Job Booster Zuid-Afrika

ÉÉN LAND, TWEE WERELDEN

Duurzame banen voor Afrikaanse jongeren

De werkloosheid onder jongeren in Zuid-Afrika is met meer dan 50% extreem hoog. Jongeren die opgroeien in de townships hebben nauwelijks toegang tot de arbeidsmarkt. Het ontbreekt deze jongeren op meerdere vlakken aan perspectief. Ze hebben geen opleiding gevolgd en ze groeien op in moeilijke thuissituaties, waarbij vaderfiguren ontbreken en veel vrouwen en meisjes te maken krijgen met een vorm van misbruik. Daar bovenop ontbreekt het deze jongeren aan een netwerk om hen verder te helpen en is ook de toegang tot bijvoorbeeld internet, tegenwoordig een vereiste om een baan te vinden, niet vanzelfsprekend. Woord en Daad zet zich samen met lokale partnerorganisaties als Common Good in om deze jongeren aan het werk te helpen.

ZUID-AFRIKA IN HET KORT

58%

van de jongeren in Zuid-Afrika is werkloos

54.841.552

inwoners (2017)

15.400.000

mensen zijn niet economisch actief

Job Booster programma

Hospitality, call centers en retail zijn drie sectoren waar veel werkgelegenheid in is. Met het Job Booster programma zetten we in op deze drie sectoren. We leiden jongeren op voor deze banen door middel van korte cursussen. Tijdens de cursus leren ze zowel soft skills als hard skills. De eerste dagen ligt de focus op het vinden van de identiteit van de jongeren. Daar wordt hen voorgehouden dat ze hun identiteit niet moeten zoeken in geld of werk, maar in Jezus Christus. Vanuit die basis volgt een traject waarin de cursisten getraind worden op soft skills. Daarin draait het om vragen als: hoe schrijf ik een sollicitatiebrief? Hoe stel ik een cv op? Hoe gedraag ik me op mijn werk? Maar ook: Hoe houd ik mijn baan?

Soft skills voor baangarantie

Uit reacties van bedrijven weten we dat deze soft skills het belangrijkste onderdeel van de cursus zijn. Veel werkgevers zien mogelijkheden om de hard skills, zoals het bedienen van een machine, op de werkvloer aan te leren. Werkgevers zien echter geen kans om de soft skills te trainen die essentieel zijn voor een succesvolle baan. Toch ontbreken de hard skills niet in de cursus. Studenten krijgen bijvoorbeeld les in omgang met klanten en basale computervaardigheden.

‘Ik zou nooit voor deze kans zijn gegaan zonder het zelfvertrouwen dat ik had opgebouwd door de Job Readiness Course. Ik kijk niet meer op mezelf neer en ik ben zo blij en opgelucht dat ik mijn familie nu kan helpen.’

Lees haar verhaal

Vuyokazi GweshanaVuyokazi Gweshana

“Voordat ik bij The Zanokhanyo Network terecht kwam, had ik weinig zelfvertrouwen. Ik glimlachte niet veel. Maar bij Zanokhanyo zeiden ze iedere keer als ik glimlachte: ‘Je bent mooi, Misi!’ Net zolang totdat ik dacht: Ja, inderdaad! Dankzij hen heb ik nu dat vertrouwen in mezelf.”

Misiwe NkondloMisiwe Nkondlo

Steunt u jongeren in Kaapstad?

Lokale partner Woord en Daad

Common Good is de partnerorganisatie van Woord en Daad in Kaapstad. Deze organisatie verandert, helpt en verbindt mensen om hen een opleiding en baan te kunnen bieden. Via ‘The Zanokhanyo Network’ bieden ze jongeren in Kaapstad een opleiding en helpen ze bij het vinden van een baan. De foto’s op deze pagina zijn afkomstig van deze organisatie.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring