Ze is moeder van twee kinderen. Na het overlijden van haar vader vijf jaar geleden, erfde ze de boerderij in het noorden van Sierra Leone. De moeite van het leven staat op het gezicht van de 28-jarige Saudiatu Kabia te lezen. Tegelijk straalt ze kracht uit. Ze geeft niet op, maar blijft dagelijks werken aan een betere toekomst voor haar kinderen.
‘Het is financieel lastig om mijn twee kinderen te geven wat ze nodig hebben. Ons basisvoedsel is cassave en zoete aardappel, maar we hebben niet genoeg voor een dagelijkse maaltijd.’ Saudiatu verbouwt de cassave en zoete aardappel op de velden die ze van haar vader erfde. Ook verbouwt ze de lokale groente krain-krain en is ze actief in de ananasteelt.
Investeren in fruitsector
Ananas biedt haar de mogelijkheid om geld te verdienen. Samen met lokale partnerorganisaties werkt Woord en Daad aan het opbouwen van een duurzame keten voor fruitsap in Sierra Leone. In Sierra Leone verbouwen veel boeren fruit, maar de oogst valt altijd op hetzelfde moment. In een paar weken tijd wordt alle ananas geoogst, waardoor er in die weken veel fruit te koop wordt aangeboden. Omdat er te weinig commerciële handelaren zijn die het fruit kunnen opkopen en bewaren of verwerken, laten veel boeren het fruit wegrotten op het veld. Met het project willen we de boeren ondersteunen en voorkomen dat het fruit als afval eindigt. Want de boer loopt daardoor inkomsten mis. We trainen kleinschalige boeren zodat de ananas die ze verbouwen van een goede kwaliteit is voor de sapfabriek. De fabriek koopt het rijpe fruit van de boeren voor een eerlijke prijs en verwerkt de ananas tot sap of concentraat. Door het fruit te verwerken tot sap is het langer houdbaar en ontstaat er werkgelegenheid.
Slangen in het veld
Saudiatu is één van de boeren die we ondersteunen. ‘We zien vooruitgang op de boerderij. We denken na over uitbreiding van onze velden.’ Als het Saudiatu lukt om meer grond te bewerken, heeft ze een grotere oogst en dus een groter inkomen. Maar de ananasteelt kent twee grote uitdagingen: slangen en dieven. Tussen de ananasplanten op het veld leven veel slangen. De boeren moeten regenlaarzen dragen om zich te beschermen tegen slangenbeten, maar zeker de kleinschalige boeren hebben niet allemaal regenlaarzen.
Dieven stelen ananas
Daarnaast hebben de ananasboeren te kampen met een ander probleem: dieven. Tijdens het oogstseizoen zijn er mensen (vaak uit andere dorpen) die een deel van de oogst stelen. Het rijpe fruit selecteren is eenvoudig: de vrucht kleurt geel. Door de diefstal lopen de boeren een deel van hun inkomsten mis. Tegelijk is dit probleem lastig op te lossen. Ondanks deze twee uitdagingen oogst Saudiatu 120 tot 180 ananassen van haar akker. ‘Dit jaar was de ananasoogst groot dankzij de regen. Als er minder regen valt, hebben we minder fruit om te verkopen.’
Werken aan de toekomst
De boerin weet precies waar ze haar geld aan uitgeeft. ‘We gebruiken onze inkomsten voor onze dagelijkse basisbehoeften, zoals kleding en voedsel voor de kinderen. De rest sparen we om de boerderij te onderhouden.’ Met kleine stapjes ziet ze haar leven verbeteren, waardoor ze kan werken aan de realisatie van haar dromen: ‘Mijn droom is dat mijn kinderen naar school kunnen en dat ik zelf kan leren. Ik wil mijn oogst verbeteren en een huis bouwen voor mijn moeder en mijn gezin. En ik wil mijn gezin drie keer per dag een maaltijd voor kunnen zetten.’
Lekker duurzaam!
Van D.V. 5 t/m 10 oktober 2020 organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Lekker duurzaam! We nemen een duik in de mango- en ananasproductie in Sierra Leone en inspireren je om te kiezen voor lekker, duurzaam en fairtrade voedsel. Doe je ook mee?