Hij is van alle markten thuis. Alex Edonga (38) uit Uganda repareert af en toe motorfietsen, fokt dieren, verkoopt gewassen en is imker. Tot zijn eigen verrassing levert die laatste activiteit hem steeds meer inkomen op.
In het dorpje Coo Oya liggen de levensstandaarden niet hoog. Als je met je bedrijf wil doorgroeien kost dat heel wat moeite. Met dank aan de trainingen en de toegang tot nieuwe markten door het project Busy Bees lukt het Alex nu wel.
En dat is iets wat hij nooit had gedacht. “Dit project heeft mijn inkomen vergroot doordat ik meer honing kon verkopen. Ik heb ook vijf extra bijenkorven gekocht. Zonder de training, en marktondersteuning van Busy Bees was dat nooit gelukt.”
Dit jaar zit ook het weer mee. Daardoor verwacht Alex dit jaar een flinke toename van zijn honingoogst. Hardop droomt hij over de groei van zijn bedrijfje. “Ik hoop mijn product in de toekomst niet alleen te kunnen verkopen aan Archways Agro [één van de projectpartners, red.] maar ook aan andere handelaren.”
Oververhitte bijenkorven
Toch is de Noord-Ugandese imker niet zonder zorgen. De wereldwijde klimaatverandering raakt zijn regio concreet. De percelen bos nemen af, er is een tekort aan water en in de bijenkorven wordt het af en toe veel te heet.
Daarom wil hij met behulp van het Busy Bees niet alleen zorgen voor groei van zijn eigen bedrijf maar ook voor stekjes van fruitbomen, zodat een gevarieerd bosperceel met bloesems voor de bijen blijft bestaan. Zijn oproep: “Blijf de imkers in Noord-Uganda steunen. We zullen u niet teleurstellen.”
Over Busy Bees
Onder de noemer Busy Bees werk Woord en Daad samen met partnerorganisaties aan het opbouwen van de honingketen in Uganda. Honingproductie biedt kansen voor startende ondernemers aangezien je geen land hoeft te bezitten. Via trainingen leren imkers hoe ze professioneel bijen kunnen houden. Ook zorgen partnerorganisaties als Archways Agro voor een goede afzetmarkt voor de imkers.