Imourou Dramane staat aan de rand van zijn akker. De rijst achter hem reikt bijna tot zijn middel. De boer uit Lemannou in Sinendé, Noord-Benin, kreeg nooit de kans om naar school te gaan, maar met zijn kennis over de rijstteelt is hij wel een voorbeeld voor andere boeren in de regio.
‘Ik koos altijd een grote verscheidenheid aan gewassen,’ vertelt de boer. ‘Rijst, mais, katoen, sorghum, yam… maar omdat mijn kinderen nog te jong zijn om me te helpen, heb ik besloten om vanaf het seizoen 2020/2021 me te focussen op de rijstteelt, tuinbouw en pluimveehouderij.’
Imourou specialiseert zich
Terwijl Imourou zich besluit te focussen, krijgt hij de kans om een training te volgen. ‘De coöperatie waar ik lid van ben, koos mij om in Sirarou een opleiding te volgen in de productie van gecertificeerd rijstzaad.’ Een belangrijke factor die bepaalt of er kans is op een optimale oogst is de kwaliteit van de gebruikte zaden. Rijst is een belangrijk voedingsgewas voor de mensen in Benin, maar de oogsten van de boeren zijn niet optimaal. Door onder andere gecertificeerd zaad te gebruiken, kunnen de boeren meer rijst oogsten van dezelfde akker.
Rijstzaad vraagt speciale kennis
Deze training is onderdeel van het project Familles Fortes. In dit project werken Woord en Daad en DEDRAS samen met de bevolking van Sinendé aan blijvende verandering. We richten ons op goed onderwijs voor de jongste kinderen, we trainen jongeren in ondernemerschap en we ondersteunen boeren om hun oogst te vergroten. Imourou is één van de 35 boeren die geselecteerd wordt voor de training in zaadproductie.
Rijst telen voor het zaad vraagt speciale eigenschappen. De boer moet zorgvuldig werken en bepaalde procedures precies opvolgen. Ook moet hij over meer technische vaardigheden beschikken. Door het zaad in de regio Sinendé te produceren ontstaat er werkgelegenheid en krijgen de boeren betere toegang tot goed zaad.
Zaaien in rijen
Imourou volgt de training voor zaadproducent, maar hij wordt ook gekozen voor een training in de SRI-methode. Veel boeren strooien het zaad lukraak op hun akker. Boeren die de SRI-methode toepassen zaaien in rechte rijen met vaste afstanden tussen het zaad. Dat is arbeidsintensiever, maar wie de techniek goed toepast heeft uiteindelijk een grotere oogst. In totaal zijn er in 2020 14 vrouwen en 6 mannen, waaronder Imourou, getraind in deze methode.
Kennis in de praktijk
Met de nieuwe kennis gaat Imourou aan de slag. ‘Door deze trainingen ben ik goed toegerust voor de rijstteelt. Ik ging aan de slag met de opgedane kennis en ik ben zeer tevreden over mijn productie.’ Tijdens het oogstseizoen krijgt Imourou regelmatig bezoek van experts die hem ondersteunen om de kennis succesvol in te zetten.
Aan het einde van het seizoen oogst Imourou 6 zakken rijst van 80 kilo van zijn akker van 1.250 vierkante meter. In voorgaande jaren oogstte hij van diezelfde akker 3 tot 4 zakken rijst. ‘Hierdoor zie ik in dat we door een gebrek aan kennis een groot deel van onze productie verliezen. Niet alleen voor rijst, maar ook voor andere gewassen.’
Kennis overdragen
Met de trainingen die Imourou volgde, kan hij aan de slag om zijn oogst te optimaliseren. Daarnaast ligt er een uitdaging voor hem: andere boeren in het dorp trainen en laten zien hoe ze de kennis van Imourou kunnen gebruiken. Op die manier ontstaat een sneeuwbaleffect. Dankzij de training van Imourou kunnen tientallen boeren in zijn omgeving hun rijstoogst optimaliseren.