Veel mensen in Tsjaad koken op gas uit gasflessen. De ambitieuze ondernemer Prosper Djinguemadji ziet een gat in de markt. Hij werkt al maanden aan een prototype om biogas te produceren. In maart liet hij de ontwikkelingen zien. Nog diezelfde maand zette de coronapandemie het leven in Tsjaad letterlijk stil. Winkels en markten werden gesloten en de samenleving moest razendsnel wennen aan een ‘nieuw normaal.’ Prosper vertelt over zijn passie voor biogas, maar ook over de impact van de coronacrisis op zijn werk.
‘Maar weinig mensen in Tsjaad hebben toegang tot groene energie. Ik wil graag met lokale middelen groene energie opwekken voor huishoudens,’ vertelt de 29-jarige ondernemer. ‘Er zijn veel mensen in de steden en op het platteland die letterlijk in duisternis leven.’ De cijfers onderstrepen dat. Slechts 3% van de huishoudens is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en 90% van die huishoudens is in de hoofdstad Ndjamena te vinden. Prosper studeerde civiele techniek. Vacatures zijn er echter nauwelijks in Tsjaad. Een eigen onderneming starten is voor veel jongeren een manier om toch geld te verdienen.
Mest, bladeren en groenafval
Met het Job Booster programma ondersteunen we deze startende ondernemers. Net als Prosper hebben de jongeren voldoende kennis, maar tijdens de opleidingen is er weinig aandacht voor ondernemerschap. Job Booster daagt de jongeren uit om hun businessplan te presenteren. De jongeren met een ondernemersmentaliteit en een goed idee worden geselecteerd voor verdere coaching. Het programma ondersteunt hen met trainingen over bijvoorbeeld administratie en belastingwetgeving. Daarnaast worden alle jonge ondernemers gecoacht door een ondernemer.
Prosper is één van de jonge ondernemers die geselecteerd werd. Door zijn aderen stroomt het bloed van een ondernemer en zijn idee om groene energie te leveren maakte indruk. ‘Ik vul het vat voor een derde met afval, koeienmest, bladeren en groenafval, en voor een derde met water. Dan sluit ik het vat goed af en laat het 30 dagen fermenteren.’
Marktonderzoek en prototype
In die dertig dagen komt een proces op gang in het vat waarbij biologisch gas geproduceerd wordt. Met dat gas kan een huishouden ongeveer een week koken. Daarna moet een deel van de gefermenteerde afval uit het vat worden getapt en nieuwe mest, bladeren en groenafval worden toegevoegd. Zolang je het vat niet helemaal leeghaalt, blijft het fermentatieproces continu op gang.
Job Booster stimuleerde Prosper om zijn idee verder uit te werken. Een eerste stap is een prototype maken om de techniek te testen. Hij werd ook aangemoedigd om een marktonderzoekje te doen. Prosper was hier nog volop mee bezig toen de coronacrisis uitbrak. Een moeilijke tijd voor zijn jonge startup, maar Prosper liet zich niet tegenhouden door tegenslag. Nu hij zijn idee voor biogas even moet laten rusten, bestormt hij de markt met een ander biologisch product: biologische mest.
Van biogas naar biomest
‘De noodlening van Job Booster hielp me om vier medewerkers in dienst te nemen en mijn eerste nieuwe product op de markt te brengen. De lening was de redding voor mijn jonge startup. Het hielp me de crisis te overbruggen door een nieuw product in de markt te zetten: biologische mest. Veel klanten die mijn product hebben gebruikt, komen terug en zijn zeer tevreden. Sommige klanten vinden dat we eerst een laboratoriumtest moeten doen.’ Job Booster hielp de jonge ondernemers die getroffen werden door de coronacrisis, onder andere met financiële ondersteuning om hun bedrijf aan te passen.
Hoewel de verkoop van biologische mest goed gaat en hij zich daar nu volledig op focust, blijft Prosper bezig met zijn concept voor biogas. ‘Ik word omringt door experts en ondernemers die me motiveren en begeleiden. Ik weet zeker dat ik op de goede weg ben om binnen een paar jaar succesvol te zijn!’