fbpx

Het werk gaat door!

Banen en opleidingen in crisistijd

/ IMPACT CORONA

EMELINA CASTRO SUAREZ

eigenaresse naaiatelier Jireth

 woont in Soacha, Colombia

5 mensen afhankelijk van haar inkomen

Cashewboerin Sita is voorbeeld voor vrouwen

De bejaarde Sita Gnine Ouattara (77 jaar) uit Burkina Faso heeft haar leven lang hard gewerkt om haar gezin te onderhouden. In de traditioneel ingerichte samenleving viel dat niet mee. Het lukte haar om als eerste vrouw in het dorp een stuk land in eigendom te krijgen. Dankzij de cashews die ze daar verbouwt, steeg haar inkomen. En met haar vastberadenheid stimuleert ze andere vrouwen om economische kansen te pakken.
21 april 2021/door Rudolf Mulderij

Afrikaanse zonnestralen

Er zijn van die werkdagen die eruit springen. Vandaag was er zo één. Vanochtend keek ik vanaf mijn thuiswerkplek digitaal een tiental Afrikaanse huiskamers in. Zonnestralen en wapperende gordijnen kleurden mijn beeldscherm. Ik waande me even in Oeganda toen ik Eva en Brian hoorde vertellen over jeugdwerkloosheid en het ontbreken van relevante opleidingen en trainers. En ik was onder de indruk van wat deelnemers uit Ethiopië, Kenia en Zuid-Soedan vertelden over de situatie in hun land.
21 april 2021/door Ton Put

Mini-ondernemingen groep 8 leveren ruim 1200 euro op

Stagejuf Hilde Guiljam vertelde de leerlingen over het leven van leeftijdsgenoten in Guatemala en het belang van goed christelijk onderwijs in dit land in Latijns-Amerika. Inmiddels lag er een heel mooi en origineel plan klaar om in actie te komen voor dat doel: het schoonmaken van het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Zwijndrecht.
19 april 2021/door Henriët Roseboom

Dit zijn onze vrijwilligers! | In gesprek met… Janneke, Jantine, Jan en Dini

Wij, Jan, Dini en Janneke Pluimers en Jantina Landman, houden ons bezig met het tweedehandswinkeltje BrillJeantiek in Rijssen. Jan en Dini zijn ongeveer 10 jaar geleden samen met een vriendin van Dini, Jantina, het tweedehandswinkeltje gestart. Hoe dit ontstond? Dini en Jantina zijn dol op rommelmarkten, kringloopwinkels et cetera. Maar aangezien je eigen huis een keer vol is, werd het idee geboren om de spullen door te verkopen. En wat is er nu mooier dan de opbrengst hiervan naar een goed doel te doen? En zo ontstond BrillJeantiek.
19 april 2021/door Henriët Roseboom

4GT organiseert samen met Martin Mans online concert voor Guatemala

Nog even en dan is het zover! Deo Volente vrijdag 23 april organiseren de leerlingen van 4GT van het Van Lodenstein College in Kesteren een concert in de Oude Kerk te Veenendaal. Dit doen ze samen met de bekende musicus Martin Mans. Op zaterdag 24 april is het concert vanaf 19:30u digitaal te bekijken en beluisteren.
19 april 2021/door Henriët Roseboom

Wereldwijd nemen overheden noodgedwongen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De maatregelen hebben grote gevolgen voor de economieën in deze landen. Job Booster ondersteunde de afgelopen jaren honderden jongeren met het starten van een onderneming. Betekent een lockdown het einde van deze startups? Nee, de ondernemende jongeren zien kansen om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. De Job Booster teams gaan door om de jonge ondernemers te adviseren en te ondersteunen tijdens deze crisis en als de situatie weer normaal is staan we klaar om samen met jonge ondernemers de economie weer op te bouwen.

/ DOEL

OPLEIDING EN TRAINING

Vakinhoudelijke kennis en sociale vaardigheden

AANSLUITING OP DE ARBEIDSMARKT

Betere aansluiting tussen vakopleidingen en bedrijven

ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

Ondersteuning en support aan startende ondernemers

JONGEREN
AAN EEN BAAN

Werkzoekende jongeren aan het werk helpen

/ ACHTERGROND

WERK IN UITVOERING

Duizenden jongeren startten vorig jaar een onderneming. Job Booster ondersteunde hen met het schrijven van een businessplan, marktonderzoek doen en aan de slag te gaan. De eerste omzet werd geboekt. Misschien werd er al gedroomd over groei. Tot het coronavirus in enkele weken tijd de wereld stilzette. Colombia ging, net als veel andere landen, in lockdown. Einde van de startup?

Job Booster steunt deze jonge ondernemers met de nieuwe uitdaging die op ze afkomt. Aanpassingsvermogen en creativiteit zijn nodig zolang de lockdown duurt. Hoewel doelstellingen zijn bijgesteld en de uitbraak ook impact heeft op het aantal jongeren dat we kunnen ondersteunen, stopt het werk niet. Als de corona-crisis voorbij is, wacht een grote economische uitdaging. Goede vakmensen en ambitieuze ondernemers zijn dan nodig om het economisch herstel aan te jagen. Samen verbonden, juist nu!

/ AANPAK

OPLEIDING EN TRAINING

Naast vakinhoudelijke kennis investeren we in de ‘soft skills’ van jongeren. Denk hierbij aan communiceren, integer zijn, discipline, en andere essentiële eigenschappen om een baan te behouden. We bieden de training ook aan bedrijven aan, zodat zij kunnen investeren in het behoud van personeel.

Impact corona: vakscholen zijn gesloten, maar de partners laten de lessen zoveel mogelijk online doorgaan. Daardoor kan het onderwijs doorgaan en staan er nieuwe vakmensen klaar als de crisis achter de rug is

AANSLUITING OP DE ARBEIDSMARKT

Na de studie is het vinden van een baan een uitdaging. Op verschillende manieren begeleiden we de jongeren naar werk. Hiervoor worden bijvoorbeeld uitzendbureaus ingeschakeld. Voor alleenstaande moeders zoeken we een werkplek dichtbij huis.

Impact corona: het opbouwen van een netwerk van bedrijven en organisaties gaat onverminderd door. Bedrijfsbezoeken zijn niet mogelijk, maar via telefoon, email en andere online tools blijven we het netwerk verstevigen en uitbouwen.

ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

Jongeren en alleenstaande moeders met ondernemersambities helpen we met de eerste stappen, zoals businessplannen schrijven en connecties maken voor financiering. Met groeiende bedrijfjes kijken we hoe zij zelf mensen aan kunnen nemen. Op die manier creëren deze bedrijfjes werk voor anderen.

Impact corona: startende ondernemers worden hard getroffen en zolang de lockdown duurt is er weinig ondersteuning die Job Booster kan bieden. Als de crisis voorbij is staan we klaar om de ondernemers bij te staan waar nodig.

/ MEEDOEN – STEUN COLOMBIAANSE JONGEREN
11

Training en support voor 1 startende ondernemer (per maand)

25

Arbeidsbemiddeling voor 1 persoon (per maand)

288

Training voor bedrijfsontwikkeling (per bedrijfseenheid)

Of steun ons via een Tikkie
en deel ‘m daarna binnen je netwerk!

Hartelijk bedankt voor uw steun!

WOORD EN DAAD:

Heeft meer dan 60.500 betrokken donateurs

Werkt samen met 36 partnerorganisaties

Werkt aan 7 thema’s

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen