Rapportage augustus 2023 | Christelijk onderwijs in Colombia

In Colombia begint iedere schooldag met gebed, uit de Bijbel lezen en zingen. De docenten merken dat sommige kinderen tijdens de periode van lockdown andere wereldbeelden hebben meegekregen, maar het is mooi om te zien dat ze nu de christelijke normen en waarden weer overnemen en daar vreugde in vinden.

De afgelopen maanden gebeurde er weer van alles. In deze rapportage leest u het laatste nieuws over het onderwijsprogramma in Colombia.

Doelstellingen 2022

273

kinderen naar de kleuterschool
(doel: 490)

1239

kinderen naar de basisschool
(doel: 1450)

1161

kinderen naar de middelbare school
(doel: 1290)

110

docenten en stafleden getraind
(doel: 110)

2180

gezinnen in armoede extra gesteund

Ontwikkeling stimuleren

Wanneer de kinderen uit school komen, zijn ze vaak alleen thuis. Hun ouders zijn weg om te werken. In plaats dat de kinderen binnen zitten of op straat rondhangen, waar het gevaarlijk is, biedt Conviventia naschoolse activiteiten. Dit jaar deden 264 kinderen mee aan extra lessen rondom sport, muziek, kunst of Engels. De lessen worden georganiseerd door docenten van de school. De kinderen worden zo gestimuleerd in hun ontwikkeling en beschermd tegen de gevaren van de straat. We hopen deze activiteiten uit te breiden, zodat meer kinderen mee kunnen doen.

Emerson (9): ‘Ik vind het leuk op deze school, want ik leer veel’

Emerson (9) woont op het platteland van Guajira, in het noordoosten van Colombia. Sinds twee jaar gaat hij naar school. ‘Ik vind het leuk op deze school, want ik leer veel. Iedere week komt er iemand van Conviventia langs om les te geven over God en de Bijbel. We leren dan over waarden en hoe we ons goed kunnen gedragen. Dit helpt ons om goede cijfers te halen.’ Ook de moeder van Emerson is betrokken bij het onderwijs. ‘Mijn moeder heeft meegedaan met een workshop voor ouders. Ook zij leert over God en over hoe ze goed voor ons kan zorgen.’

Onvergetelijke momenten
Een tijdje terug hadden we geen water meer in ons dorp. We ontvingen toen een tank met water. Hier mochten de kinderen op school gebruik van maken, maar ook alle mensen uit het dorp konden water halen bij deze tank. Die dag was iedereen blij! Ook de dag waarop we onze verjaardagen vierden was erg mooi. Het komt niet vaak voor dat kinderen zoals ik hun verjaardag kunnen vieren. Dat was dus onvergetelijk!’

Aandacht voor medische zorg

Onderdeel van het onderwijsprogramma is aandacht voor medische zorg. In Colombia krijgen de kinderen iedere zes maanden een medische controle. Hierbij worden ze gemeten en gewogen. Als een kind ondervoed is of hier risico op loopt, ontvangen de kinderen een voedingssupplement bij de maaltijd op school. De ouders worden hier ook bij betrokken en krijgen training over gezonde eetgewoonten en hoe je een goede lunchbox vult. Door het jaar heen doen de scholen mee met ‘World Handwashing Day’ en ‘World Healthy Eating Day’, zo krijgen deze thema’s ook een plek in de lessen.

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring