De vakschoolstudenten in Dessie en Gambella zitten de afgelopen maanden aan hun smartphones gekluisterd. Sinds de Ethiopische regering de scholen sloot om de uitbraak van het coronavirus in te dammen, zijn de vakscholen overgegaan op online lessen. Hope Enterprises, partnerorganisatie van Woord en Daad, gebruikt Telegram.
‘Goede oplossing theorielessen’
Telegram is een app waarmee gebruikers met elkaar kunnen communiceren. Het is vergelijkbaar met WhatsApp. Bestanden, foto’s, video’s, audio: het kan allemaal gedeeld worden met anderen. Toen de Ethiopische regering het besluit nam om de scholen te sluiten, ging partnerorganisatie Hope Enterprise direct op zoek naar een alternatief om het onderwijs toch door te kunnen laten gaan. Voor de vakscholen bleek Telegram een mooie applicatie.
Haimanot Taye is één van de docenten in Gambella die de zijn lessen online geeft. ‘Voor de theorielessen is dit een goede oplossing, maar de praktijklessen kunnen onmogelijk thuis gegeven worden. Daarvoor komen ze een enkele keer bij elkaar en geef ik les op afstand’.
Offline lessen
De docenten hebben via de app contact met de leerlingen. Studenten die nog geen account hadden werden geholpen om er één aan te maken. De meeste studenten hebben zelf een smartphone of kunnen een smartphone van familie, vrienden of kennissen gebruiken. Voor de studenten die echt niet deel kunnen nemen aan de Telegram-lessen, dat zijn er niet veel, wordt het materiaal geprint.
Steeds meer materiaal komt beschikbaar voor de studenten via de app. De vakschool in Dessie heeft een eigen kanaal geopend. Meer dan 46 bestanden met theorie (hoofdstukken uit lesboeken en andere bestanden) zijn al gedeeld met de jongeren. Ook oefenopgaven en presentaties worden via het medium gedeeld.
Dankzij de app kan het vakonderwijs in Ethiopië toch doorgaan. Het werk gaat door, al ligt de nadruk op de theorie. Fentaw Assefa, docent in Dessie, wijst terecht op de beperkingen van de online lessen: ‘TVET-lessen zouden altijd op school moeten zijn. Onlinetraining is erg moeilijk omdat een groot deel van de opleiding praktisch is en er een machine of apparatuur wordt bediend.’
Werk en Opleiding in Ethiopie
Woord en Daad ondersteunt samen met een groot aantal lokale partnerorganisaties jongeren in het vinden van werk. Dat doen we door samenwerking met de vakscholen in Dessie en Gambella, waar in totaal zo’n 200 jongeren een vakopleiding volgen. In het zuiden van Ethiopië ondersteunen we jongeren via het project Sterk voor Werk.