Rapportage 2021 | Christelijk onderwijs in Guatemala

‘Juf Tania en juf Andrea hebben mij geleerd om er te zijn voor anderen. Als ik een vraag heb, beantwoorden ze die altijd heel snel. Vorig jaar vond ik worteltrekken lastig, maar dit jaar is het een makkie,’ aldus de 12-jarige José. Hij vindt thuisonderwijs fijn, want hij heeft nu weinig reistijd. ‘Als ik iets niet begrijp, is de docent altijd bereid om extra uitleg te geven. Toch mis ik mijn vrienden heel erg. Ik heb hen al lang niet gezien of gesproken, daarom kijk ik maar extra goed naar hen tijdens de Zoomlessen.’

In deze rapportage leest u het laatste nieuws over het onderwijsprogramma in Guatemala.

Onderwijs vanuit huis

Corona is helaas nog geen verleden tijd in Guatemala. In september 2021 stonden 31 districten in het land op rood, want betekent dat daar een strenge lockdown is en de kinderen voorlopig nog thuis les krijgen. Veel ouders kunnen wel werken, maar hierdoor is er minder toezicht op het thuisonderwijs. Dit heeft natuurlijk grote impact op de leerprestaties van de kinderen. Zij hebben de afgelopen 2 jaar wel wat toetsen gemaakt, maar mochten bijna allemaal over naar de volgende klas.

Onze partnerorganisatie AMG Guatemala heeft nu een strategie ontwikkeld om in 2022 de kinderen te testen op wat ze eigenlijk zouden moeten weten en wat hun daadwerkelijke kennis is. Zo hopen ze goed inzicht te krijgen in het leereffect van de 2 á 3 uur thuisonderwijs per dag.

Training voor 493 ouders en 30.000 docenten

Elke maand wordt er voor de ouders een online ouderavond georganiseerd. Tijdens deze avond horen de ouders meer over de leerprestaties van hun kind en krijgen ze informatie over allerlei schoolactiviteiten. Daarnaast hebben 493 ouders deelgenomen aan een training. Tijdens deze training deelden de docenten tips om het thuisonderwijs goed te begeleiden als ouder. Ook docenten werden getraind: 30.000 docenten zijn volop bezig met een 4-jarig trainingsprogramma. 177 docenten uit het onderwijsprogramma doen hieraan mee. Op 18 mei werd de eerste handleiding officieel overhandigd. Een bijzonder moment!

Geen wifi, geen onderwijs?

‘Pap, ik denk dat de wifi uit is, kan ik even 4G gebruiken?”, hoor ik vanuit de kamer naast mijn thuiskantoor. Mijn 9-jarige dochter volgt online les, want de scholen in Peru zijn nog steeds gesloten. Mijn 5-jarige dochter komt ook de trap af, “Papa, het internet is even weg, zullen we een boekje lezen?’

Projectleider Sander Verduijn is met de jaarplannen van Guatemala bezig, wanneer zijn dochters roepen. Hij schrijft in zijn column: ‘Wat een rijkdom, dat onze dochters virtueel nu al bijna twee jaar in elk geval geen lessen missen. Met gemak wisselen we van wifi naar 4G en weer terug. Maar wat staat dat toch in grimmig contrast met miljoenen kinderen die hun lessen missen of moeten volgen op een gebrekkige oude mobiel van hun ouders (als die al thuis zijn). En dan nog te bedenken dat er straks miljoenen meisjes zijn die waarschijnlijk nooit meer hun school van binnen zullen zien door de economische thuissituatie.’

Deze realisatie stimuleert Sander om zich te blijven inzetten voor de kinderen en docenten in Guatemala.

Vanwege de pandemie besloten we als collega’s om in de gemeenschap te gaan wonen. Een flinke stap, maar dit geeft dit ons de kans om dichter bij de kinderen en hun families te zijn. We bezoeken de gezinnen om hen te bemoedigen en het Evangelie te delen, en soms gebruiken we ons loon om de gezinnen met de meeste nood te helpen. Dat hindert ons niet, God is altijd trouw voor ons geweest.

    – Juf Astrid Irlanda Xicay (23)

Mijn favoriete docent is juf Vivi, maar ik herinner me juf Amalfy ook nog goed! Zij heeft mij leren lezen en schrijven. Later wil ik graag kokkin worden en een eigen bedrijf starten.

– Sofia (10)

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring