Projectupdate Restaveks Haïti | mei 2023

In het afgelopen schooljaar slaagde 86% van de restaveks die examen moesten doen. Een geweldige prestatie die boven het landelijke gemiddelde van 76% ligt! Het was een chaotisch jaar, met gesloten scholen, veel geweld en een tekort aan brandstof waardoor de aanvoer van eten en andere benodigdheden stil kwam te liggen. Gezinnen trokken weg, op zoek naar een beter leven. Sommigen keerden weer terug, anderen vertrokken definitief. De stress binnen gezinnen was groot, waardoor de situatie van restaveks gevaarlijker werd. Restavek Freedom is er voor hen en doet er alles aan om de gezinnen te ondersteunen.

In deze rapportage leest u over de activiteiten die in de tweede helft van 2022 zijn uitgevoerd door onze partnerorganisatie Restavek Freedom.

Kinderen in Les Anglais krijgen hun uniform voor het nieuwe schooljaar

Bijzonder: Adenika werd als restavek naar de stad gestuurd, maar is nu weer terug

Toen Darline, medewerker van Restavek Freedom, Adenika voor het eerst ontmoette, was het direct duidelijk dat dit meisje al heel wat had meegemaakt in haar leven. Darline vertelt: ‘Adenika komt uit een klein dorp in de bergen, niet zo ver van de grens met de Dominicaanse Republiek. Haar moeder stierf toen Adenika jong was, en hoewel haar oom en tante al drie kinderen hadden, namen ze Adenika en haar drie broers en zussen op als hun eigen kinderen.

Naar de stad als restavek
Met slechts een klein stuk land, een motortaxi en een klein beetje inkomen om het hele gezin te onderhouden, vroegen ze Adenika’s vader om geld voor haar eten en school. Maar hij besloot anders en stuurde Adenika als restavek naar de stad Hinche. Ze werd slecht behandeld door het echtpaar aan wie hij haar gaf.’

Resultaten januari t/m december 2022

1899

(doel 2022: 1640)

kinderen worden ondersteund door Restavek Freedom

54

(doel 2022: 75)

restaveks re-integreerden naar hun familie

1363

(doel 2022: 1100)

gezinnen worden ondersteund, zodat hun kinderen niet het risico lopen op kindslavernij

1151

(doel 2022: 900)

personen, kerken en organisaties volgden de Justice Training

Justice Training steeds populairder

In 2022 zijn er 21 verschillende Justice trainingen georganiseerd. In totaal deden er 1151 mensen mee, waaronder 157 leraren! Met de Bijbel als basis wordt er gewerkt aan bewustwording over het belang van het beschermen van kinderen. De deelnemers leren bovendien dat alle kinderen een gelijke kans op onderwijs verdienen. In de Haïtiaanse cultuur is het namelijk nog steeds algemeen geaccepteerd dat bepaalde kinderen werken in het huishouden en geen onderwijs nodig hebben. Door de training verandert deze mentaliteit en denkwijze. Inmiddels zijn er 41 lokale comités opgericht, zodat kinderen nog beter beschermd kunnen worden.

Bijles helpt Bonhomme hogere cijfers te halen

Om op school goede cijfers te halen heb je twee dingen nodig: ouders die je ondersteunen en de tijd om te oefenen met de lesstof. De realiteit is dat veel Haïtiaanse kinderen geen ouderlijke steun krijgen en geen tijd hebben vanwege het werk dat ze moeten doen. Restevek Freedom wil deze kinderen helpen en geeft daarom bijles.

De stoere Bonhomme uit de zesde klas is één van deze kinderen. Zijn ouders hebben nooit onderwijs gevolgd en kunnen hem niet helpen met zijn huiswerk. Bovendien heeft het gezin nauwelijks inkomsten, waardoor Bonhomme het risico loopt om als restavek te moeten werken. Op school ging het niet goed: voor zijn toetsen haalde hij een 4,8. Restavek Freedom schoot de jongen te hulp en bood hem bijles aan. Child Advocate Jacquelin vertelt: ‘Hij kon voortaan zijn huiswerk op school maken en kreeg extra uitleg wanneer dat nodig was. Na twee maanden ging zijn gemiddelde omhoog naar een 6,0. Bonhomme hoeft het jaar nu niet opnieuw te doen!’

Successen en uitdagingen volgens Restavek Freedom

 • Successen

  Op kerstavond werd er een activiteit georganiseerd waarin restaveks in contact kwamen met leeftijdsgenootjes uit de kerk

 • 1875 kinderen gingen op zomerkamp; even konden ze alle stress vergeten

 • 153 jongeren haalden hun diploma en kunnen aan de slag als elektricien, loodgieter of ICT’er

 • Uitdagingen

  We werken samen met de politie, maar door de huidige politieke situatie is vervolging van mensen lastig

 • Door de gesloten scholen en wegtrekkende gezinnen is het moeilijk om onze data up-to-date te houden

 • De medewerkers kunnen minder goed alle kinderen bereiken, maar spreken nu af in groepen

Extra steun en groter bereik

Restavek Freedom wil haar missie steeds verder in Haiti verspreiden. Er ligt een stevige groeiambitie en in 2022 is begonnen met het voorbereiden van een nieuwe locatie en een nieuw team in het noorden van Haiti, in Cap-Haitian. Elke locatie in Haiti kent weer zijn eigen uitdagingen, maar met een nieuw lokaal team kan hier goed op worden ingesprongen.

Daarnaast wordt er steeds meer gefocust op psychologische steun en traumazorg voor de kinderen. De huidige instabiele situatie in Haïti maakt kinderen angstig, dus deze steun is hard nodig.

Ten slotte spellen social media en radio een belangrijke rol in het bereiken van de Haïtianen. Helaas is het momenteel door de onrust moeilijk om dit goed in te zetten en de mensen te bereiken. De medewerkers die hier verantwoordelijk voor waren zijn verhuisd buiten Haïti, net als veel inwoners. We zijn bezig om hier een nieuwe strategie voor op te stellen.

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

 • Bekijk hier onze privacyverklaring