Trots loopt Jorge Mario Garcia over zijn veld met bonenplanten in het binnenland van Guatemala. Sinds hij in 2016 en 2017 deelnam aan een pilot binnen het project Every bean has its black is er veel veranderd. De pilot richtte zich op de biologische teelt van bonen.
Jorge leerde het telersvak van zijn vader. Hij is al 15 jaar producent van sperziebonen, tomaten en chilipepers als hij in 2016 benaderd wordt om deel te nemen aan een pilot waarmee biologische teelt van bonen wordt getest. De ambitieuze boer teelt de bonen en chilipepers op een conventionele manier, maar hij is meteen enthousiast. ‘Zoals mijn vader me als kind leerde om tomaten te telen met weinig pesticiden, zo wil ik nu ook de alternatieven leren om sperziebonen biologisch te telen,’ vertelde hij.
De omschakeling naar een biologische teelt vroeg enkele aanpassingen. In het regenseizoen ontwikkelen schimmels en ziektes zich snel op de bonen. Waar Jorge eerst pesticiden gebruikte om dit tegen te gaan, moest hij nu biologische middelen inzetten.
De tests bleken succesvol. In hetzelfde seizoen leverde het deel van de akker waar Jorge biologisch werkte 30% meer bonen op dan het deel waar hij op de traditionele manier boerde. Een forse verbetering in de oogst die zich ook uitbetaald aan de boer.
Miguel Angel Garcia, de broer van Jorge, is ook enthousiast en volgde zijn broer in het hele proces. Sinds oktober 2018 zijn de bedrijven van de broers biologisch gecertificeerd. Dat biedt hen extra kansen om op grotere schaal biologische bonen te gaan telen. Dankzij de certificering kunnen de bonen ook onder het label biologisch geëxporteerd worden.
‘Iemand moet er mee beginnen. We moeten minder chemicaliën gebruiken in de teelt en als het ook een kans biedt om mijn inkomsten te verbeteren, dan heeft het toekomst,’ sluit Jorge af.