Bij pluimveehouders ontstaan arbeidsplaatsen. In steden en dorpen bieden straatverkopers gegrilde kip aan. Op kleine schaal wordt slachtafval verwerkt tot hondenvoer. Anderen verdienen geld met het opkweken van soldaatvliegenlarven. In een brede cirkel rond de slachterij ChickoMeat wordt een verandering in gang gezet. ‘De impact van de pluimveehouders is veel groter dan verwacht,’ vertelt projectleider Arnout de Visser.
In samenwerking met dr. Robel worden dertig tot veertig pluimveehouders getraind om hun bedrijf te professionaliseren. De trainer bezoekt de boeren en past de training aan de situatie van het bedrijf aan. Daardoor groeien de bedrijven. Via de pluimveehouders ontstaan er kansen voor anderen in de gemeenschap.
Geld en gemeenschap
De meest succesvolle pluimveebedrijven bieden werk aan zes of zeven mensen. Ook rond deze bedrijven ontstaat bedrijvigheid. De pluimveehouders investeren bijvoorbeeld in nieuwe schuren of hekken, waarvoor ze een aannemer inhuren.
‘Via de pluimveehouders vloeit er geld de gemeenschap in,’ legt hij uit. ‘Daarom willen we de winstgevendheid van deze bedrijven vergroten, zodat de boer kan ontwikkelen als ondernemer en er meer ruimte is om te investeren in de gemeenschap.’
Samen met lokale partners werkt Woord en Daad aan een professionalisering van de pluimveesector in Ethiopië. Er is veel vraag naar kippenvlees, maar de omstandigheden waarin het pluimvee wordt gehouden zijn niet diervriendelijk. Ook is er weinig oog voor voedselveiligheid bij slachterijen. Samen met ChickoMeat, een slachterij die volgens Europese standaarden werkt, bouwen we aan een professionele pluimveesector.
Rolmodellen
In 2023 willen we samen met de lokale partners investeren in de pluimveehouders die we dit jaar ondersteunden. Daarmee willen we de indirecte impact op de gemeenschap verduurzamen. Via training willen we de boeren ondersteunen om een positieve impact te hebben op hun omgeving. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de succesvolle boeren hun kennis delen met medewerkers en andere boeren in de regio. Tegelijk zetten we in op goed werkgeverschap. We stimuleren boeren om hun personeel een goed salaris en een eerlijke prijs voor investeringen te betalen.
‘Deze pluimveehouders kunnen veel meer verandering brengen in de lokale economie dan wij. Het project richt zich meer op het bieden van kansen en het ondersteunen om kansen te verzilveren, bijvoorbeeld door goede materialen te leveren.’ De pluimveehouders worden daarmee een rolmodel voor hun omgeving.