Weinig mensen die langs de straat in Addis Abeba (Ethiopië) een stuk gebraden kip kopen, zullen zich afvragen wat de relatie is van dat stuk vlees met larven van soldatenvliegen. In het project Kip en Ei zien we een sterke relatie tussen die twee. De larven zijn een potentiële bron van eiwitten voor de kippen. Dat maakt de larven interessant voor ons project. En samen met ondersteuning van de boeren en de straatverkopers werken we toe naar een duurzamer en veilig kippenvlees langs de straten. Projectleider Arnout de Visser blikt terug op de afgelopen maanden en we blikken vooruit op de plannen voor de tweede helft van het jaar.
De afgelopen maanden is er veel voorbereidend werk gedaan. De kern van het project is het trainen van boeren tot professionele pluimveehouders die aan de slachterij kunnen leveren. Omdat we deze trainingen van de grond af moeten opbouwen, is een eerste stap het ontwikkelen van een training.
Samen met Dr. Robelo, een lokale autoriteit op het gebied van pluimvee, hebben we een training ontwikkeld die aansluit bij het niveau van de boeren. ‘De trainingen is echt maatwerk. De trainer maakt samen met een kippenboer een analyse van het bedrijf om te zien waar verbeterpunten liggen. Die punten worden aangepakt.’ De trainingen worden op individueel niveau gegeven aan de boeren. Nu er een training ontwikkeld is, kunnen de eerste boeren in de komende maanden getraind worden.
Transparantie in de keten
Tegelijk onderstreepte de actualiteit hoe belangrijk het is om de keten in Ethiopie te ondersteunen. Er waren bijvoorbeeld problemen met de import van de eieren die uitgebroed worden en waaruit de kuikens voor de pluimveehouders kruipen. Veel pluimveehouders kopen kuikens die beschikbaar zijn, maar daarmee gaat een stuk transparantie in de keten verloren. Binnen het project werken we aan een keten waarin de schakels in Ethiopië liggen en de sector minder afhankelijk is van import.
Op de achtergrond van het project is de slachterij Chicko Meat verwikkeld in een juridische strijd met de Ethiopische belastingdienst. Het bedrijf ontving een hoge belastingaanslag. Sindsdien zijn er meerdere gesprekken geweest met de belastingdienst om tot een oplossing te komen. Het lijkt erop dat de betalingsafspraken die in de afgelopen maanden gemaakt zijn, rust zullen brengen op dit gebied.
BBQ-kip en soldatenvliegen
Voor de tweede helft van het jaar staan er nog twee ontwikkelingen gepland die in de achterliggende periode zijn voorbereid. In de eerste plaats starten we een pilot om te kijken of het kweken van zwarte soldatenvliegen op grote schaal winstgevend kan zijn. De larven van de soldatenvliegen kunnen een belangrijke bron van eiwitten zijn voor de kippen.
Soldatenvliegen bron van eiwitten
Als het commercieel aantrekkelijk is om lokaal deze bron van eiwitten te kweken, levert dat veel voordelen op. De larven vormen een goedkopere voedingsbron dan de geïmporteerde soja die momenteel door het kippenvoer gemengd wordt. De levende larven zijn ook een bron van voedzame vetten. Door de levende larven aan de kippen te voeren, moeten de kippen een inspanning leveren voor hun voedsel. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor het sterftecijfer onder de kippen daalt.
Daarnaast ontstaat er werkgelegenheid bij de larvenkwekerijen. ‘Het kweken van soldatenvliegenlarven drukt de kosten voor voer en is een voordeel voor de boeren. We zoeken de juiste partijen om dit meteen met de juiste schaalgrootte op te zetten. Het moet om grote volumes gaan.’ In de komende maanden doen we een haalbaarheidsstudie.
artist impression van de nieuwe barbecues
BBQ-kip van de grill of autovelg?
Chicko Meat verkoopt het vlees in verschillende segmenten verkocht. Naast de hotels, restaurants en supermarkten is er in Ethiopië een vierde afzetkanaal: straatverkoop. Samen met Chicko Meat willen we de straatverkoopsters ondersteunen en een professionaliseringsslag bieden. Vaak wordt de kip onder onhygiënische omstandigheden gebraden, soms dient een oude autovelg als grillplaat.
De afgelopen maanden is een ontwerp gemaakt van een verrijdbare barbecue waarop de vrouwen de kip kunnen braden. De vrouwen kopen de barbecue op afbetaling. In een periode van anderhalf tot twee jaar moet de afbetaling afgerond zijn. Chicko Meat zal de kip vacuüm verpakt leveren aan deze vrouwen, waardoor de voedselveiligheid beter gewaarborgd is.
Maar een goede barbecue en kippenvlees zijn maar twee ingrediënten voor een succesvolle onderneming. We bieden de vrouwen ondersteuning bij het opzetten van een administratie en boekhouding en we bieden een basistraining in marketing. Daarin komt bijvoorbeeld aan de orde aan welke voorwaarden een goede plek langs de kant van de weg voldoet. Waar zijn klanten? En waar is weinig concurrentie? Deze training wordt in de komende tijd ontwikkeld.