Vezels voor de Toekomst – Mediatheek

‘Wat levert Vezels voor de Toekomst op voor mij?’

Terughoudendheid of twijfel zijn begrijpelijke emoties bij boeren als een nieuwe samenwerking start. Met Vezels voor de Toekomst willen we samen met onze partners boeren op de Filipijnen perspectief bieden. Ook hier zijn er boeren die afwachtend reageren op onze aanpak. De boeren Dante Lumantad en Ma. Lourdez R. Serina uit twee verschillende gemeenschappen op Samar vertellen over hun eerste reactie en hoe ze nu naar deze aanpak kijken.

Video’s

Vezels voor de Toekomst – reportage

Antonio’s erfenis

Artikelen

‘Wat levert Vezels voor de Toekomst mij op?’

Terughoudendheid of twijfel zijn begrijpelijke emoties bij boeren als een nieuwe samenwerking start. Met Vezels voor de Toekomst willen we samen met onze partners boeren op de Filipijnen perspectief bieden. Ook hier zijn er boeren die afwachtend reageren op onze aanpak. De boeren Dante Lumantad en Ma. Lourdez R. Serina uit twee verschillende gemeenschappen op Samar vertellen over hun eerste reactie en hoe ze nu naar deze aanpak kijken.
2 november 2023/door Rudolf Mulderij

Abacaboeren willen terug naar toen

De oudere generatie boeren in de Filipijnen kan het zich nog goed herinneren. Dankzij abaca hadden de families een goed leven. De kinderen konden naar school, medische kosten werden betaald en als ze toch geld tekort kwamen, oogstten ze gewoon wat meer abaca. De jongere generatie kent die situatie vooral uit de verhalen. Een virus infecteerde de planten en had dramatische gevolgen voor de boeren.
29 juni 2023/door Rudolf Mulderij

Monica: ‘abaca gaat ons leven veranderen’

‘Ik ben dankbaar dat abaca terug is, want er was geen abaca meer over.’ Monica Dela Cruz groeide op tussen de kokospalmen en abaca. Haar ouders verdienden een goed inkomen met abaca. Zelf verbouwde ze ook jarenlang abaca, tot een virus de abacaplanten vernietigde. Met het project Vezels voor de Toekomst ondersteunen we boeren om de abacateelt weer op te pakken.
19 april 2023/door Rudolf Mulderij

Monica hoopt op betere toekomst voor kleinkinderen

‘Ik herinner me dat wanneer mijn ouders geld nodig hadden, we abaca oogsten. De volgende dag konden we de abaca verkopen aan een handelaar,’ vertelt de 69-jarige Monica de la Cruz. De Filipijnse boerin maakte ook de neergang van de abacateelt mee, maar ze heeft hoop dat haar kleinkinderen weer zullen profiteren van de inkomsten uit abaca.
7 december 2022/door Rudolf Mulderij

Abacaboeren klaar voor internationale markt?

Twee Filipijnse bedrijven kochten de eerste vezels van boeren uit het project Vezels voor de Toekomst. Internationaal toonden een producent van decoratiemateriaal uit Bangladesh en een fabrikant van tassen en schoenen uit Taiwan interesse in de natuurlijke vezels. Zijn de boeren op Manilla klaar om aan deze grote klanten te leveren?
8 november 2022/door Rudolf Mulderij

Vezels voor de Toekomst breidt uit naar Samar: 4 vragen

In 2020 startte Vezels voor de Toekomst op Mindanao. Met dit project ondersteunen we duizenden abacaboeren. Dit jaar voegden we kleinschalige boeren op Oost-Samar toe aan het project. Jun Pascual (projectcoördinator van partnerorganisatie AMG) vertelt over deze uitbreiding en hoe we de gemeenschap betrekken in het project op Oost-Samar.
25 juli 2022/door Rudolf Mulderij

Column | Het veld in!

‘Je staat nog op geluid dempen’, ‘de internetconnectie is erg zwak, kan je dat herhalen?’, en ‘kan iedereen mijn gedeelde scherm zien’? Zomaar wat clichés die ik in de afgelopen coronatijd zeer regelmatig langs heb horen komen in een Microsoft Teams of Skype meeting.
15 juli 2022/door Ton Put

Officiële start Vezels voor de Toekomst

Na een groot aantal online meetings in de afgelopen twee jaar, konden de partners van Vezels voor de Toekomst eind april voor het eerst samenkomen. In Davao werd het project, dat inmiddels al twee jaar loopt, alsnog officieel gestart. Door de coronapandemie is dit moment uitgesteld. Een mooie gelegenheid om de partners, soms voor het eerst, in levende lijve te ontmoeten.
1 juni 2022/door Rudolf Mulderij

De vezels voor de toekomst

Een paar nieuwsgierige kinderen staan aan de rand van het afdak te kijken, een jongetje speelt met de ‘draden’ die over een touw hangen. Onder het afdak trekt een man witte repen door een stampende machine waarmee hij de ‘draden’ maakt. Op een afstandje kijkt de oude Antonio Eskelona toe. De ‘draden’ zijn abacavezels, één van de sterkste natuurlijke vezels. Deze vezels hebben toekomst, weet Antonio.
22 februari 2022/door Ton Put

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring