Zeekomkommers kweken, visser Jesunesan uit Kathalampity in het noorden van Sri Lanka dacht er al een tijdje over na. Het zou een goed inkomen kunnen opleveren. Tegelijk twijfelde hij. In zijn leven heeft de 44 jarige man al heel wat zakelijke tegenslagen te verwerken gehad. Zeekomkommers kweken, zou dat lukken?
Kathalampity, het dorp waar Jesunesan en zijn gezin wonen, is één van de vissersdorpen in het noorden van Sri Lanka. Het is een echt vissersdorp. De hele gemeenschap is afhankelijk van wat de zee oplevert. Die opbrengst staat de laatste jaren steeds meer onder druk. Door overbevissing en illegale visserij daalt de visstand.
Winst en tegenslag
Jesunesan ziet zijn inkomen ook dalen. Jaren geleden verdiende hij genoeg om zijn zussen te helpen met hun bruiloft. Ook verdiende hij genoeg om zijn vrouw en vier kinderen te onderhouden. Maar de tijden zijn veranderd. Er kwamen steeds meer vissers en de prijzen stonden steeds meer onder druk. Jesunesan ging failliet, maar dankzij een lening kon hij een doorstart maken.
De visser investeerde in krabbenkooien en andere netten. Daarmee hoopte hij zijn inkomen te verbeteren. Maar grote visserstrawlers uit India vormen tegenwoordig een stevige concurrentie met de kleinschalige vissers uit Sri Lanka. Deze vissersschepen verdringen vissers als Jesunesan.
Zeekomkommers kweken
Hij besloot in de kustwateren te gaan vissen op garnalen. Daarmee verdiende hij te weinig om van te leven. Jesunesan stak zich opnieuw in de schulden om het hoofd boven water te houden. Zijn inkomen is instabiel. In 2021 hoort hij over zeekomkommers kweken via partnerorganisatie OPEnE.
Samen met onder andere deze partnerorganisatie ondersteunt Woord en Daad vissers in het noorden van Sri Lanka. We bieden trainingen aan over vistechnieken waardoor de visstand minder onder druk komt te staan. Daarnaast ondersteunen we de vissersfamilies om met ander werk geld te verdienen, zodat ze minder afhankelijk zijn van het vissen.
Weer een lening?
Eén van de kansen die we zien voor de vissers is het kweken van zeekomkommers. Een kwekerij kan relatief dicht bij de kust worden opgezet en draagt bij aan een verbetering van het ecosysteem. In Azië is er veel vraag naar deze zeedieren. Daarmee hebben de vissers een stabiele afzetmarkt en omdat de meeste zeekomkommers eerst gedroogd worden, zijn de prijzen stabieler. Vorig jaar startten 185 vissers met het kweken van zeekomkommers.
Jesunesan twijfelt. Het is een beroep waarmee een goed inkomen te verdienen is, maar het starten van een kwekerij vraagt een investering. En dus een nieuwe lening. Zou het deze keer wel lukken? ‘Hoewel ik wel interesse had om een kwekerij te starten, was ik terughoudend vanwege mijn falen en worstelingen in het verleden,’ vertelt Jesunesan.
Succesvolle investering
Toch gaat hij naar de trainingen en laat hij zich informeren. Partnerorganisaties OPEnE en YGRO begeleiden hem bij het aanvragen van een vergunning bij de overheid. Ook ondersteunen ze Jesunesan om zijn schuld over te sluiten. Met een nieuwe lening investeert hij in een zeekomkommerkwekerij.
De markt voor zeekomkommers blijkt inderdaad goed. Acht maanden nadat hij zijn bedrijf begon, is Jesunesan schuldenvrij. De leningen zijn afbetaald, het gezin leeft van het inkomen en er blijft nog over om te delen binnen de gemeenschap. De visser deelt zijn inkomen met de kerk en de sportvereniging in het dorp. Ook ondersteunt hij een aantal kwetsbare kinderen uit het dorp, zodat zij naar school kunnen. De zeekomkommerkwekerij is een succes. Jesunesan is een voorbeeld in het dorp.