‘Ik wist dat ik een verkeerde keuze gemaakt had toen ik Metema aankwam,’ vertelt Dereje. Toch weten zijn vrienden hem over te halen om de gevaarlijke reis voort te zetten. Hij was getuige van geweld en moest terugkeren naar Ethiopië. Nu is Dereje een jonge ondernemer. Hij vertelt over de migratieplannen, de desillusie die volgde en het bouwen aan een toekomst.
Metema is een grensstad in het noorden van Ethiopië. Hier heeft Dereje al twijfels over het plan om samen met zijn vrienden illegaal te migreren. Zijn vrienden weten hem over te halen en samen zetten ze de gevaarlijke reis voort.
Pijnlijke herinneringen
De herinnering aan het vervolg van zijn reis zijn pijnlijk. In twee vrachtwagens vertrekt een groep illegale migranten uit Metema. Dereje en zijn vrienden zitten in de tweede vrachtwagen, die iets later vertrekt dan de eerste. Ze passeren de grens, maar in Soedan gaat het vreselijk mis. Een groep gewapende mannen valt de eerste vrachtwagen aan. Dereje vertelt hoe hij vanuit de tweede vrachtauto ziet dat de eerste vrachtauto explodeert.
Achtergelaten
De chauffeur van de truck waar Dereje in zit, neemt een afslag en weet te vluchten. Ergens in een verlaten gebied zet hij de illegale migranten uit zijn vrachtauto en laat hen achter. De jonge Ethiopiër heeft allang spijt van zijn beslissing om illegaal te migreren, maar de situatie wordt nog verschrikkelijker. ‘Er werden mensen vermoord, vrouwen en mannen werden verkracht,’ vertelt Dereje zichtbaar geëmotioneerd.
Toch lukt het hem om terug te keren naar de grens. Daar nemen Ethiopische soldaten zijn laatste geld af voordat ze hem het land in laten. Getraumatiseerd, bedroefd over de keuzes die hij maakte en zonder geld staat Dereje weer in Ethiopië.
Ondernemer en vader
De vriendelijke jongeman die dit ingrijpende verhaal vertelt en de jongeman die het verhaal beleefde, lijken niet dezelfde persoon. Toch is het dezelfde Dereje die enkele jaren geleden deze vreselijke gebeurtenissen meemaakte. Hoe kon zijn leven zo veranderen? De berooide en getraumatiseerde Dereje die terugkeerde in Ethiopië is nu een enthousiaste ondernemer en vader.
In 2019 schreef Dereje zich in voor een life skills training die via partners van het EYE-programma (Employable Youth Ethiopia) wordt aangeboden. Samen met een groot netwerk van lokale organisaties zet Woord en Daad zich in om jongeren als Dereje kansen te bieden in Ethiopië. We ondersteunen hen met trainingen in vakkennis, ondernemerschap en life skills (o.a. sociale vaardigheden, sollicitatietraining en ethiek). Ook zetten we in op voorlichting over de gevaren van illegale migratie.
Het roer om
‘Daar leerde ik veel! Ik moest mijn leven veranderen en terugkeren op het rechte pad. Ik realiseerde me dat ik de talenten en het doorzettingsvermogen heb om dat te bereiken.’ Dereje gooit het roer om. Om geld te besparen brengt hij minder tijd door met vrienden, eet hij thuis en koopt hij minder flessen met water. Samen met een groep jonge ondernemers krijgt hij een lening en toegang tot een werkplaats. Het is niet ideaal, maar Dereje wil aan de slag.
‘Een gave van God’
‘Het was in het begin lastig, want om meubels te kunnen maken heb je een machine nodig. De lening was hiervoor niet genoeg.’ Toch kan hij op wonderlijke wijze een machine kopen. ‘Er was een man die een dure machine aan me verkocht voor de helft van het geld. Voor mij is die machine een gave van God.’
Meubelzaak Naro Furniture
Niets kan Dereje meer tegenhouden. Hij werkt hard om zijn eigen meubelmakerij op te bouwen, en met succes. Al snel blinkt hij uit. Andere meubelmakers proberen zijn ontwerpen te kopiëren. Zakelijk gaat het ook goed. Dankzij een administratieve training heeft hij zijn boekhouding op orde en kan hij een winkelruimte huren.
Dereje is eigenaar van Naro Furniture. Naast de fysieke winkel zet hij Telegram (vergelijkbaar met WhatsApp) in om digitaal zijn meubels te promoten. Ook privé gaat het goed. Dereje is getrouwd en vader van één kind. ‘Ik heb nog altijd dezelfde regels voor spaargeld als eerst. Ik breng mijn vrije tijd vooral thuis door en ik gebruik Wifi in plaats van mobiele data.’