Ze wil zich als kleermaker in herenmode specialiseren. Falila (19) lag vroeger door het zware huishoudelijke werk te slapen in de klas. Met dank aan het project Familles Fortes deed ze in april 2021 eindexamen als leerling-kleermaker.
Sterke gezinnen
Falila woont als enigste nog thuis bij haar moeder, een weduwe uit Noord-Benin. Haar broer studeert aan de universiteit, haar twee zussen zijn getrouwd en het huis uit. Dat betekent dat er veel werk in het huishouden op haar neerkomt. Zelfs zoveel dat ze stopte met school. Falila: ‘Ik ben gestopt nadat ik drie keer dezelfde klas moest overdoen. Ik kon niet goed studeren, omdat ik al het huishoudelijk werk moest doen. Ik sliep zelfs in de klas.’
Falila Dramane Cisse
Maar toen kwam haar broer met een idee. Hij had gehoord van het project Familles Fortes. In het project Familles Fortes worden jongeren die niet op school zitten of niet meer naar school gaan begeleid naar werk. Falila werd, met steun van haar moeder en broer, aangemeld voor het project.
Herenmode
Eenmaal aangemeld als leerling-kleermaker koos Falila ervoor om zich te richten op herenmode. ‘Ik koos dat, omdat weinig vrouwen dit beroep uitoefenen en omdat herennaaiwerk winstgevender is dan damesnaaiwerk’, aldus Falila. ‘En onze baas is een man die zijn vak goed beheerst. Hij helpt ons echt om elke dag beter te worden!’
Die tevredenheid is wederzijds. Falila’s baas, meester-kleermaker Raïmou, adviseert zijn leerling om nog even door te leren binnen het project Familles Fortes na haar examen. Dat is beter volgens hem, want dan beheerst ze haar werk nog beter. ‘Mijn wens is dat veel kinderen van dit soort steun kunnen profiteren’, aldus de ondernemer aan wie Falila via een driejarig leercontract werd toevertrouwd.
Raïmou Adam Abdou – meester-kleermaker/werkgever van Falila
Drie ton rijst
Ook Falila’s moeder, Amina, profiteert van de aanmelding bij het project Familles Fortes. Ze kreeg een opleiding over intensieve rijstteelt. Dankzij de lessen die ze daar leerde heeft ze haar rijstopbrengst verhoogt van anderhalve ton naar drie ton.
Dat is wel zo belangrijk voor Amina, die kostwinner is. ‘Dankzij dit hogere inkomen kan ik voorzien in de behoeften van mijn zoon, die naar de universiteit gaat, en van mijn dochter Falila’ vertelt ze blij.
Haute couture
Ondertussen kijkt Falila al verder: ‘Als ik klaar ben met school wil ik verder leren in de stad in de haute couture. Daarnaast kan ik dan een winkel beginnen en mijn brood verdienen met de kennis die ik nu al heb. Door deze baan zal ik in staat zijn voor mijzelf te zorgen, mijn moeder af en toe te helpen en mijn toekomstige echtgenoot te helpen in de kosten van het huishouden en de opvoeding van de kinderen!’
Amina Soumaïla, moeder van Falila
Of dat toekomstperspectief werkelijkheid wordt? Daar twijfelt Falila niet aan. Haar broer en moeder zijn al aan het kijken of ze aangemeld kan worden voor een vervolgopleiding in de haute couture. Dat is mogelijk dankzij de extra rijstinkomsten. Falila: ‘De steun via Familles Fortes is een belangrijke bijdrage voor het bereiken van mijn levensdoelen!’
Familles Fortes
Woord en Daad werkt samen met partnerorganisatie Dedras en de bevolking van Sinendé (Noord-Benin) aan hun eigen toekomst. Het project richt zich op het versterken van gezinnen. Dat bestaat enerzijds uit het trainen van volwassenen in efficiëntere landbouwmethoden zodat bijvoorbeeld de rijstopbrengst groter wordt. Tegelijk krijgen jongeren extra aandacht. Ze krijgen de kans om zich verder te ontwikkelen met opleidingen die gericht zijn op een vervolg op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld via een eigen bedrijfje. Daarnaast investeren we in de kwaliteit van het basisonderwijs.