fbpx

Agri

De boer op!

Mango’s, rijst, honing en mais; zonder boeren zou er weinig voedsel in de supermarkten liggen. In veel landen in het zuiden leven grote groepen mensen van de opbrengst van het land. Helaas verdienen veel boeren nauwelijks genoeg om het hoofd boven water te houden. Daardoor kunnen hun kinderen niet naar school, is er geen geld voor voorzieningen in het dorp (zoals een school of een kliniek) en voor sommige boeren betekent dit zelfs honger. Dat moet en kan anders!

Het doel

Woord en Daad gelooft in de kracht van boeren in ontwikkelingslanden. Daarom ondersteunen we boeren en hun families. Met trainingen leren boeren hun oogst op een duurzame manier te vergroten. Daardoor hebben ze voldoende eten voor hun gezin en verdienen ze meer geld met de verkoop van het voedsel. Dankzij die inkomsten kunnen de kinderen van de boeren naar school en hebben de dorpen geld om scholen, klinieken of andere voorzieningen te bouwen. Daarmee bouwen de boeren zelf aan een mooie toekomst voor hun gezin en hun dorp.

Onze aanpak

De situatie en de uitdagingen in elk land zijn anders, maar alle projecten bestaan uit drie pijlers. Onze aanpak is gericht op een duurzame verbetering waarbij de boeren in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Alleen een grotere oogst is dan niet voldoende. De oogst moet ook verkocht worden tegen een eerlijke prijs. Alleen op die manier verdienen boeren genoeg om hun gezin te voeden en hun kinderen naar school te laten gaan.

#1 Training en ondersteuning van de boer

Boeren leren betere technieken om het land te bewerken, waardoor de opbrengst stijgt en het land niet uitgeput raakt. Ze leren bijvoorbeeld de gewassen in rijen te zaaien, waardoor de opbrengst stijgt. Of ze leren zelf compost maken om het land op een duurzame manier te bemesten. Hierdoor besparen ze ook op de kosten van kunstmest.

#2 Coöperaties en samenwerking

De meeste boeren hebben een klein stukje grond waar ze de gewassen op verbouwen. Door de boeren samen te brengen in een coöperatie kunnen de boeren samenwerken en samen de oogst verkopen. Daardoor staan ze sterker in onderhandelingen met handelaren en belangrijker nog, zijn ze een interessante leverancier voor fabrieken. Hierdoor verdienen ze meer geld met de verkoop van hun oogst.

#3 Betrouwbare klanten

Mango’s worden sap, rijst wordt gedorst en peulen gereed gemaakt voor export. Woord en Daad verbindt boeren (via coöperaties) en fabrieken, die de oogst verwerken. We werken alleen samen met fabrieken die volgens het Fair Factory-concept werken. Daardoor zijn boeren zeker van een eerlijke prijs.  Rond de Fair Factory’s ontstaat werkgelegenheid, zodat nog meer mensen profiteren van de oogst.

Sorie Conteh (55 jaar), mangoboer en dorpshoofd:

‘Ik wil een einde maken aan de armoede in ons dorp en ik wil God dienen. We willen een school bouwen en het onderwijs van onze kinderen verbeteren. Ik wil de kinderen opvoeden als leiders, niet alleen voorSierra Leone, maar voor de hele wereld!’

Waar werken we?

Onze Agri-projecten

Op weg naar een mooie toekomst, gaat u mee?

Steun boerenfamilies met een gift

*) De werkelijke kosten voor deze activiteiten kunnen per land en project verschillen. Uw bijdrage wordt besteed waar het meest nodig binnen één van de landbouwprojecten van Woord en Daad.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen