Projectupdate Restaveks Haïti | december 2022

In september barstten er opnieuw protesten los in Haïti. Child Advocate Kébé Kerby vertelt: ‘Van 19 tot 23 september konden we niet werken. De straten waren gebarricadeerd, dus we konden er niet door.’ De situatie in het land is nog steeds onrustig, en niet alle scholen zijn open. In de klaslokalen van de scholen die wel open zijn, blijven veel plekken leeg. ‘Door het benzinetekort komen er veel minderen kinderen naar de les. Ze hebben geen vervoer.’ Toch is Kébe, net als de andere medewerkers van Restavek Freedom vastberaden om zijn werk te blijven doen. ‘We hebben hoop dat alle activiteiten straks weer door kunnen gaan zoals voorheen.’

In deze rapportage leest u over de activiteiten die in de eerste helft van 2022 zijn uitgevoerd.

‘We vinden altijd manieren om de kinderen te bereiken, al is het alleen maar via de telefoon’

‘Ik voel me nu mens, omdat ik een huis heb’

Stel je voor: je hebt geen werk en nauwelijks eten. Hoe kun je dan dromen van een nieuw huis? Toch werd deze droom werkelijkheid voor Aaron en zijn gezin.

Child Advocate Emmanuele vertelt: ‘Vier jaar geleden ontmoette ik Aaron op het Restavek Freedom zomerkamp. Hij trok mijn aandacht omdat hij erg verdrietig was, ondanks al het plezier om hem heen. Ik benaderde hem om te zien of hij de reden van zijn verdriet wilde delen. Hij begon het verhaal te vertellen van zijn twee jongere broertjes en zusjes die het moeilijk hadden. Ze woonden in Port-au-Prince bij een andere familie en Aaron begreep dat ze werden mishandeld.’

De ontmoeting is het begin van veel moois voor Aaron en zijn gezin, met uiteindelijk een nieuw huis waarin het gezin samen kan wonen.

Resultaten januari t/m juni 2022

1448

(totaal 2022: 1640)

kinderen worden ondersteund door Restavek Freedom

22

(totaal 2022: 75)

restaveks re-integreerden naar hun familie

567

(totaal 2022: 1100)

gezinnen worden ondersteund, zodat hun kinderen niet het risico lopen op kindslavernij

630

(totaal 2022: 900)

personen, kerken en organisaties volgden de Justice Training

Bijeenkomst voor ouders

Tijdens een bijeenkomst voor ouders vertelde Emmanuela vol overgave : ‘Waarom zou je een kind mishandelen? Kinderen zijn geschapen om lief te hebben, om te onderwijzen en waardering te geven in een veilige omgeving. Je moet vandaag al in de kinderen investeren, niet pas als ze 10, 15 of 20 jaar zijn. Dat is de verantwoordelijkheid van iedere ouder.’

Deze bijeenkomsten voor ouders zijn belangrijk, want het maakt ouders bewust van hun taak. Door met elkaar in gesprek te gaan beseffen de ouders dat ze goed voor hun kinderen moeten zorgen en krijgen ze handvatten mee hoe ze dat doen. Een liefdevolle opvoeding zal de kinderen helpen om later een zelfstandig leven op te bouwen.

Georges: van houtsprokkelaar naar bijlesgever

De 13-jarige Georges woont in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Hier gaat hij naar school en bouwt hij aan zijn toekomst. Maar de stad is niet de plek waar hij is geboren en onderwijs was niet altijd vanzelfsprekend. Georges: ‘Ik kom uit een kleine stad in het zuidoosten van het Haïti. Mijn vader en moeder zijn overleden toen ik nog maar één jaar oud was.’ De 13-jarige jongen woonde bij een gastgezin, voor wie hij allerlei klusjes moest doen. Dit was ook het geval op die dag in 2020, toen Georges in contact kwam met Restavek Freedom.

Child Advocate Frantzo vertelt: ‘Ik zag Georges onder schooltijd hout halen. Hij droeg een korte broek, oude sandalen en een vuil en gescheurd overhemd. Toen ik hem benaderde, stond hij erg open om met me te praten. Hij vertelde me zijn naam en waar hij woonde. Ook vertelde Georges dat hij niet naar school ging, maar hij kon niet zeggen waarom niet. Wat mij al snel opviel was dat hij intelligent is en graag naar school zou gaan.’

Buitenschoolse activiteiten

Zo’n 400 kinderen kwamen verspreid over 9 scholen in Port-au-Prince na schooltijd bij elkaar om extra begeleiding te ontvangen. Eén keer per maand kunnen de kinderen hier hun ervaringen en verhalen delen, vragen stellen en elkaar helpen met huiswerk of persoonlijke dilemma’s. Daarnaast leerden de kinderen over gezondheid en hygiëne en werden er thema’s zoals eigenwaarde besproken.  In Mirebalais werd een toneelgroep opgericht. 30 kinderen die als restavek werken kunnen zich via rollenspellen uitspreken over hun rechten. Ook is toneel een goede manier om de ervaringen die ze meemaken te verwerken. De kinderen reageerden enthousiast, dus momenteel wordt er gekeken of deze toneelgroep verder kan worden uitgebreid.

Successen en uitdagingen volgens Restavek Freedom

 • Successen

  Ondanks de uitdagingen in Haïti, blijven we ons inzetten en zijn we er voor de kinderen.

 • De Justice Training raakt de harten aan van de mensen die de training volgen. Kerken vragen ons nu om deze training te geven, zelfs ook in de katholieke kerk.

 • De samenwerking met lokale autoriteiten wordt sterker. Dat helpt ons om restaveks uit hun situatie te halen en misbruikers op te pakken en te veroordelen.

 • Inwoners laten zich steeds meer horen als het over kinderrechten gaat en zetten zich in om restaveks te helpen.

 • Leerkrachten herkennen de signalen als kinderen worden mishandeld en weten hoe ze deze kinderen op school kunnen houden.

 • Uitdagingen

  We willen ons kantoor graag verhuizen naar een veiliger gebied, maar de huur is daar erg hoog. Bovendien lopen we het risico dat de verhuiswagen met al onze spullen wordt ingenomen door bendes.

 • Onlangs is een medewerker vermoord toen hij de bank verliet waar hij geld had opgehaald voor de gezinnen. We zoeken nu andere manieren om banktransacties te doen.

 • De examens werden uitgesteld, omdat de kinderen vanwege de onveiligheid niet naar school konden komen.

 • Het is lastig om spullen te vervoeren naar het zuiden van het land. De alternatieve route via de bergen is gevaarlijk door de kans op kidnapping of beroving. In heel Haïti is import en vervoer van spullen een uitdaging.

 • De bewustwordingscampagne via social media ligt momenteel stil. De mensen die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn het land uitgevlucht.

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

 • Bekijk hier onze privacyverklaring