Deze column is geschreven door: Irma den Hollander
2021 is net begonnen. Nu rampjaar 2020 is afgesloten, brengt het nieuwe jaar wellicht wat hoop, perspectief en positiviteit. Maar is er reden voor positiviteit als we uitzoomen en kijken naar de mondiale trends?
Hieronder volgen een aantal vragen waarmee je je kennis hierover kunt testen.
1. Hoeveel meisjes uit de lage inkomenslanden wereldwijd maken de lagere school af?
A. 20%
B. 40%
C. 60%
2. In de laatste 20 jaar is het aandeel van de wereldpopulatie dat in extreme armoede leeft…
A. … bijna gehalveerd
B. … ongeveer gelijk gebleven
C. … bijna verdubbeld
3. Wereldwijd hebben 30-jarige mannen gemiddeld 10 jaar op school doorgebracht. Hoeveel jaar hebben vrouwen van dezelfde leeftijd op school doorgebracht?
A. 9 jaar
B. 6 jaar
C. 3 jaar
4. Wat is de wereldwijde levensverwachting?
A. 50 jaar
B. 60 jaar
C. 70 jaar
Antwoorden
De juiste antwoorden zijn: 1 C 2 A 3 A 4 C. Heeft u een aantal vragen te negatief ingeschat? U bent zeker niet de enige! Uit onderzoek van Hans Rosling blijkt dat het overgrote merendeel van de mensen wereldwijd een te negatief wereldbeeld heeft. Het gaat hierbij om mondiale trends zoals onderwijs, levensverwachting, armoede, toegang tot zorg, et cetera. Hoe komt dit?
Het blijkt dat we veelal een verouderd wereldbeeld hebben en dat we overgevoelig zijn voor dramatische nieuwsberichten.
Het gaat goed met de wereld…
Het gaat dus goed met de wereld, heel goed. Op het gebied van onderwijs worden wereldwijd grote stappen gezet. Het duurzame ontwikkelingsdoel over onderwijs van de VN (in 2030 inclusief, gelijkwaardig en kwalitatief onderwijs voor iedereen) komt steeds meer in zicht.
Toch vind ik het wat spannend om dit zo op te schrijven. Is ons werk dan nog wel nodig?
Ik werk veel samen met onze partner AMG in Haïti, die er voor zorgt dat kinderen uit gezinnen die minder dan twee dollar per maand verdienen, naar school kunnen. Veel kinderen van onze partnerscholen in Colombia hebben te maken met geweld. In Guatemala zien de mensen met wie wij samenwerken de kloof tussen arm en rijk groeien.
…maar inzet blijft nodig
De inzet van onze partnerorganisaties blijft daarom hard nodig. Het steunen van één kind, één school, kan grote positieve gevolgen hebben voor een hele gemeenschap, een regio, misschien wel een land. Een steentje in de vijver, dat steeds grotere kringen veroorzaakt.
Als ik ergens respect voor heb gekregen in het afgelopen jaar is het de toewijding, het aanpassingsvermogen, het harde werk en de niet aflatende positiviteit van onze partners. In Haïti werd in allerijl een ‘leren op afstand’ programma opgetuigd voor de sponsorkinderen. In Guatemala experimenteerden docenten met online lesgeven via Zoom. En de Colombiaanse scholen maakten afspraken met lokale internetcafés om kinderen die thuis geen computer hebben, toch toegang te geven tot online onderwijs. Ongekende veerkracht!
Hoop overheerst
En daarom, ondanks alles: de hoop en het positieve overheerst. En die wetenschap is in deze tijd wellicht belangrijker dan ooit. Daarom: een heel gelukkig nieuwjaar!
Over de auteur
Irma den Hollander is projectexpert van verschillende onderwijsprojecten in Midden en Latijns-Amerika. Samen met lokale partners bouwt ze aan duurzame onderwijssystemen, want elk kind verdient toegang tot kwalitatief, christelijk onderwijs.