Update vanuit het iWET project, 20 augustus 2019
Ato Hail Kidane woont met zijn familie in Ethiopië en is boer. Vanwege het droge klimaat is dit voor hem geen stabiele inkomstenbron. In 2018 werd Ato geselecteerd voor het iWet-project van Woord en Daad. Naast de inzet op verbeterde toegang tot water, traint dit project ook boeren zodat ze hun inkomsten kunnen verhogen. Ato is één van deze boeren en vertelt graag over de impact van deze training.
Teff en mais
Ato is getrouwd en woont met 8 familieleden in Tigray, het droge noorden van Ethiopië. Hij is boer en verbouwt teff en mais om voor zijn gezin te kunnen zorgen. Maar een gebrek aan water en kennis zorgde keer op keer voor tegenvallende productie. ‘Alleen tijdens het jaarlijkse regenseizoen kon ik teff en mais op mijn land verbouwen. Mijn familie en ik waren compleet afhankelijk van de mais en teff’, zo vertelt Ato. ‘Mijn inkomen was niet toereikend waardoor het heel moeilijk was om voor mijn gezin te zorgen en ik niet genoeg schoolgeld had’.
Modelboer
In september 2018 werd Ato gevraagd om modelboer te worden voor het iWet-project van Woord en Daad. Elke modelboer krijgt training en ontwikkelt vervolgens een demonstratieperceel, waarbij een gedeelte van de gewassen verbouwd worden zoals de boer dat altijd al deed. Op het andere gedeelte gebruikt de boer de nieuw aangeleerde methoden, zoals goede voorbereiding van het zaaibed, gepland gebruik van bemesting en voldoende ruimte tussen de planten en de grond om rotting te voorkomen. Een ander aspect in de training is het slim irrigeren van gewassen, zodat deze ook buiten het regenseizoen kunnen groeien. De demonstratiepercelen laten Ato en de boeren uit zijn omgeving met eigen ogen het verschil zien.
Resultaat
Na de training tot modelboer maakt Ato direct een demonstratieperceel van 200m2 klaar volgens de nieuwste methoden en zo’n 2.500m2 volgens de oude methoden. Van het demonstratieperceel van 200 m2, bewerkt volgens de nieuwste methoden, oogst Ato 7 ton uien. Van de overige 2.500m2, bewerkt volgens de oude methoden, oogst Ato 4 ton uien. Hieruit bleek dat het demonstratieperceel veel meer opleverde. Ook was de vraag op de markt naar deze uien groter, door de goede kwaliteit en lange houdbaarheid.
Het doorgeven waard
Ato is heel blij en dankbaar met deze goede resultaten. ‘Deze opbrengst van mijn boerderij loont en levert mij een goed inkomen op’, zo vertelt hij. ‘Ik ben heel blij dat ik door het iWET project met deze nieuwe werkwijze kennis heb gemaakt. Ik wil ook graag het geleerde doorgeven aan andere boeren. Zij bezoeken mijn veld en ik geef hen door wat ik geleerd heb (zie bovenstaande foto). We hopen in de toekomst nog meer producten en daarmee inkomsten te genereren, door meer ervaring op te doen en slimmer om te gaan met uitdagingen zoals ongedierte en ziekten.’