raad van Bestuur (RvB)
MSc. R.F. Molenaar is de Directeur-bestuurder van Woord en Daad sinds 01-11-2018. Statutair is zij verantwoordelijk voor het beleid van de organisatie. Rina Molenaar werkt sinds 2002 bij Stichting Woord en Daad. Ze studeerde communicatie en rondde een master bestuurskunde aan de Vrije Universiteit af. Bij Woord en Daad werkte ze als scholenvoorlichter, als manager Communicatie en Fondsen en sinds 2016 als lid van de Raad van Bestuur. Molenaar geeft leiding aan de uitvoerende organisatie van Woord en Daad. Het door de Directeur-bestuurder vastgestelde beleid wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van toezicht (RvT).
Raad van toezicht (RvT)
De RvT keurt het door de Raad van Bestuur vastgestelde beleid goed. Tevens is de Raad van Toezicht verantwoordelijk voor de beoordeling van het functioneren van de Raad van Bestuur. De RvT bestaat uit zeven leden en wordt samengesteld op basis van een goede mix van inhoudelijke en bestuurlijke competenties. Elk RvT-lid heeft vanuit zijn of haar professie een bepaald aandachtsgebied dat waarde toevoegt voor Woord en Daad.
De leden van de Raad van Toezicht hebben zitting gedurende een periode van vier jaar en kunnen tweemaal worden herbenoemd. De leden van de RvT ontvangen geen honorarium, alleen een vergoeding voor de gemaakte reiskosten.
Ds. C. (Coen) Westerink is voorzitter en maakt deel uit van de RvT sinds 2009. Dominee Westerink is emeritus-predikant van de Christelijk Gereformeerde Kerk.
Ing. C. (Kees) van Burg is lid van de RvT sinds 2010. Van Burg is directeur kapitaalinvesteringen van Dow Chemical.
Ing. B. (Bart) Jaspers Faijer is lid sinds 2014. Jaspers Faijer is wethouder in de gemeente Ommen.
P.W. (Piet) Nobel RA is secretaris en lid sinds 2011. Nobel is registeraccountant, consultant en directeur van Janpira bv.
Mr. M.A. (Margreeth) Overbeeke – Boer is lid sinds 2014. Overbeeke-Boer is Hoofd stafbureau Voorzitter/Presidium Tweede Kamer.
Dr. R. (Richard) Toes is lid sinds 2015. Toes is Voorzitter van het College van Bestuur van het Wartburgcollege.
(Goos) den Hartog is lid van de RvT sinds 2019. Den Hartog is zelfstandig ondernemer en medeoprichter van PLS-bv. Hij werkt voor het Waterschap Rivierenland (Heemraad Middelen en Wegen).
Meer informatie over de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht is te vinden in het Huishoudelijk Reglement.
Beloningsbeleid bestuur
Beloningsbeleid
Woord en Daad stelt hoge eisen aan haar medewerkers als het gaat om motivatie, christelijke identiteit, professionaliteit en inzet. Om ons werk zo effectief mogelijk te doen zijn een gekwalificeerde Raad van Bestuur en medewerkers nodig. Daarbij hoort een gepast salaris waarbij we van mening zijn dat naar het Bijbelwoord ook in de goede doelensector een arbeider zijn loon waardig is. Woord en Daad volgt voor de salariëring van collega’s het zogenaamde Bezoldigingsbesluit Rijksambtenaren (BBRA). Onze arbeidsvoorwaarden stellen ons in staat om kwalitatief goed personeel aan te trekken, anderzijds staan ze garant voor een maatschappelijk aanvaardbare beloning.
Beloning Raad van Bestuur
Sinds 1 november 2018 heeft Woord en Daad één directeur-bestuurder. Bij de beloning van de Raad van Bestuur volgt Woord en Daad de Regeling beloning directeuren van goededoelenorganisaties van branchorganisatie Goede Doelen Nederland. Woord en Daad wijkt met haar beloningsbeleid neerwaarts af van het maximale jaarinkomen zoals dat in genoemde regeling is vastgesteld. De samenstelling van de bezoldiging wordt in het jaarverslag gedetailleerder toegelicht. De beloning van de Raad van Bestuur was in 2019 als volgt:
Naam directeur-bestuurder | R.F. (Rina) Molenaar |
Schaal (BBRA) | 16, trede 6 |
Percentage dienstverband | 100% |
Salaris (bruto jaarsalaris incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering) | € 101.501,- |
Maximaal salaris volgens de norm van Goede Doelen Nederland | € 138.020,- |
Keurmerken en gedragscodes
Keurmerken
ANBI
Woord en Daad is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor kunt u als donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken. Kijk voor meer informatie op www.anbi.nl.
ISO 9001
Woord en Daad is sinds mei 2002 ISO-gecertificeerd (categorie 35: het werven en besteden van fondsen t.b.v. armoedebestrijding in ontwikkelingslanden). Het ISO-certificaat houdt in dat Woord en Daad beschikt over een kwaliteitsmanagementsysteem dat voldoet aan de criteria voor ISO 9001:2008. Naast regelmatige interne audits vindt daarom ook jaarlijks controle plaats door Certiked als certificerende instelling. Kijk voor meer informatie op www.iso.ch
Partos 9001
Sinds april 2014 is Woord en Daad tevens Partos 9001 gecertificeerd. Partos 9001 is de sectorspecifieke toepassing van ISO 9001, en ontwikkeld door en voor ontwikkelingsorganisaties. Partos 9001 is een toepassing die rekening houdt met relevante kwaliteitsbepalingen in andere codes en keurmerken in de sector en met de specifieke kenmerken van ons werk. Naast regelmatige interne audits vindt jaarlijks controle plaats door Certiked als certificerende instelling. Kijk voor meer informatie op www.partos.nl.
Het CBF-Keurmerk
Woord en Daad is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet u zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen en ons onafhankelijk laten controleren. Klik hier voor ons Erkenningspaspoort van het CBF. Meer weten over Erkende Goede Doelen en gerust geven? Kijk op geefgerust.nl.
Erkenning van het Gouden Oor
Woord en Daad heeft als eerste goede doelen-organisatie een Erkenning van het Gouden Oor. Deze Erkenning wordt uitgereikt aan bedrijven en organisaties die aantoonbaar goed scoren in het luisteren naar hun klanten. Woord en Daad ontving de Erkenning op 18 juli 2018 en stroomde meteen in op niveau 2, omdat de stem van de klant binnen alle projecten aanwezig is, aldus het rapport van Certiked. Kijk voor meer informatie op www.goudenoor.nl.
Gedragscodes
SBF-code Goed Bestuur
Woord en Daad is lid van de brancheorganisatie voor goede doelen (Goede Doelen Nederland) die is aangesloten bij het SBF (stichting Samenwerkende Brancheorganisaties in de Filantropie). De SBF ziet erop toe dat organisaties de doelen waar ze voor staan nastreven en integer handelen. Ze wil het vertrouwen in en de beeldvorming omtrent filantropische organisaties verbeteren en stimuleert professionalisering en transparantie. Daarvoor is de SBF-code Goed Bestuur ontwikkeld. Woord en Daad werkt conform deze code.
Gedragscode Partos
Woord en Daad onderschrijft de Partos Gedragscode uit 2018. Deze gedragscode gaat over 1) maatschappijontwikkeling, waarbij duurzame positieve verandering en ‘local ownership’ sleutelwoorden zijn. 2) de inrichting van een professionele organisatie. Denk aan het creëren en delen van kennis, financiële standaarden, goed bestuur, transparantie en verantwoording; en 3) afspraken rond communicatie en fondsenwerving.
Gedragscode Child Protection
Kinderen in ontwikkelingslanden vormen een belangrijke doelgroep van Woord en Daad. Daarom heeft Woord en Daad een Gedragscode Child Protection, die door werknemers en iedereen die reist voor en met Woord en Daad wordt ondertekend. Daarin wordt uitgesproken dat we actief bijdragen aan een gelijkwaardige behandeling van ieder kind, en hoe we bijdragen aan de bescherming van kinderen tegen ongewenst gedrag en misbruik.
Overige codes en richtlijnen
Verder onderschrijft Woord en Daad de volgende codes en richtlijnen:
- Code of Conduct van het Internationale Rode Kruis, een internationale gedragscode voor hulporganisaties;
- Sphere Standards bij noodhulp en wederopbouw
- De Codes en Richtlijnen van Goede Doelen Nederland; deze richtlijnen gaan onder meer over het salaris van directeuren van goede doelen en goed financieel beheer.
- COSO-richtlijnen t.a.v. kritische beheersing van de fondsenwervings- en fondsenbestedingsprocessen en een betrouwbare verslaglegging in de jaarrekening.
Met wie we werken
In de uitvoering van onze programma’s werkt Woord en Daad altijd samen met lokale partnerorganisaties. In principe hebben we dus ook geen personeel in dienst in het Zuiden. Naast onze zuidelijke partners zijn er enkele strategische partners en samenwerkingsverbanden goed om hier te noemen.
Strategische partners

AFAS Foundation
De AFAS Foundation stelt geld beschikbaar voor projecten over de hele wereld, die onderscheidend zijn en een duidelijke impact hebben. De foundation focust op maatschappelijke-,onderwijs- en zorginitiatieven.
AFAS is van 2017 tot en met 2020 financier van het iWET-programma van Woord en Daad (Inspiring Water Entrepreneurship in Tigray). Het iWET-programma startte in 2015 als pilot en zorgt ervoor dat in 2020 een miljoen mensen op een duurzame manier de beschikking hebben over een veilige watervoorziening. Meer informatie over de samenwerking tussen AFAS en Woord en Daad is te vinden https://www.woordendaad.nl/afas/.
Turing– Foundation
De Turing Foundation streeft er o.a. naar kinderen en jongeren onderwijs te bieden dat hen structureel kan helpen, onafhankelijker en zelfstandiger maakt, en beter in staat stelt een bijdrage te leveren aan hun gemeenschap.
Dit Amsterdamse fonds ondersteunt sinds 2010 verschillende projecten rond (vak)onderwijs en duurzame landbouw in Benin en Burkina Faso. Het eerste project dat de Turing Foundation steunde, was de opening en exploitatie van tien zogenoemde speedschools in Burkina Faso. In deze scholen wordt een versnelde vorm van basisonderwijs geboden, speciaal voor kinderen die laat zijn ingestroomd of een leerachterstand hebben. In 2010 bezocht de Turing Foundation dit project bij CREDO, de partnerorganisatie van Woord en Daad in Burkina Faso. Vrij snel daarna werd besloten om het project deels te financieren.

Stichting De Pagter Fonds
Sinds de oprichting in november 2002 draagt Stichting De Pagter Fonds een steentje bij aan projecten in binnen- en buitenland. In ontwikkelingslanden zijn dit vooral projecten die zich richten op het verbeteren van onderwijs en de gezondheid van (groepen) mensen en hun ontwikkelingskansen.
Henk de Pagter: ‘Meest in het oog springend was toch wel de realisatie van Hope University College in Ethiopië. Natuurlijk hebben we gedurende het project ook frustraties gekend. Maar uiteindelijk staat er sinds 2012 een prachtige universiteit waar vanuit een christelijke visie onderwijs wordt gegeven aan arme studenten.’
Deze lijst is in bewerking en wordt van tijd tot tijd aangevuld.
Samenwerkingsverbanden
Stichting Woord en Daad Winkels valt volledig onder stichting Woord en Daad en richt zich op alle commerciële activiteiten waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan Woord en Daad. Lees voor meer informatie het beleidsplan, de statuten en het activiteitenverslag en de financiële verantwoording 2019.
CHRISTELIJK NOODHULPCLUSTER
Het christelijk noodhulpcluster biedt in samenwerking met locale partners hulp bij humanitaire rampen en bestaat uit de volgende organisaties:
- ZOA
- Tear
- Red een Kind
- Dorcas
- EO Metterdaad
- Woord en Daad
Vrijwilligersbeleid
De inzet van vrijwilligers is heel belangrijk voor Woord en Daad
Woord en Daad is in het verleden als vrijwilligersorganisatie ontstaan. Zowel de vrijwilligers als de medewerkers van Woord en Daad werken op een professionele manier aan het doel: het realiseren van duurzame verandering voor mensen in armoede. Vrijwilligers zijn onze oren, ogen en handen in het hele land en zeer waardevol als het gaat om de worteling van de organisatie in de achterban. Ze dragen bij aan de continuïteit van het werk en vergroten de bekendheid van Woord en Daad in Nederland.
Vrijwilligers bieden hun kennis en diensten aan vanuit allerlei sectoren en op vele vakgebieden. Vrijwilligerswerk bij Woord en Daad is onverplicht en onbetaald, maar wel gestructureerd en niet vrijblijvend. Vrijwilligers worden goed begeleid en ingewerkt. Ze ontvangen geen honorarium maar wel reis- en onkostenvergoedingen voor gemaakte kosten.
Vrijwilligersgroepen (netwerk vrijwilligers)
In Nederland zijn in totaal 90 vrijwilligersgroepen (inclusief een aantal jongerengroepen) waarbinnen mensen actief zijn die vrijwillig activiteiten organiseren en zich inzetten om projecten (financieel) te ondersteunen. Deze groepen zijn georganiseerd in netwerken van comités, kringloopwinkels en verkooppunten. Voor deze netwerken is een uitgebreid ‘Handboek Vrijwilligersnetwerken’ beschikbaar.
Kantoorvrijwilligers
Kantoorvrijwilligers werken vanuit hun professie en competenties samen met collega’s van Woord en Daad op kantoor in Gorinchem. Deze vrijwilligers zijn actief in bijna alle geledingen van de organisatie. Met deze vrijwilligers wordt een takenpakket afgesproken, wordt een vrijwilligerscontract getekend, en worden evaluatiegesprekken gevoerd. Onder de kantoorvrijwilligers zijn ook vertalers, die op een professionele manier vanuit het Nederlands vertalen in een buitenlandse taal. Voor alle vrijwilligers is een ‘Vrijwilligershandboek’ beschikbaar. Vacatures voor vrijwilligers worden op de website van Woord en Daad gepubliceerd.
Advies- en klankbordgroepen
Om feedback te ontvangen van onze achterban en donateurs, nemen vertegenwoordigers van verschillende doelgroepen als vrijwilliger deel in een adviesgroep, die 3 of 4 keer per jaar met medewerkers van kantoor vergaderen. Zij leveren input op het beleid van Woord en Daad en de communicatie richting de achterban (Adviesgroep particulieren, Adviesgroep Bedrijven).
Ook het werk van de leden van de Raad van Toezicht en van een aantal zakelijke vrijwilligers en stakeholdersgroepen gebeurt geheel op vrijwillige basis. Daarnaast werken er diverse experts mee in projectteams, om een specifieke deskundigheid aan het project toe te voegen.
Klachtenprocedure
Klachtenprocedure
Woord en Daad wil graag goed luisteren naar alle donateurs en betrokkenen bij Woord Daad in Nederland, naar partnerorganisaties en naar de doelgroepen in het Zuiden waarvoor wij ons werk doen. We krijgen regelmatig feedback van de verschillende betrokkenen.
Complimenten, signalen en klachten
We registreren alle complimenten, signalen en krachten die binnenkomen, zodat we deze ook kunnen inzetten bij het meten van klanttevredenheid. We gebruiken hiervoor een registratieformulier, en behandelen deze volgens de ‘Procedure voor klachten, signalen en complimenten’. Iemand die een compliment stuurt wordt altijd bedankt door Woord en Daad. Als iemand een signaal afgeeft, gaan we altijd in gesprek om ons beleid en onze werkwijze toe te lichten. Er kan ook een klacht binnenkomen, wanneer we niet conform ons beleid hebben gehandeld, of een dienst niet (goed) hebben geleverd. Zo’n klacht kan schriftelijk (Stichting Woord en Daad, Postbus 560, 4200 AN Gorinchem), per email (info@woordendaad.nl) of mondeling worden ingediend (0183-611800).
Werkwijze bij ontvangst klacht
Alle klachten worden afgehandeld volgens de officiële klachtenprocedure. Woord en Daad heeft deze procedures beschreven specifiek voor 1) vrijwilligersgroepen, 2) donateurs, 3) partnerorganisaties, netwerkorganisaties of consortiumpartners en 4) voor regio-ondernemers, vermogensfondsen en andere externen. Een reactie op de klacht wordt in eerste instantie gegeven door de medewerker bij wie de klacht binnenkomt. Als de klacht met deze eerste reactie niet wordt opgelost, worden de communicatiestrateeg en de Raad van Bestuur ingeschakeld. Er kan ook een klacht worden ingediend tegen het handelen van de Raad van Bestuur. In dat geval wordt de klacht volgens de richtlijnen afgehandeld en wordt de Raad van Toezicht op de hoogte gebracht.
(Vermoeden) van werkgerelateerde misstanden
Wanneer een betrokkene een vermoeden heeft van een werkgerelateerde misstand die grote maatschappelijke gevolgen heeft en onder verantwoordelijkheid van Woord en Daad plaatsvindt, dan kan dit gemeld worden via de klokkenluidersregeling. In het algemeen geldt dat er eerst gebruik wordt gemaakt van bestaande (klachten)procedures (zoals hierboven beschreven). Alleen als dit in redelijkheid niet verwacht kan worden, kan direct een melding gemaakt worden op basis van de klokkenluidersregeling. In de Donormanual die voor partners beschikbaar is, is beschreven hoe medewerkers van partnerorganisaties klachten kunnen indienen en/of in bijzondere gevallen een melding kunnen maken via de klokkenluidersregeling als zij het vermoeden hebben van een werkgerelateerde misstand bij deze partnerorganisatie.
Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
Over Woord en Daad
Voor sponsors
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer