Update Onderwijs Guatemala | januari 2023

In 2022 volgden de kinderen nog steeds bijna alle lessen vanuit huis. Toch weerhield dit onze partner AMG Guatemala niet; ze zetten zich vol enthousiasme in voor het onderwijs van de kinderen. Eén van deze kinderen is de 12-jarige Mark. Zijn verhaal leest u, net als andere mooie verhalen, verderop in deze rapportage.

In deze rapportage blikken we we terug op de activiteiten in januari t/m juni 2022.

Kijktip

Geweld en onveiligheid is zichtbaar in de straten van Guatemala. Projectexpert Irma den Hollander vertelt onder welke omstandigheden kinderen naar school gaan en docenten hun werk doen.

Doelen 2022

5578

kinderen naar school

201

docenten en schoolmanagement getraind

293

gezinnen in armoede gesteund

In 2022 bereikten we met het INCE trainingsprogramma voor docenten 48.000 mensen.
In 2023 hopen we te groeien naar een bereik van 90.000 mensen.

Dit is waarom maaltijden op school steeds belangrijker worden

‘Mijn kinderen vinden ontbijtgranen erg lekker. Vroegen konden ze dit dagelijks eten, nu nog maar één of twee dagen per week.’ Wereldwijd zijn de voedselprijzen enorm gestegen. Ook de familie Tubac uit Guatemala merkt dit dagelijks. Ze kunnen minder kopen voor hetzelfde bedrag.

‘In plaats van 30 eieren, kopen we er nu slechts 8 of 12. Een pond gehakt kostte eerst 20 quetzal, en nu maar liefst 32 quetzal,’ zo vertelt moeder Adela Mazate Tubac. Toch probeert ze positief te blijven. ‘Ik weet dat er op andere plaatsen mensen zijn die nog minder hebben. Ik dank God dat ik een baan heb en mijn kinderen kan onderhouden.’

De situatie van de familie Tubac geldt voor veel mensen in Guatemala. In het land is de werkloosheid toegenomen sinds de pandemie. Samen met de prijsstijgingen dwingt dit families om beslissingen te nemen over welke maaltijden ze overdag eten. Duizenden kinderen lopen het gevaar thuis niet voldoende toegang te hebben tot maaltijden, daarom zetten we ons samen met AMG Guatemala in voor goede, voedzame maaltijden op school.

Programma voor ouders

Veel ouders in Guatemala hebben nooit geleerd wat goed ouderschap betekent. Ze komen bijvoorbeeld uit gebroken gezinnen, en hebben hierdoor nooit het goede voorbeeld vanuit huis meegekregen. Onze partnerorganisatie AMG organiseert daarom bijeenkomsten voor ouders. Hier leren de ouders wat hun rol is en welke opvoedstijlen ze kunnen toepassen. 44 ouders deden mee in het lokaal, en maar liefst 273 ouders waren online aangehaakt. Het was een leerzame bijeenkomst!

Sinds de coronapandemie in Guatemala, merkt AMG dat het contact met de ouders is verbeterd. Ouders zijn meer betrokken bij het onderwijs en spreken vaker met de docenten. Dit komt doordat de ouders ook thuis zijn en zien welk onderwijs de kinderen ontvangen. Via de telefoon komen de ouders ook gemakkelijker in contact met de docenten, dan wanneer ze naar de school toe moeten voor een gesprek. In een tijd vol uitdagingen, toch ook een mooie ontwikkeling!

Mark: ‘In de kerk en op school hoorde ik over vergeving’

‘Juf Tania is mijn lievelingsjuf, want ze steunt ons als er iets gebeurt,’ vertelt de 12-jarige Mark. ‘Bijvoorbeeld toen mijn schildpad was overleden, toen troostte ze mij. Ik was verdrietig, maar door de juf werd het toch nog een dag met blijdschap.’ Een verhaal over gebrokenheid, vergeving en toekomstdromen.

Mark wordt grotendeels opgevoed door zijn oma, bij wie hij ook woont. Overdag gaat hij naar school en daarnaast speelt hij graag met zijn vrienden. ‘Ik ontvang onderwijs en leer over God. Ook krijgen we elke maand een tas met groente en de lesmaterialen worden voor ons betaald. Ik herinner me nog goed dat we een keer met Kerst nieuwe lakens voor op bed kregen. Dat is al jaren geleden, maar ik gebruik de lakens nog steeds.’

Toch is zijn jeugd niet zo onbezorgd als het lijkt, lees maar verder!

INCE: 48.000 docenten getraind in 2022

Iedere week gaan de docenten die de training volgen met elkaar om de tafel. Samen nemen ze de les door en delen ze hun ervaringen. Er is genoeg gespreksstof! Deze gesprekken zijn tegelijkertijd ook momenten van zelfreflectie, het geeft docenten helderheid waar ze nog aan moeten werken als ze voorin de klas staan. Een grote les voor veel docenten is dat ze het kind en zijn/haar behoeften centraal leren stellen. De pedagogische vaardigheden die de docenten leren, komen hierbij goed van pas.

Bovendien merken de docenten dat hun houding verandert: hun empathie richting de kinderen groeit, net als de motivatie om ook ouders bij het onderwijs te betrekken. De ouders geven ook aan dat ze zich gehoord voelen. We zijn dankbaar met deze mooie resultaten!

Eind 2022 hebben we focusgroepen gehouden met docenten die al 1 tot 2 jaar met de training bezig zijn. We vroegen hen hoe hun vaardigheden zijn verbeterd en welke veranderingen ze merken. Lees de rapporten hieronder.

“Door het handboek hebben we onze liefde voor het vak herontdekt. Wanneer we onze collega’s ontmoeten zijn we als sponzen: we leren van elkaar en brengen deze lessen in praktijk.”

Wat er verder gebeurde…

In april werd de ‘Dag van de sponsor’ gevierd. De kinderen leerden over Nederland en speelden allerlei Hollandse spelletjes

In de pauze voetballen de kinderen graag op het plein. Soms met 11 tegen 11, maar soms ook met 4 tegen 4.

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring