Rapportage juni 2022 | Christelijk onderwijs in Burkina Faso

Na de staatsgreep in januari waarbij 2.000 scholen in Burkina Faso tijdelijk werden gesloten, gaat het onderwijs inmiddels weer door. Juf Ouedraogo uit Burkina Faso is één van de docenten in het onderwijsprogramma. Ze geeft onderwijs vanuit haar hart en gaat door, ook als de omstandigheden in het land uitdagend zijn. ‘Docent zijn is voor mij een roeping. Ik ben leerkracht uit liefde voor de kinderen en vanuit de wens om mijn kennis te delen. Op die manier draag ik bij aan de opbouw van Burkina Faso.’

In deze rapportage leest u over de activiteiten die in de afgelopen maanden hebben plaats gevonden in ons onderwijsproject in Burkina Faso. Hartelijk dank voor uw steun!

‘Ik geniet van het lesgeven. Het is zo mooi als de leerlingen met belangstelling naar me luisteren en deelnemen aan de gesprekken in de klas’

Resultaten 2021

4335

kinderen naar school

97

docenten en stafleden getraind

50

gezinnen in armoede gesteund

Positief gedrag door christelijk onderwijs

Iedere dag ontvangen de kinderen in Burkina Faso christelijk onderwijs en een maaltijd op school. Het onderwijzen van christelijke normen en waarden heeft een belangrijke plek in het onderwijsprogramma. Ook na schooltijd nemen ze dit mee. Stephane Ouedraogo van AEAD vertelt: ‘Ik hoor regelmatig van ouders en leraren dat de kinderen vragen om eerst te bidden voordat ze met iets aan de slag gaan. Ook zie ik dat de kinderen op onze scholen eerlijk zijn, lief tegen elkaar zijn en trouw zijn. Ik zie echt dat hun gedrag positiever is dan het gedrag van kinderen op andere scholen of in de wijken.’ Mooi om te horen!

Medische zorg en voorlichting

Onlangs kregen alle kinderen de mogelijkheid om gevaccineerd te worden tegen Hepatitis B. Deze ziekte komt veel voor in Burkina Faso en is erg besmettelijk. Het is daarom fijn dat de kinderen die dat willen hier nu tegen beschermd zijn.

Onze partnerorganisatie CREDO ging met de ouders in gesprek over het gebruik van medicijnen die in Burkina Faso op straat worden verkocht. Deze medicijnen (o.a. antibiotica en malariapillen) zijn vaak illegaal ingekocht en niet meer goed doordat ze op de markt uren in de zon liggen. Door dit gesprek met de ouders aan te gaan, werden zij bewust van de schadelijke gevolgen van het gebruik van deze medicijnen.

‘Ik hoop dat onze kinderen een voorbeeld zijn voor andere kinderen’

Onderwijs is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Asseto (34) weet er alles van. Als kind ging ze naar school, maar dat was niet voor lang. ‘Na een paar jaar moest ik thuis mijn moeder helpen met het huishouden.’ Nu haar kind via het onderwijsprogramma naar school kan, zet ze alles op alles om hem te ondersteunen.

Moeder Asseto (34) weet van vroeger nog hoe belangrijk onderwijs is. Ze vertelt: ‘Op school leer je lezen en schrijven en hoor je over de dingen die in deze wereld spelen. Ook leer je dat het belangrijk is om goed gedrag te vertonen. De kinderen op school hebben later een belangrijke rol om hun familie, dorp, regio of zelfs land vooruit te helpen.

Bomen planten

Tijdens het regenseizoen vond er een bijzondere activiteit plaats op verschillende scholen! De kinderen gingen samen met hun docenten en ouders aan de slag met het planten van bomen. De bomen zorgen straks voor lekker fruit en een schaduwplek om huiswerk te kunnen maken, maar daarnaast zijn bomen ook nodig om te voorkomen dat de grond heel droog wordt en er niets meer kan groeien.

Burkina Faso staat op de 20e plaats op de lijst van landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Veel ouders zijn boeren en door gebrek aan regen zien zij hun gewassen verdrogen met als gevolg dat er niet genoeg eten is. Het is dus belangrijk om goed voor de grond te zorgen, zodat deze vruchtbaar blijft en de gezinnen niet noodgedwongen wegtrekken.

Investeren in goede docenten

Docenten in Burkina Faso staan voor grote uitdagingen. Overvolle klassen, met vijftig leerlingen of meer, zijn niet uitzonderlijk. Met het INCE-programma investeren we in onderwijskwaliteit en een verandering van de sector. Ons doel: het realiseren van onderwijs waarmee alle kinderen in Burkina Faso opgeleid worden tot burgers met de vaardigheden én de mentaliteit om zelf bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van hun land.

Onderwijs is een overheidstaak, daarom is samenwerking met de nationale regering cruciaal. Alleen door samenwerking met de overheid en andere organisaties kunnen we werken aan een verandering in de onderwijssector in Burkina Faso. De contacten met het ministerie van Onderwijs zijn goed. Op 22 maart 2022 werden onze partners in Burkina Faso uitgenodigd bij de nieuwe minister van Onderwijs, meneer Bilgo. Het was een goede kennismaking, waar ook direct werd doorgepraat over mogelijkheden om samen te werken. We zien uit naar wat dit brengt!

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring